Novinky

        • Výlet na Popradské pleso
          • Výlet na Popradské pleso

          • Popradské pleso patrí k obľúbeným turistickým lokalitám v Tatrách. Je ľahko dostupné a v sobotu sa stalo aj cieľom našej turistickej vychádzky. Nachádza sa v nadmorskej výške 1 494 m a leží v Mengusovskej doline. Cesta k Popradskému plesu je pohodová, s miernym stúpaním. My sme si vybrali červenú značku, ktorá vedie od magistrály na Štrbskom plese. Počasie bolo veľmi príjemné a obloha bez mrakov, čo nám umožnilo nielen fotografovať, ale aj užívať si krásu tatranskej prírody. Neďaleko plesa je Symbolický cintorín, ktorý je venovaný obetiam Vysokých Tatier. Popradské pleso sa aj pre nás stalo miestom pokoja, pohody a peknej turistiky. Cestou sme však poriadne vyhladli a zjedli chutný obed. Nezabudli sme ani na nádheru Štrbského plesa, prešli sme sa okolo neho a urobili pekné fotografie. Príjemne unavení a veselí sme sa odviezli zubačkou až do Štrby, kde sme prestúpili do rýchlika. Cesta nám ubehla rýchlo a vo vlaku sme si rozprávali veselé zážitky z celého dňa. Radi sa do Tatier znova vrátime.

            PhDr. Andrea Marušinová

        • Návšteva knižnice
          • Návšteva knižnice

          • “Dom bez kníh je ako miestnosť bez okien“- Horace Mann

            Kniha zohráva určite veľkú úlohu v živote každého z nás. Samozrejme, pre každého človeka kniha znamená niečo iné. Nie sú to len listy papiera s množstvom textu zviazané do jedného celku. Poznáme rôzne druhy kníh a čitateľ si nájde práve tie, ktoré sú mu najbližšie. Verím tomu, že každý z nás má a pozná svoju obľúbenú knihu, ku ktorej sa vždy s radosťou vracia. Prostredníctvom knihy sa dokážeme ponoriť do sveta fantázie a spolu s hlavným hrdinom zdieľať jeho pocity, nálady, radosti a trápenia. Aj takto sme boli inšpirovaní pri návšteve knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove dňa 23.10.2019. Privítala nás p. Kráľovičová a vysvetlila nám aj postup pri požičiavaní kníh. Naši študenti – prváci si formou prezentácie vypočuli všetky informácie o knižnici, jej službách, ktoré poskytuje, ale aj pripravovaných podujatiach a rôznych iných aktivitách. Z knižnice sme odchádzali spokojní a obohatení o nové vedomosti.

            PhDr. Andrea Marušinov

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Milí študenti,

            dňa 30. októbra 2019 sa začínajú jesenné prázdniny.

            Nástup do školy po prázdninách je 4. novembra 2019.

        • Výlet v Bardejove
          • Výlet v Bardejove

          • Pýchou nielen Šariša, ale aj celého Slovenska je starobylý Bardejov, ktorý patrí medzi najkrajšie a najgotickejšie slovenské mestá. Včerajšie nedeľné popoludnie sme si toto prekrásne mesto vychutnali aj my, elbáci. Prešli sme sa Radničným námestím, poobzerali si pamiatky s farebnými meštianskymi domami, majestátnu Baziliku Minor sv. Egídia, historickú radnicu, Katov dom, zachovalé mestské hradby s baštami... a mnohé iné zaujímavosti. Prehliadka mesta bola spojená s pozoruhodným výkladom Mgr. Zuzany Skurkovej, ktorá pozná mesto Bardejov ako vlastnú dlaň a podala nám vzácne informácie nielen o histórii mesta, ale aj jeho súčasnosti. Samozrejme, že počas prehliadky sme aj poriadne vyhladli. Ochutnali sme nielen miestnu pizzu , ale aj chutnú kávu s koláčikom. Nakoniec sme príjemne unavení nasadli do vlaku a šťastne docestovali domov. V našich srdciach bude mesto Bardejov už navždy.

             

            PhDr. Andrea Marušinová
            Mgr.Zuzana Skurková

        • Návšteva výstavy v galérii v Caraffovej väznici
          • Návšteva výstavy v galérii v Caraffovej väznici

          • Dňa 15.10.2019 žiaci druhého a tretieho ročníka odborov propagačná grafika, úžitková maľba a fotografia, navštívili galériu v Caraffovej väznici, kde si prezreli výstavu s názvom Fotka ako zbraň – fotka ako liek, ktorej autorom bol mladý fotograf David Tešínsky. Patrí k najmladšej generácii českých fotografov. Za svoju prácu získal niekoľkokrát cenu Czech Press Photo a jeho fotky publikovali v The Guardian, VICE, The Sun alebo Le Monde.

            Žiaci si mohli prehliadnuť fotky, ktoré zachytávajú ľudí a príbehy z celého sveta v bežnom živote, ale aj v neobyčajných situáciách. Na fotkách boli vyobrazení americkí raperi, jamajskí rastafariáni, ale aj život ukrajinských vojakov.

            Svojimi fotografiami chce autor zabíjať stereotypy, otvárať oči a urobiť tento svet lepším miestom.

