Novinky

          • 1. adventné čítanie

          • Dátum v kalendári a počasie vonku nám dávajú jasne najavo, že prišla zima. S ňou sa nám neodmysliteľne spájajú najkrajšie sviatky v roku, a to Vianoce, ktorým však predchádza advent v podobe 4 nedieľ.

            Aj tieto sviatky si možno budeme klásť otázky: Aké vlastne budú? Poznačené pandémiou, obmedzeniami alebo tradičné? V duchu 1. adventného čítania konajúceho sa v predvečer sviatku sv. Ondreja, sme zabudli na zhon a spoločne sa venovali príprave na najkrajšie sviatky. Žiačky I.K – Diana Kryvomaz a Soňa Janíčková si pre nás pripravili prezentáciu o tom, ako to počas vianočných sviatkov vyzerá u nich doma – na Ukrajine a na Slovenku. Porozprávali sme sa o symbolike adventného venca a kalendára. Na záver sa žiaci a učitelia podelili o to, ako vnímajú predvianočné obdobie oni.

             

            PhDr. Andrea Marušinová

            Mgr. Miroslava Ozoroczy

          • Slávnostná imatrikulácia

          • Aj tento rok sme sa stali svedkami slávnostnej imatrikulácie. Napriek tomu, že táto doba je poznačená pandémiou a rôznymi obmedzeniami, sme v našom elbáckom cechu privítali nových prvákov. Žiaci I.K a I.T zložili slávnostný sľub, prihovoril sa k nim aj p. zriaďovateľ Ing. Emil Blicha a poprial im veľa šťastia. Imatrikulácia bola obohatená aj krátkym programom, ktorý si pre nás pripravili naši nováčikovia pod vedením svojich triednych učiteľov p. Ing. Juraja Olejníka a Mgr. Eduarda Sosu. Žiaci I.T predniesli verše básnika Jána Smreka a vtipy , na ktorých sa vždy radi zasmejeme. Dievčatá z I.K ukázali svoj veľký talent v tanci s hudbou, zaujímavé gymnastické prvky a sólo spev. Noví žiaci potvrdili, že sú skutočnými elbákmi. Celým programom nás moderátorsky sprevádzali Jakub Čus a Valéria Gondžúrová.

            Imatrikulácia bola napriek všetkému vydarenou akciou a ostáva nám len popriať všetkým prvákov veľa síl, elánu a radosti v ďalšom štúdiu na našej škole.

          • Olympiáda – ľudské práva

          • Ani tento rok sme si nezabudli pripomenúť výročie Nežnej revolúcie ´89, a to aj prostredníctvom olympiády ľudských práv, ktorá sa konala 24.11.2021. Žiaci 1. až 4. ročníka medzi sebou súťažili v písomnej časti. Nerozhodný výsledok nakoniec vyriešila „rozstrelová“ otázka, a tým určila prvé tri miesta:

            1. miesto – Simonka Gešperová (III.U)

            2. miesto – Erika Forišová (IV.U)

            3. miesto – Jakub Čus (IV.U)

             

            Všetkým zúčastneným ďakujeme a umiestneným blahoželáme!

            Mgr. Miroslava Ozoroczy

          • Olympiáda v ruskom jazyku

          • Dňa 16. 11. 2021 sa našej škole konalo školské kolo olympiády v ruskom jazyku. Žiaci tak opäť dostali možnosť preveriť si svoje jazykové kompetencie. Olympiády sa zúčastnili vybraní súťažiaci z jednotlivých tried. Po vyhodnotení písomnej a ústnej časti boli vyhlásené nasledujúce výsledky:

            1. miesto – Simona Gešperová (3. U) a Diana Himičová (2. T),

            2. miesto – Nikoleta Varha (2. T),

            3. miesto – Erika Forišová (4. U).

            Všetkým zúčastneným ďakujeme a víťazom blahoželáme.

