Novinky

          • Prianie

          • Pokojné prežitie vianočných sviatkov v kruhu najbližších vám praje vedenie SSOŠ ELBA

            Taktiež krásne Vianoce by vám chceli popriať aj naši žiaci, ktorí si pre vás pripravili nasledujúce video

          • Tvorba našich žiakov

          • Snehová nádielka motivovala našu žiačku Danku Vogel (I.K ) k tvorbe anjela, týmto dielom nám zaželala šťastné a veselé vianočné sviatky plné lásky, radosti a pokoja.

          • 4. adventné čítanie (Vianoce ako posolstvo lásky)

          • V rámci štvrtého adventného čítania sme sa zamerali na Vianoce, ako si ich pamätáme z minulých rokov, čas, kedy sme boli ešte deťmi, pospomínali sme si aj na darčeky, ktorými sme boli obdarovaní, symbolicky ukončili adventné obdobie zapálením 4. adventnej sviečky. Predstavili sme aj Vianoce na Elbe tak, ako sa nám ich podarilo nacvičiť spolu so žiakmi, oslávili sme najkrajšie sviatky lásky nielen slovom, hudbou, ale aj krásnym príbehom zo života. Tiež sme si vypočuli najkrajšiu koledu v troch rôznych jazykoch - v nemeckom, ukrajinskom a slovenskom prevedení v podaní Danky Vogel, Diany Kryvomaz a Jessicy Mikitovej.

            V závere sme poďakovali vedeniu školy, všetkým kolegom a žiakom za ich ochotu, podporu, obetu, veľkú trpezlivosť a možnosť realizovať tieto adventné čítania.

             

            PhDr. Andrea Marušinová

            Mgr. Miroslava Ozoroczy

          • 3. adventné čítanie

          • V podvečer sv. Lucie sme spolu uvažovali o Vianociach v podobe básne, piesne a hovoreného slova. Aj žiaci III.U nás potešili svojou bohatou a pestrou prezentáciou , ktorá nám pripomenula čaro najkrajších vianočných sviatkov. Ďakujeme všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom zapojili do 3. adventného čítania. Tiež sme vyhlásili výsledky 2 súťaží – o najkrajšiu vianočnú dekoráciu a adventný veniec.

            Bolo ťažké vybrať tých najlepších. Po dlhom uvažovaní sme sa rozhodli takto:

            · vianočná dekorácia

            1. miesto – Dana Vogel (I.K)

            2. miesto – Veronika Sučková (III.U)

            3. miesto – Zoe Šarrossyová (II.T)

             

            · adventný veniec

            1. miesto – Timea Vanesa Macejová (I.K)

            2. miesto – Jessica Mikitová (I.K)

            3. miesto – Martin Luščák (III.U)

             

            PhDr. Andrea Marušinová

            Mgr. Miroslava Ozoroczy

          • Školské kolo ekonomickej olympiády

          • V týždni od 6. 12. 2021 do 10. 12. 2021 sa žiaci tretieho a štvrtého ročníka odboru technicko-informatických služieb v elektrotechnike Ján Vargoško, Martin Prusák, Peter Berezovský a Martin Bačenko zapojili do školského kola ekonomickej olympiády po predchádzajúcej registrácii na www.ekonomickaolympiada.sk. Odpovedali na 25 otázok z fungovania trhového mechanizmu, daňového a odvodového systému, poisťovníctva, monetárnej politiky, problematiky EÚ, regulácie a vlastníckych práv.

            Všetky kolá ekonomickej olympiády organizuje INESS – Inštitút ekonomických a spoločenských analýz.

            Veríme, že zúčastnení žiaci postúpia na krajské kolo ekonomickej olympiády.

             

            Ing. Valéria Jurčová

          • Aktivity na elokovaných pracoviskách

          • Adventný čas - čas očakávania, úsilia, pracovitosti, tajomstva sme naplno využili aj na elokovaných pracoviskách v Terni a Varhaňovciach

            · Práve tam sa uskutočnili dané aktivity:

            · olympiáda v anglickom a slovenskom jazyku

            · adventné čítania

            · predstavenie rómskej kultúry online formou

            · angličtina v športe , alebo ako sme si zacvičili po anglicky

            · návšteva Mikuláša

            · vedomostný kvíz

            Chceli by sme poďakovať nielen všetkým žiakom, ale aj našim kolegom za ich trpezlivosť, ochotu a organizačnú pomoc pri realizácii jednotlivých aktivít.