            Mgr. Eduardo Sosa, Mgr. Miriama Bezegová

        • Olympiáda - ľudské práva
          • Olympiáda - ľudské práva

          • Univerzálne práva prislúchajúce každému jednému človeku bez ohľadu na rasu, etnikum, národnosť, vierovyznanie alebo pohlavie nazývame ľudské práva. Rozšíriť povedomie o tejto téme sme sa snažili olympiádou ľudských práv, ktorá sa konala 16.10.2019 na 6. a 7. vyučovacej hodine. Žiaci mali možnosť preveriť si svoje vedomosti v tejto oblasti prostredníctvom testu. Všetci sa snažili, ale víťaz môže byť len jeden a stal sa ním Richard Cap z III.U. Druhé miesto si vybojovala Erika Forišová z II.U. Umiestnenie s číslom tri patrilo Tomášovi Marekovi z III. U. Títo traja si odniesli diplomy a pekné knižky. Všetkým zúčastneným ďakujeme a tým najlepším blahoželáme!

            Mgr. Miroslava Marcinková

        • Lisovanie hrozna na Nádvorí úspechov
          • Lisovanie hrozna na Nádvorí úspechov

          • Slnečné jesenné predpoludnie sme strávili v príjemnej spoločnosti. Žiaci všetkých štyroch ročníkov spolu s pedagogickým dozorom a vedením SSOŠ Elba sa stretli na Nádvorí úspechov, kde mali možnosť byť na malý okamih súčasťou tradície našej školy v podobe lisovania hrozna. Vďaka pánovi zriaďovateľovi a tohtoročnej bohatej úrode červeného hrozna sme sa aj my mohli čo-to dozvedieť o spôsobe spracovania tohto zdravého jesenného ovocia a ochutnať vitamínovú bombu v podobe hroznovej šťavy. V sychravom a upršanom období nás práve tento mok môže dobiť energiou. Na zdravie!

            Mgr. Miroslava Marcinková

          • IMATRIKULÁCIA ELBA 2019

          • Dňa 17. októbra 2019 ste všetci - učitelia a žiaci Súkromnej strednej odbornej školy ELBA pozvaní na slávnostnú imatrikuláciu novoprijatých žiakov, ktorá sa bude konať v EL parku o 18,00 hodine.

        • Blues v ničote sveta
          • Blues v ničote sveta

          • Hudba, poézia, literatúra či divadlo - to sú všetko „ zanedbané lásky“ z mladosti.

            Dňa 3.10. 2019 sme sa spolu s našimi študentmi zúčastnili zaujímavého koncertu Vladislava Sivého- jediného autora rockovej hudby v reči Rusínov - Lemkov na Slovensku a zároveň aj víťaza medzinárodnej autorskej hudobnej súťaže v poľských Gorliciach v novembri 2015.

            Koncert finančne podporil Úrad vlády SR ( v rámci programu pre podporu národnostných menšín). Odzneli aj básne, za ktoré bolo autorovi udelené 1.miesto v Literárnom konkurze Márie Maľcovskej za rok 2017. Počas hudobno– literárneho večera sa predstavili aj ďalší účinkujúci - Jana Truščinská - Sivá a Ivan Stropkovský v úlohe recitátorov. Hlavnou inšpiráciou jeho tvorby sú vyľudnené, vymreté dediny na severovýchode Slovenska a spomienky na detstvo, mladosť, lásky.

            Hudobno - literárny večer v podobe koncertu bol pre nás všetkých pohladením našich sŕdc a uvedomením si toho, na čom v živote najviac záleží.

            PhDr. Andrea Marušinová a Ing. Tatiana Šefčíková

        • Medzinárodný veľtrh kozmetiky INTERBEAUTY
          • Medzinárodný veľtrh kozmetiky INTERBEAUTY

          • Dňa 3.- 5.10.2019 sa konal medzinárodný veľtrh kozmetiky INTERBEAUTY v Bratislave.

            Interbeauty je zárukou najnovších trendov v oblasti skrášľovania. Veľtrh priniesol bohatý výber produktov pre starostlivosť o pleť, telo, vlasy a nechty. Okrem kozmetických noviniek predstavil novinky v líčení a v úprave vlasov na jeseň a zimu. Priblížil aj zásady zdravého životného štýlu a psychohygieny.

            Sprievodným programom boli aj majstrovstvá SR v make-upe 2019 s témou- Rainbow.

            Žiačky SSOŠ ELBA Silvia Velebírová, Annamária Pavlišinová a Ivana Kandráčová reprezentovali školu na MS v líčení. Zoznámili sa aj s novinkami v kozmetickom priemysle, čo ich obohatí pri ich ďalšom štúdiu v danom odbore.

            Ďakujeme zriaďovateľovi školy Ing, Emilovi Blichovi a riaditeľke SSOŠ ELBA Mgr. Romane Birošovej za možnosť zúčastňovať sa takýchto podujatí, ktoré našu prácu posúvajú dopredu, dávajú nám možnosť sledovať módne trendy a novinky v kozmetickom priemysle, čím naša práca získava na kvalite.

            Tešíme sa na ďalší ročník a riadime sa heslom - "Ak chceš ísť dopredu, pozeraj sa vždy dopredu"

            Bc. Ľudmila Lendacká