Novinky

          • Novoročný šachový turnaj

          • Študenti odbornej aj športovej školy sa 17. januára zúčastnili Novoročného šachového turnaja, ktorý zorganizoval Šachový klub na S SOŠ ELBA.

            Šachový turnaj sa konal v priestore školskej jedálne a sprevádzala ho príjemná atmosféra.

            Umiestnenie hráčov:

            1.miesto - Martin Hlinka

            2.miesto - Tobias Skirka

            3.miesto - Ing. Juraj Olejník

          • Vianočné reminiscencie

          • 22. decembra 2023, deň pred vianočnými prázdninami si tradične pripomíname zvyky našich predkov.

            Žiaci popriali šťastné a veselé Vianoce v siedmych jazykoch - slovensky, anglicky, nemecky, taliansky, šarišsky, rómsky a ukrajinsky.

            Spolužiaci z elokovaného pracoviska v Terni zatancovali vianočné tango pod vedením skvelého tanečníka Fera.

            Kultúrny program bol zavŕšený moderným stvárnením biblického príbehu v podaní žiakov a nechýbala ani Tichá noc.

            Sladkú odmenu za najkrajšiu vianočnú výzdobu si „vyzdobili” prváci.

          • Školské kolo ekonomickej a finančnej olympiády

          • Študenti IV. T odboru TIS sa od 4. do 15. decembra zapojili do školského kola ekonomickej olympiády, ktorú organizuje Inštitút ekonomických a spoločenských analýz online formou.

            Študenti boli testovaní na základe písomného testu, ktorý sa skladal z uzavretých a otvorených otázok z ekonomických tém a financií.

            Najlepší riešitelia boli Branislav Bednár, Michal Dojčák, Ladislav Dojčák a Dávid Maník. O postupe do krajského kola EO budú žiaci jednotlivo informovaní INESS.

            Do školského kola finančnej olympiády sa v tomto školskom roku zapojilo 20 študentov okrem IV.T, III.K a II.K odboru TIS.

            Najlepší riešitelia finančnej olympiády boli Ladislav Dojčák, Michal Dojčák (20 z 20 bodov), Branislav Bednár, Zoe Sarossyová, Dávid Maník a Ján Čaja (19 z 20 bodov), ktorí postupujú do II. kola finančnej olympiády.

            Ďakujeme všetkým študentom za účasť v školskom kole ekonomickej a finančnej olympiády.

            Ing. Valéria Jurčová

          • Tretia strieborná adventná nedeľa elbákov v Prahe

          • Počas tretieho adventného víkendu sme navštívili „zlatú stovežatú Prahu“.

            Každý rok pred Vianocami navštívime jedno európske mesto, kde sa konajú tradičné vianočné trhy, aby sme zažili blížiace sa Vianoce aj z iných uhlov pohľadu. Tento rok žreb padol na Prahu. Celkom 55 zamestnancov škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti Ing. Emila Blichu – ELBA a EVA sa zúčastnilo spolu s rodinnými príslušníkmi a priateľmi krásneho a nezabudnuteľného výletu.

            Môžeme povedať, že výlet bol vynikajúci tak ako každý rok. Počasie nám prialo – svietilo slnko, obloha bola blankytne modrá a vonku 5° – 10°C. No čo viac si môžeme priať?

            Benefitom bola pre nás aj čeština a výborné ubytovanie s bezproblémovou dostupnosťou do centra k historickým skvostom Prahy.

            Vychutnali sme si vianočnú atmosféru na Staromestskom námestí, mnohí skoro až zatajili dych pri Orloji, atmosféra bola krásna aj na Hradčanoch, prešli sme sa po Karlovom moste, nevynechali sme ani najstaršiu „Hospůdků U Fleků“, skontrolovali sme Národné divadlo a dúfali, že stretneme nejakú divadelnú osobnosť. Taktiež sme si pripomenuli aj udalosti zo 17. 11. 1989 na Národnej tříde a samozrejme urobili fotky na Václavskom námestí pod sv. Václavom.

            Neskoro večer príjemne unavení, plní dojmov, krásnych zážitkov a spokojní sme nasadli do vlakovej súpravy pražského metra na Můstků a odviezli sme sa do Grandhotela.

            „Bonusom“ bola spiatočná cesta iným autobusom.  

            Ďakujeme za ďalší nezabudnuteľný predvianočný zážitok.