            Kolektív pedagógov EP Terňa a Varhaňovce

          • Organizačná smernica k dištančnej forme vyučovania

          • Riaditeľka Súkromnej strednej odbornej školy ELBA, Smetanova 2, Prešov,  Mgr. Romana Birošová, MBA v y d á v a   túto organizačnú smernicu v zmysle § 150 ods. 8  zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a v súlade s Rozhodnutím ministra školstva, vedy, výskumu a športu č. 2021/21911:2-A1810 s účinnosťou od 13. decembra 2021 takto: (klik v odkaze nižšie)

          • Práce žiakov

          • Žiačka 1. ročníka odboru obalová technika Dana Vogel preukázala svoje estetické zručnosti pri modelovaní 3D koňa zo snehu. Realizácia tejto unikátnej sochy trvala 6 hodín. Nechajme sa touto prácou a vytrvalosťou inšpirovať.

          • 2. adventné čítanie

          • V rámci druhého adventného čítania sme si pozreli poučnú rozprávku venovanú sv. Mikulášovi, porozprávali sme sa aj o zážitkoch a spomínali na predošlé roky. V druhej časti čítania sme venovali pozornosť vianočným ozdobám doma, žiaci a tiež aj učitelia prezentovali svoje vianočné dekorácie, ktorými si vyzdobili svoje domy.

            V závere sme vyhlásili súťaž o najkrajšiu vianočnú ozdobu. Ďakujeme všetkým, ktorí nás počúvali a veríme, že sa takto stretneme v zdraví aj o týždeň.

            PhDr. Andrea Marušinová

            Mgr. Miroslava Ozoroczy

          • Tvorivý november a vianočná výzdoba v Terni

          • Mesiac november sa na elokovanom pracovisku v Terni niesol v znamení tvorivosti, kreativity, dobrých nápadov a ideí v réžii adventných sviatkov. Na dvere klopkajúce vianočné sviatky vyvolali v žiakoch túžbu tvoriť vianočnú výzdobu, čo malo za následok spojenie tvorivých rúk našich žiakov a pedagógov. Na výzdobách pracovali šikovní pedagógovia a žiaci všetkých odborov každého ročníka s veľkým nasadením, dobrou sviatočnou náladou a energiou.

            V rámci odboru výroba konfekcie sa vytvorilo množstvo krásnych výrobkov. Patrili medzi ne vianočné ozdoby, tematické zástery a chňapky, tašky, mikulášske čižmy, čiapky a množstvo iného. Za krásne ozdoby ďakujeme žiačkam z tohto odboru pod vedením Bc. Emílie Miklošovej.

            V rámci odboru stavebná výroba a odboru murári sa vytvorilo množstvo krásnych ozdôb. Patrili medzi ne rôzne dekorácie z dreva a preglejky. Ozdoby sa použili na vianočné zdobenie tried a priestorov školy. Za krásne ozdoby ďakujeme žiakom z tohto odboru pod vedením Ing. Martina Galu, MBA; Mgr. Emila Fuča a Ing. Marcely Hadviždžiakovej

            V rámci odboru technicko-administratívny pracovník žiaci pracovali na vianočných prianiach a ozdobách, ktoré vytvorili prostredníctvom programov MS Word a skicár. Za krásne ozdoby a vianočné priania ďakujeme všetkým žiakom z odboru technicko-administratívny pracovník pod vedením Mgr. Radky Mikolajovej, MBA.

            Svojou tvorivosťou a kreatívnymi nápadmi našich žiakov bol milo prekvapený celý pedagogický zbor elokovaného pracoviska Terňa, začo si vyslúžili nielen pochvalu, sladkú odmenu ale aj pozitívne hodnotenie v klasifikačnom hárku

          • Online predstavenie portálu rómskej kultúry v elokovanom pracovisku v Terni

          • Pracovníčky Dokumentačno-informačného centra rómskej kultúry Štátnej vedeckej knižnice v Prešove, pani Mgr. Jana Gáborová Kroková a pani Erika Godlová, nám dňa 30. 11. 2021 online predstavili aktivity, ktorými môžeme spestriť našu výuku v alokovanom pracovisku v Terni. Na portáli www.portalsvk.sk/audio je možné nájsť nahrávky audio dramatizovaného čítania v rómskom jazyku vybraných kníh svetovej, slovenskej i pôvodnej rómskej literatúry, napríklad Shakespearovho Rómea a Júlie či Portrétu Doriana Graya od Oscara Wilda a mnoho ďalších zaujímavých projektov, s ktorými sa budeme postupne oboznamovať.

            Hovorili o postupnosti vzniku digitálnych diel, kedy sa písané slovo prenáša do slova hraného – výber diela, vytvorenie scenára, výber hercov z radov rómskych študentov, trénovanie ich hlasovej modulácie, replík stvárňovaných postáv, samotné nahrávanie, záverečná postprodukcia, teda mixovanie pôvodnej hudby, hlasov a ruchov dohromady, až po vizuálne spracovanie obalov CD-čiek. Atmosféru z nahrávacieho štúdia nám ukázali na videonahrávke.

            Digitálne diela budeme postupne objavovať a v budúcnosti využívať aj iné možnosti spolupráce.

             

            Mgr. et Mgr. Natália Prostredná