Novinky

          • Turistická vychádzka

          • Sobotné popoludnie nás prekvapilo slnečným a teplým počasím. Mohli sme si posedieť pri Šarišských rybníkoch, vychutnať si peknú prírodu, zažiť skvelú náladu pri ohni a chutných špekáčikoch. Deň ako stvorený na relax, oddych a príjemnú komunikáciu v slovenskom jazyku, v ktorom sa naši ukrajinskí študenti neustále zdokonaľujú.

            PhDr. Andrea Marušinová

          • Výstava prác

          • Minulý týždeň sme sa so žiakmi I. až IV. ročníka zúčastnili výstav v Krajskej galérii v Prešove a Carrafovej väznici. Prezreli sme si výstavu Per Spectrum '22 - Hommage á Gregorová a práce jednotlivých autorov. V Carrafovej väznici sme navštívili Bienále kresby, maľby, grafiky aj počítačovej grafiky a videoartu 2022 -neprofesionálnej tvorby. Žiaci mohli načerpať nové inšpirácie, rozšíriť si obzory a obdivovať jednotlivé práce. Výstavy nás všetkých zaujali a sme vďační, že jednotlivé diela môžeme vidieť aj naživo.

          • Cestujeme svetom

          • Cestovanie je úžasné a jedinečné zároveň. Ponúka nám nielen pohľad na doposiaľ nevidené, ale taktiež množstvo zážitkov a nezabudnuteľných chvíľ. Vďaka cestovaniu môžete spoznať nových ľudí, nájsť si úžasných priateľov a nechať vašu myseľ voľne sa túlať po neznámych miestach.

            Elokované pracoviská Terňa a Varhaňovce si pre svojich žiakov pripravili veľmi podnetnú a zaujímavú prezentáciu o rôznych štátoch sveta. Boli to miesta, ktoré naši učitelia aj osobne navštívili a prezentovali svoje skúsenosti. Miesta, ktoré im navždy ostanú v srdciach. Zároveň chceme poďakovať aj všetkým našim učiteľom, ktorí sa do tejto aktivity zapojili.

             

            Kolektív učiteľov EP Terňa a Varhaňovce

          • Prešov a jeho výhľady

          • V rámci krúžku slovenského jazyka a literatúry sme si spríjemnili pondelkové popoludnie a navštívili sme vyhliadkovú vežu v centre. Vďaka slnečnému počasiu sa nám naskytli krásne výhľady na mesto. Čas ubehol veľmi rýchlo vďaka zaujímavým rozhovorom o histórii, kultúre a živote nášho mesta. Svoje dojmy z prehliadky mesta si študenti medzi sebou veselo rozprávali. Teším sa, že naši ukrajinskí študenti sa v Prešove cítia dobre a hlavne bezpečne.

            PhDr. Andrea Marušinová

          • Kurz ochrany života a zdravia a Psychologický výcvik na Drienici

          • V dňoch 14.3-16.3. 2022 sa žiaci prvého až tretieho ročníka zúčastnili kurzu ochrany života a zdravia a Psychologického výcviku na Drienici pod vedením pedagógov PaedDr. Evy Lange, PhD., Bc. Ľudmily Lendackej, Mgr. Emila Fuča, Ing. Marcely Gašparovičovej a Ing. Matúša Gregu. 

            Naši žiaci sa zúčastnili športových aktivít, ktorých súčasťou bola túra na Lysú, kondičný tréning spojený s krátkou prednáškou o výžive. Žiaci sa naučili správnej technike cvičenia s vlastnou váhou tela a dýchania pri cvičení. Veľmi zaujímavou aktivitou bola pre žiakov streľba zo vzduchovky, kde sa oboznámili so správnou technikou športovej streľby v stoji a ľahu.

            Okrem iného sme si pre žiakov pripravili prednášky z oblasti civilnej ochrany, riešenia mimoriadnych situácií, ochrany života a zdravia a prvej pomoci.

            Psychologický výcvik bol tematicky zameraný na konflikt a jeho riešenie, predsudky a zvládanie záťažových situácií. 

            Týmto kurzom sme reagovali aj na aktuálnu situáciu vo svete a nie len našim ukrajinským žiakom sprostredkovali aktuálne poznatky z oblasti riešenia mimoriadnych situácií. 

            Pedagógovia sa aj individuálne venovali žiakom a strávili veľa času rozhovormi so žiakmi. 

            Žiaci nie len získali nové vedomosti, ale aj zrelaxovali v príjemnom prostredí.

          • Choď a foť 2021

          • V piatok 11.3. sa žiaci I.K a II.T zúčastnili výstavy v OC Eperia pod názvom Choď a foť 2021. Mohli si pozrieť všetky fotografie víťazov a finalistov súťaže. Výstava bola príjemným spestrením celého dňa a všetky fotografie sa žiakom veľmi páčili.

          • LYŽIARSKY VÝCVIK SSOŠ ELBA

          • Medzi tradície našej školy patrí aj každoročný lyžiarsky výcvik, ktorý sa konal aj tohto roku v dňoch 28.2-4.3 2022. Zúčastnili sa ho žiaci prvých ročníkov a druhého ročníka SSOŠ Elba v Prešove.

            Pod vedením skúsených lyžiarskych inštruktorov sa žiaci zdokonalili v lyžiarskych disciplínach a aj tí, ktorí ešte nikdy nestáli na lyžiach sa naučili základy lyžovania.

            Okrem lyžovania bolo aj cieľom lyžiarskeho kurzu scelenie kolektívu, nadviazanie nových priateľstiev a vzájomná súdržnosť žiakov. K tomu nám dopomohli rôzne večerné aktivity.

            Tento výcvik sa konal v malebnom prostredí Drienica, kde sme boli ubytovaní v hoteli Javorná, ktorý nám zabezpečil ubytovanie a celodennú stravu.

            Lyžiarskeho výcviku sa zúčastnilo 27 žiakov pod vedením PaedDr. Evy Lange, PhD., Bc. Ľudmily Lendackej, Ing. Marcely Gašparovičovej, Mgr. Emila Fuča a Mgr. Marcela Feňuša. Počas lyžiarskeho výcviku vládla skvelá nálada a príjemná atmosféra.