Novinky

        • 100 rokov od vzniku 1. Československej republiky
          • 100 rokov od vzniku 1. Československej republiky

          • Vážené kolegyne, kolegovia, milí žiaci,

            dňa 30. októbra 2018 si pripomíname významný historický medzník v novodobých dejinách dvoch spriatelených národov Čechov a Slovákov, ktorí po I. svetovej vojne vytvorili spoločný štát. Týmto dokumentom vám chceme v krátkosti priblížiť udalosti a osobnosti vtedajšej doby, ktoré mali vplyv na formovanie nášho národa.  Vedenie školy chce týmto pripomenutím sa pripojiť symbolický k oslavám a vyzdvihnúť veľkoleposť tohto dňa a udalostí.

            V roku 1914 sa európske štáty ocitli vo vojne, ktorá v priebehu svojho trvania nadobudla svetový rozmer a výrazne zmenila mapu strednej a juhovýchodnej Európy. Na troskách Habsburskej monarchie vznikol po skončení prvej svetovej vojny aj spoločný štát Čechov a Slovákov. Zápas o jeho vytvorenie začal v zahraničí už v prvých mesiacoch vojny český profesor a politik Tomáš G. Masaryk (1850 – 1937), ktorý za pomoci britského publicistu Roberta W. Seton-Watsona (1879 – 1951) vypracoval pre vlády Dohody memorandum s cieľom vytvoriť samostatný česky štát s pripojením územia Slovenska.

            Vo februári 1916 vznikla v Paríži Československá národná rada (ako vrcholný odbojový orgán) na čele s T. G. Masarykom, Milanom R. Štefánikom (1880 – 1919) a Edvardom Benešom (1884 – 1948). Jej cieľom bolo vytvoriť nezávislý, spoločný štát Čechov a Slovákov, no prvoradým predpokladom na splnenie tohto cieľa bol zánik Rakúsko-Uhorska. ČSNR si uvedomovala, že predstavitelia Dohody uznajú česko-slovenský odboj ako spojenca vtedy, ak okrem diplomatických aktivít vytvorí vlastné vojenské jednotky, ktoré budú bojovať po boku dohodových armád. Zahraničný odboj sa preto sústredil na budovanie česko-slovenských légií, ktoré sa neskôr vyznamenali na viacerých frontoch.

            Vznik spoločného štátu podporili aj Česi a Slováci žijúci v zámorí. Ich organizácie České národné združenie a Slovenská liga prijali v roku 1915 dokument známy ako Clevelandská dohoda a v roku 1918 ho nahradila dokument pod názvom Pittsburská dohoda. 

            V posledných mesiacoch vojny vedúce krajiny Dohody uznali ČSNR, ako zmocnenca budúcej česko-slovenskej vlády. Zásluhou aktívneho zahraničného boja sa tak podarilo zabezpečiť medzinárodné uznanie vznikajúceho česko-slovenského štátu. Dôležité však bolo, že túto myšlienku vo väčšine podporili aj slovenskí a českí politici doma. V máji 1918 sa na tajnej porade v Turčianskom Sv. Martine slovenskí politici rozhodli rozísť s Uhorskom a vytvoriť spoločný štát s Čechmi. Keďže toto rozhodnutie bolo potrebné deklarovať aj verejne, predseda Slovenskej národnej strany Matúš Dula (1846 – 1926) začal organizovať Slovenskú národnú radu.

            30. októbra 1918 sa v Turčianskom Sv. Martine konalo verejne zhromaždenie, na ktorom sa ustanovila Slovenská národná rada a prijal dokument Deklarácia slovenského národa, známy aj ako Martinská deklarácia, v ktorom sa Slováci prihlásili k spoločnému štátu s Čechmi.

            Už predtým bola v Prahe 28. októbra 1918 vyhlásená Česko-slovenská republika. Jej prvým prezidentom sa sedemnásť rokov stal T. G. Masaryk.