          • Olympiáda z anglického jazyka

          • Dňa 11.11.2021 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo v olympiáde z anglického jazyka. Súťaže sa zúčastnili dvaja zástupcovia z každej triedy. Prvá časť olympiády bola venovaná gramatickému testu, kde si študenti preverili svoje vedomosti zo slovnej zásoby, gramatiky, počúvania a čítania s porozumením. Druhu časť olympiády tvorila ústna časť, kde si študenti preverili svoje schopnosti rozumieť, reagovať a plynule komunikovať v anglickom jazyku. Po sčítaní bodov z oboch časti sa na treťom mieste umiestnila Oleksandra Tsivkach zo 4.U. Druhé miesto vybojoval Pavol Potočňák z 2.T a prvé miesto získal Ján Vargoško zo 4.U. Špeciálnu cenu za tvorivý, zábavný, ale zároveň profesionálny prejav počas ústnej časti si odniesol Peter Berezovský.Tento rocnik olympiady bol špeciálny aj tým, že sa ho mali možnosť zúčastniť všetci študenti maturujuci v tomto školskom roku na úrovni B2 a tak si vyskúšať obe časti maturitnej skúšky v trocha inej, uvoľnenejšej atmosfére. Tento ročník olympiády sa aj napriek vysokej úrovni testu v písomnej časti, ako aj náročnosti ústnej časti niesol vo veľmi príjemnej priateľskej a veselej atmosfére. Ďakujem touto cestou všetkým účastníkom olympiády za to, že tento ročník urobili výnimočným.PaedDr. Eva Lange, PhD.

          • Angličtina v športe alebo ako sme si zacvičili po anglicky

          • Integrovanie medzipredmetových vzťahov do vyučovania anglického jazyka je jedným z dôležitých aspektov úspešného osvojovania si cudzieho jazyka. 

            My sme v rámci nášho vyučovania anglického jazyka na EP vo Varhaňovciach so žiakmi prepojili nie len Telesnú výchovu a žiaci sa tak mali možnosť zoznámiť s olympijskou tyčou a anglickými názvami jednotlivých cvikov, ktoré s ňou dokážeme zacvičiť, ale túto tému sme integrovali aj do predmetu Občianska náuka, kde sa žiaci spolu s pánom učiteľom Bruzdom venovali téme Motivácia.

            Porozprávali sme sa o  športe, pohybe, regenerácii a strave, ako aj dôležitosti motivácie na to, aby sme dokázali integrovať zdravý životný štýl do svojho života.

            Žiakom sa hodina veľmi páčila, o čom svedčila aj ich niekoľkodňová svalovica a prosba, aby sme si takéto hodiny zopakovali aj častejšie.

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry na elokovaných pracoviskách

          • V dňoch 25.10. a 4.11. 2021 sa na EP v Terni a Varhaňovciach uskutočnilo školské kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry.

            Pozostávala z písomnej a ústnej časti. Žiaci si preverili svoje vedomosti v gramatike, slovných druhoch a vetných členoch.

             

            EP Terňa :

            1. Vanesa Gáborová

            2. František Giňa

            3. Denisa Ferková

            EP Varhaňovce:

            1. Kristián Balog

            2. Marek Gábor

            3. Agáta Gáborová

            .

            Všetkým účastníkom olympiády srdečne blahoželáme a veríme, že ich to bude motivovať k ďalším úspechom.

            PhDr. Andrea Marušinová

            Mgr. Miroslava Ozoroczy

          • Olympiáda v anglickom jazyku EP Varhaňovce

          • Dňa 27.10 2021 sa na EP vo Varhaňovciach uskutočnilo školské kolo v olympiáde z anglického jazyka.

            Žiaci si preverili svoje vedomosti v gramatike, slovnej zásobe, ako aj porozumení jednoduchého textu. Zo všetkých zúčastnených dosiahol najlepšie výsledky Radek Žiga, ktorý len potvrdil svoje výborné poznatky z anglického jazyka. Na druhom mieste sa umiestnil Patrik Gábor a tretie miesto si vybojoval Lukáš Gábor.

            Všetkým účastníkom olympiády srdečne gratulujeme a veríme, že aj takéto akcie budú prínosom pri budovaní pozitívneho vzťahu žiakov k anglickému jazyku.