            Účastníci zájazdu ELBA Tour

          • Exkurzia

          • TUKE (Technická univerzita v Košiciach) patrí medzi renomované slovenské univerzity so širokou škálou študijných programov v oblastiach ako sú informatika, elektrotechnika, strojárenstvo architektúra a iné. Je známa pre svoj výskum, inovácie a spojené technológie.

            Žiaci III. a IV. ročníka sa v piatok, 01. 12. 2023 zúčastnili na exkurzii práve na tejto univerzite.

            Pokračovaním v štúdiu žiakov stredných škôl na vysokej škole je snom každého pedagóga. Práve táto exkurzia otvára dvere aj našim žiakom, ktorí mali možnosť už v predstihu zasadnúť do lavíc na univerzite.

            Prednáška, ktorá bola vedená doc. Balogom, zameraná na možnosti štúdia na tejto škole, bola popretkávaná návštevami všetkých laboratórií, kde mali naši žiaci možnosť zoznámiť sa s najnovšími technológiami. Práve v týchto priestoroch sa nám venovali doc. Hošovský, doc. Židek, doc. Husár a Ing. Nazarejová.

            Prierezom laboratórií identifikačných a komunikačných technológií, podnikových informačných systémov a modelovania a simulácie výrobných procesov mali naši žiaci možnosť nahliadnutia do sveta dospelých.

            Samozrejme na záver nechýbalo spoločné posedenie pri čaji, ktorý v aktuálnom počasí padol viac ako dobre.

            Keďže účasť žiakov bola vysoká a bolo potrebné sa rozdeliť na dve skupiny, za pomoc by som sa rád poďakoval nášmu p. učiteľovi a kolegovi Bc. Mikulášovi Kačalovi, ktorý pomohol práve pri týchto organizačných procesoch.

            PaedDr. Mgr. Martin Gala, MBA

          • Konferencia

          • Dňa 23.11.2023 sa Soňa Janíčková, Diana Kryvomaz a pani učiteľka Ľudmila Lendacká zúčastnili konferencie na tému LEADERSHIP pre členov a koordinátorov školských parlamentov.

            Bolo to veľmi zaujímavé a náučné. Inšpirovalo nás to a dodalo nám rôzne nápady na vylepšenia v našej škole. Zúčastnili sme sa aj volieb do parlamentu.

            Veľmi nás oslovili prednášky na tému kritické myslenie, zručnosti a tajomstvá časového manažmentu.

            Soňa Janíčková predsedníčka ŠP.

          • Elbáci na Štrbskom plese

          • V sobotu 25. novembra sme prežili veľmi pekný deň na Štrbskom plese.

             Všetci sme boli očarení Vysokými Tatrami. Cestovali sme vlakom a ozubnicovou železnicou.

            Navštívili sme pamätník spisovateľky Maši Haľamovej, ktorej život a tvorba je úzko spätá práve s týmto miestom.

            Deti sa vyšantili na čerstvom snehu, žiačka Dana Vogel vymodelovala znak Elby zo snehu a súťažili sme o najkrajšiu tatranskú fotku.

            Verím, že sa nám dostanú do rúk pekné a zaujímavé fotografie, ktoré budú osobitne posúdené a vyhodnotené odbornou porotou pod vedením skúseného fotografa – p. Ing. Juraja Olejníka.

            Stihli sme obed, dobrú tatranskú kávu s čokoládou a tesne pred cestou domov sme si stihli zaspievať aj vianočnú koledu.

            Výlet bol z pohľadu detí mimoriadne vydarený, s príjemnými zážitkami sme sa tak mohli vrátiť domov.

            PhDr. Andrea Marušinová

          • Mikuláš

          • Aj tohto roku na našu školu zavítal Mikuláš. Pre žiakov si pripravil sladkú pozornosť. Kto nevedel zarecitovať básničku, toho nádielka uhlia od čerta neminula. Mikulášovi sa na našej škole páčilo a snáď na nás nezabudne aj na ďalší rok. 

          • Olympiáda ľudských práv

          • Novembrové udalosti roku 1989 pod názvom Nežná revolúcia si pripomíname aj v súčasnosti. V spojitosti s týmto dňom sa na našej škole každoročne koná olympiáda ľudských práv.

            24. 11. 2023 sa žiaci prvého až štvrtého ročníka zapojili do školského kola súťaže a preukázali svoje vedomosti o ľudských právach, významných historických medzníkoch alebo o témach ako je postavenie zdravotne znevýhodnených ľudí v našej spoločnosti.  