                                                                                   Mgr. Romana Birošová

                                                                                   riaditeľka  školy

        • Imatrikulácia prvákov v Športe
          • Imatrikulácia prvákov v Športe

          • Dňa 11. októbra sa opäť konala Imatrikulácia – slávnostný zápis nových žiakov do „Cechu Elbákov“. Pre školu to už bola v poradí devätnásta imatrikulácia novoprijatých žiakov. Mnohí nevedeli čo ich čaká, boli plní očakávaní, ale tešili sa. Slávnostný zápis do veľkej knihy Elbákov sa tradične konal v reštaurácií Šport na Solivare. Imatrikulácia má svoj priebeh – oficiálnu časť – „pasovanie žiakov katom“, príhovor riaditeľky školy, slávnostný prípitok zriaďovateľa školy Ing. Emila Blichu a prirodzene nemôže chýbať ani kultúrny program. Ten si pod vedením pani triednej profesorky Veroniky Semancovej pripravili žiaci z I.U. Žiaci z Ukrajiny zaspievali krásnu, modernú ukrajinskú pieseň. So zábavnou biznis scénkou nás pobavili dvaja chlapci z tejto triedy, Jakub Čus a Damián Tramita. Po kultúrnom programe boli vyhlásení aj superelbáci. Toto prestížne ocenenie sa udeľuje žiakom, ktorých si zvolia žiaci školy a učitelia v tajnom hlasovaní. Superelbákom pre tento školský rok sa stal Jakub Lejko zo IV.U, ktorý získal najväčšiu podporu z radu spolužiakov v tajnom hlasovaní. Superelbačkou sa stala Natália Mitríková, taktiež žiačka IV.U triedy. Po odovzdaní skromných cien oceneným už pokračovala voľná zábava, super diskotéka. Žiakom, ako aj učiteľom sa táto spoločenská akcia veľmi páčila, zabavili sa a spokojní a vytancovaní išli domov.

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Vedenie školy oznamuje žiakom a rodičom žiakov, že dňa 29. októbra 2018 (pondelok) vyučovanie na dennom štúdiu z technických a organizačných dôvodov nebude.

            Dňa 30. októbra 2018 je jednorázový štátny sviatok pri príležitosti 100 rokov vzniku 1. Československej republiky,  

            31. októbra 2018 a 2. novembra 2018 sú jesenné prázdniny.

            Žiaci budú posledný krát v škole 26.októbra 2018 (piatok) a do školy nastupujú 5. novembra 2018 (pondelok).

        • Nezabudnuteľný výlet "elbákov"
          • Nezabudnuteľný výlet "elbákov"

          • V jeden krásny slnečný októbrový deň sme si my, pedagógovia – elbáci, urobili výlet do prírody, kde sme sa mohli zregenerovať a nabrať ďalšie sily do našej náročnej pedagogickej práce. Od školy nás bezpečne odviezol mikrobus. Vybrali sme sa na vyhliadkový chodník v korunách stromov v Bachledovej doline. Počasie nám naozaj prialo od skorého rána. Nebolo ani hmlisto, ani sychravo. Typické babie leto. Keď sme dorazili na miesto, vybrali sme sa peši po vyznačenej turistickej trase. Hoci to bola cesta do kopca, nebola náročná, skôr príjemná a zábavná. Zároveň sme obdivovali rozmanitosť okolitej prírody. Chodník korunami stromov sa nachádza v srdci druhovo pestrých lesov Bachledovej doliny. Samozrejme, že chodník nám ponúkol množstvo informácií v podobe informačných tabúľ, kde sme si mohli čítať o živote miestnych lesov a prírode v širokom okolí. Popri nenáročnom výstupe k veži, ktorá má dĺžku asi 600 m sme si krátili čas nielen čítaním informácii na tabuliach, ale aj fotografovaním prekrásnej prírody v náručí Pieninského národného parku. Odvážlivci mohli okúsiť aj rôzne adrenalínové zákutia. Počas výstupu k veži sme si mohli vyskúšať udržanie rovnováhy. Našej pozornosti neunikol ani 67 m suchý tobogán, ktorým sa dá skrátiť cesta dolu z veže. Neviem, tento druh adrenalínu by som ja radšej vynechala, ale kto sa nebojí a chce, tak môže zažiť aj takýto adrenalín. Boli sme očarení neskutočnými výhľadmi. Veža nás všetkých očarila aj druhým adrenalínovým skvostom v podobe siete, ktorá nám na prvý pohľad pripomenula obyčajnú trampolínu. Aj keď má sieť veľkú nosnosť, len poniektorí nabrali odvahu a prešli sa po nej, relaxovali a posedeli si. Najkrajší pohľad sa nám ponúkol z veže, ktorá je vo výške 32 m. Mať na dlani štíty Belianskych Tatier, unikátnu scenériu Pienin a Zamaguria bol snom každého z nás. Teraz už splneným snom. Naše čaro z dokonalej slovenskej prírody bolo okorenené práve na tej veži. Tam sme si uvedomili, čo nám ponúka naše krásne Slovensko. Výlet sme ukončili skvelým obedom v reštaurácii Koliba a chutnou kávou. Čaro prírody a pekného výletu si budú učitelia - elbáci pamätať už navždy. Veríme, že podobných výletov ešte zažijeme veľmi veľa.