            Umiestnenie:

            1.miesto – Bystrík Pecuch (II.K)

            2.miesto – Maroš Kancír (II.K)

            3.miesto – Zoe Šarossyová (IV.T)

            Blahoželáme!

          • Stop šikanovaniu!

          • Milé dievčatá a chlapci, 

            neskorá jeseň je napohľad smutný čas. Tohtoročná ešte viac. Pred pár dňami zbytočne vyhasol život mladého človeka. Roman nebol chorý. Chorá je spoločnosť, v ktorej sa takéto zlo narodí a má šancu prežiť. Šikanovanie je zlo. Pekelné zlo.

            Preto sa my, učitelia SSOŠ ELBA, k Vám prihovárame s jasným posolstvom, že akékoľvek, aj tie najmenšie prejavy šikanovania medzi žiakmi sú v našej škole neprijateľné a že naša tolerancia k nim je nulová. Prosíme Vás, vyzývame a súčasne žiadame, aby ste rovnaký postoj zaujali aj vy. Aby ste nezatvárali oči pred správaním, na konci ktorého v tom najstrašnejšom prípade môže byť smrť. Zbytočná smrť mladého človeka. Nenechajme zlo vyrásť. Lebo, keď nám prerastie cez hlavu, už si s ním neporadíme. Na konci hlúpych nepremyslených slov a činov môže prísť tma. Koniec. Koniec života, ktorý mal práve začať.

            Od každého z nás je niekto silnejší. Každého z nás to môže stretnúť. Každý môže podľahnúť.

            Ale spolu odoláme!

            Povedzme spolu ŠIKANE RÁZNE NIE. 

          • Október na SOU ELBA

          • Mesiac október bol na SOU Svinia veľmi hodnotným, príjemným a produktívnym mesiacom.

            Žiaci sa zúčastnili na otvorení Komunitného centra Kojatice, ktoré sa zameriava na finančné, dlhové a pracovné poradenstvo a tiež ponúka rôzne záujmové aktivity aj pre občanov susedných obcí.

            Kreativita a šikovnosť žiačok prvého, druhého a tretieho ročníka sa zhmotnila do krásnych kytíc ruží vytvorených z opadaných jesenných listov javora. Dievčence tieto ruže venovali zo srdca tým, ktorí už nie sú medzi nami.

            Chlapci sa blížia k dokončeniu väčšej renovácie náraďovne s dielňou. Aj takto naberajú nové vedomosti a poznatky, ktoré žiaci vyšších ročníkov posúvajú svojim mladším spolužiakom.

          • Slávnostná imatrikulácia v EP Humenné

          • Vo štvrtok, 19. októbra 2023 sa na Elokovanom pracovisku v Humennom za účasti pána zriaďovateľa Ing. Emila Blichu, pani riaditeľky Mgr. Romany Birošovej, MBA a pána zástupcu PaedDr. Radoslava Ruščáka uskutočnila imatrikulácia prvákov.

            Žiaci 1.HA a 1.H zložili slávnostný sľub a dostali certifikáty cechu Elbákov.

            Za všetkých prvákov sa prítomným prihovoril žiak Radoslav Koky. Slova sa ujali i pán zriaďovateľ a pani riaditeľka.

            Imatrikuláciu žiaci spestrili hudobným vystúpením.

          • Olympiáda zo slovenského jazyka - EP Terňa

          • Každoročne sa aj na EP v Terni uskutočnila olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry.

            Pozostávala z písomnej a ústnej časti. Žiaci si preverili svoje vedomosti v gramatike, slovných druhoch, vetných členoch a rečníckom prejave.

            Ocenené:

            1.Viktória Giňová ( III.NA)

            2.Vanesa Makulová ( II.NA )

            3.Nikola Miková ( I.NA )

            Všetkým účastníkom olympiády srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.

            Kolektív učiteľov EP Terňa  

          • Olympiáda zo slovenského jazyka - EP Varhaňovce

          • Mesiac október sa už tradične nesie v duchu olympiády zo slovenského jazyka. Inak tomu nebolo ani tento školský rok.

            V pristoroch EP Varhaňovce si žiaci prvého až tretieho ročníka zmerali jazykové schopnosti v slovenčine.

            Po písomnej časti sa traja najlepší zúčastnili ústnej časti a rozdelili si 1., 2. a 3. miesto.

            Blahoželáme!

            1. miesto: Markus Mačo

            2. miesto: Nikola Balogová

            3. miesto: Radek Žiga