             

            Autori článku:

            PhDr. Andrea Marušinová

            Mgr. Dominika Vaščáková

        • Lisovanie hrozna
          • Lisovanie hrozna

          • Hroznová šťava má neuveriteľné liečivé účinky a vedeli to už aj naši predkovia. Vďaka pánovi zriaďovateľovi a tohtoročnej bohatej úrode červeného hrozna 🍇 sme mali možnosť pochutnať si na hroznovej šťave aj my.

        • Lekvárovo-chlebíkové hody
          • Lekvárovo-chlebíkové hody

          • Stará regionálna tradícia varenia lekváru a pečenia chleba sa stala sympatickou raritou pre všetkých žiakov škôl ELBA. Hádam všetci milujeme slivkový lekvár. Len máločo v nás totiž evokuje bezstarostné detstvo tak ako práve táto ovocná pochúťka. Dnes však ani mnohí päťdesiatnici nepoznajú dlhoročný a najosvedčenejší spôsob jeho prípravy, typický pre východ Slovenska. Nikdy nevideli zaujímavé technologické náradia, ktoré pri varení lekváru a pečení chleba používali naši predkovia. Snáď aj preto Ing. Emil Blicha, zriaďovateľ škôl a školských zariadení ELBA zaviedol tradíciu organizovania Lekvárovo-chlebíkových hodov, ktoré si razom získali veľkú popularitu. 

            Stará regionálna tradícia varenia lekváru a pečenia chleba sa stala sympatickou raritou pre všetkých žiakov škôl Elba – žiakov materských škôl, športového gymnázia, strednej odbornej školy, odborného učilišťa, základnej umeleckej školy, centra voľného času a už aj Súkromnej spojenej školy European English School  na Solivarskej 28 v Prešove.

            Varenie slivkového lekváru začiatkom školského roka sa vydarilo na výbornú! Každý, kto priložil ruku k dielu a aspoň chvíľu pomáhal s miešaním, dostal za odmenu okrem ochutnávky lekváru aj farebný náramok s pamätným dátumom a nápisom „Lekvár Elbár“. Žiaci si okrem miešania lekváru mali možnosť vyskúšať v školskej záhrade aj streľbu zo športového luku.

        • Kurz ochrany života a zdravia
          • Kurz ochrany života a zdravia

          • V dňoch 4.6.- 6.6.2018 sa žiaci III.U triedy SSOŠ ELBA zúčastnili Kurzu ochrany života a zdravia v Rekreačnom a školiacom stredisku Lipka v Bardejovských kúpeľoch.

            Počasie nám prialo, a tak sme sa mohli v nádhernom prírodnom prostredí vzdelávať o témach ako turistické značky, typy ohnísk, prvá pomoc, civilná ochrana alebo viazať zložité ale užitocné uzly. V programe nechýbala túra na blízko týčiaci sa Zborovský hrad, prechádzka Bardejovskými kúpeľmi, či večerná opekačka pri ohni.

            Po úspešnom absolvovaní kurzu získali všetci žiaci krásne diplomy a veríme, že si z neho každý odniesol krásne spomienky.

        • Krajinársky kurz – Krásy Prešova
          • Krajinársky kurz – Krásy Prešova

          • 21. 5 až 28. 5. 2018 sa uskutočnil denný krajinársky kurz pre žiakov prvého ročníka študijných odborov UZF, UZM, PRG. Hlavným výstupom  kurzu bolo  vizuálne zobraziť čarovné zákutia mesta Prešov, skrz osvojenie si  klasických kresliarskych a maliarskych techník. Prvé dva dni sme so žiakmi pobudli v centre mesta, a ďalšie dni sme pre zmenu strávili v Solivare pred Skladom soli a Pod Bikošom.

            Kurz bol zameraný na splnenie viacerých výchovných a vzdelávacích cieľov a to hlavne vybudovať u študentov kladný vzťah ku zobrazovaniu krajiny a architektúry priamo v exteriéri. Takisto slúžil aj na precvičovanie výtvarných techník ako je kresba ceruzou, uhlíkom, maľba voskovým pastelom, akvarelovými ceruzami, vodovými farbami a akrylom na rôznych podkladoch, od výkresov až po maliarske plátna. Nemenej  dôležité bolo aj overovanie si teoretických vedomostí v praxi. 

            Pozitívnu odozvu sme zaznamenali nielen od študentov, ktorí nikdy predtým nemaľovali pod čírym nebom, ale takisto aj od náhodných okoloidúcich zvedavcov.