Novinky

          • Olympiáda zo slovenského jazyka na S SOŠ ELBA

          • Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom. Tak znie známa fráza, ale ako dobre ovládame ten náš – slovenský? To sme zistili počas olympiády v slovenskom jazyku, ktorá sa uskutočnila 27. 10. 2023.  

            Pozostávala z písomnej a ústnej časti. Žiaci určovali vetné členy, slovné druhy, hľadali básnické prostriedky a pred odbornou komisiou v zložení - PhDr. Andrea Marušinová a Mgr. Miroslava Ozoroczy – preukázali svoje jazykové zručnosti v rečníctve.  

            Ocenení:

            I. miesto: Dávid Jakub Katrenič (III.K)

            II. miesto: Pavol Potočňák (IV.T)

            III. miesto: Tobias Skirka (III.K)

            Všetkým súťažiacim srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov aj v budúcnosti.

          • 3D EXPO Bratislava

          • Dňa 20. októbra sa naša škola ako jediná stredná škola z východného Slovenska, zúčastnila expozície 3D EXPO v Bratislave, ktorá sa zameriava na inovácie technických a grafických zručností v oblasti 3D tlače.

            Najväčšia výstava tohto druhu na Slovensku bola popretkávaná seminármi a prezentáciami, kde vystúpil aj náš kolega Bc. Mikuláš Kačala. Jeho prednáška týkajúca sa danej témy zahŕňala potrebu zavedenia a vzdelávania týchto moderných technológii na stredných školách s cieľom využívania moderných technológii v bežnej praxi.

            Naši žiaci mali možnosť vidieť priamo na mieste proces tlače ako aj finálne výrobky na veľmi vysokej ako grafickej, rovnako aj technickej úrovni a to v mnohých oblastiach využitia.

            Zaujímavým faktorom boli nie len strojárenstvo, stavebníctvo, zábavný priemysel, ale aj zdravotníctvo, ktoré za pomoci týchto technológií umožňuje skvalitnenie zdravotnej starostlivosti o pacienta. Široká škála využitia a mnoho vystavovateľov vtiahli našich žiakov do sveta nekonečných možností s rozmanitou možnosťou využitia.

            Veríme že budúci rok sa zúčastníme tejto expozície už nie len ako návštevníci, ale už ako vystavovatelia s produktmi z vlastnej dielne.

            PaedDr. Ing. Mgr. Martin Gala, MBA

            Bc. Mikuláš Kačala

          • IMATRIKULÁCIA

          • Dňa 19.10.2023 sa v priestoroch EL Parku konala imatrikulácia žiakov prvých ročníkov SSOŠ a SSŠŠ ELBA.

            Je to tradičná akcia príjmania prvákov do elbáckeho cechu. Žiaci si pre nás pripravili kultúrny program.

            V rámci programu sa k žiakom prihovorila riaditeľka školy Mgr. Romana Birošová, MBA. Slávnostný príhovor mal zriadovateľ škôl Ing. Emil Blicha.

            Súčasťou imatrikulácie bolo aj vyhlásenie SuperElbáka. Stal sa ním Michal Dojčák a SuperElbáčkou sa stala Soňa Janíčková.

            Nechýbalo ani dobré jedlo a super zábava.

            Tešíme sa o rok!

          • Lisovanie hrozna a ochutnávka muštu

          • Ako každý rok, tak aj tento sa žiaci zúčastnili tradície lisovania hrozna na nádvorí školy. Spolu s pedagogickým dozorom sa prváci stali súčasťou tradície a dozvedeli sa viac o spôsobe spracovania tohto ovocia. Vďaka pánovi zriaďovateľovi a tohtoročnej úrode žiaci aj učitelia mohli ochutnať lahodnú šťavu našich plodov.

          • SVETOVÝ DEŇ UČITEĽOV

          • V piatok 5. októbra sme spolu s ostatnými školami a školskými zariadeniami ELBA a EVA oslávili svetový deň učiteľov.

            V ELPARKu boli uznaním ocenení učitelia, manažéri aj nepedagogickí zamestnanci. Slávnostný príhovor mal pán zriaďovateľ Ing. Emil Blicha.

            Z našich učiteľov boli uznaním ocenení Mgr. Miroslava Ozoroczy a Ing. Juraj Olejník.

            Manažérske uznanie dostala pani riaditeľka Mgr. Romana Birošová, MBA.

            A najvyššie ocenenie - Emanuel bolo udelené Ing. Valérii Jurčovej.

          • PONOŽKOVÝ OKTÓBER

          • Od 9. októbra 2023 budeme zbierať ponožky pre ľudí v núdzi. Veľa týchto ľudí žije na ulici a chodí pešo za rôzneho počasia. Charity zabezpečujú takýmto ľuďom oblečenie i obuv, ale ponožky sa medzi darovanými vecami objavia len málokedy. Ponožky pritom chránia pred chladom, infekciami. Na zapojenie do naše aktivity vám stačí málo. Hlavne chuť pomáhať.

            Darujte NOVÉ, NEPOUŽÍVANÉ ponožky rôznych veľkostí ľuďom, ktorí to potrebujú. Vo vestibule našej školy je umiestnené „zberné miesto“, do ktorého ich môžete vložiť. Na konci mesiaca sa vyzbierané ponožky prevezmú a odovzdajú organizácii Podaj ďalej v Prešove, ktorá poskytuje pomoc ľuďom v núdzi. Prosíme vás o zdieľanie a spoluprácu. Ďakujeme, že nám pomáhate bojovať s ľahostajnosťou.

            Ďakujeme, že s nami podporujete dobré nápady a aktivity.

            Ďakujeme za podporu a pomoc.

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

          • 4. septembra sme spoločne so Súkromnou strednou športovou školou ELBA otvorili nový školský rok 2023/2024.

            Na Nádvorí úspechov sa nám prihovorili pani zástupkyňa Mgr. Karina Kováčová, pani riaditeľka Mgr. Romana Birošová a aj zástupca zriaďovateľa Ing. Branislav Blicha.

          • Ukončenie školského roka

          • 30. júna sme spoločne s SSŠŠ ukončili školský rok 2022/2023.

            Tento rok bol bohatý na školské akcie, súťaže a výlety, z ktorých sme si odniesli plno spomienok.

            Najúspešnejší žiaci boli ocenení dobrou knihou.

            Na Nádvorí úspechov sa nám prihovorili pani riaditeľka Mgr. Romana Birošová aj pán zriaďovateľ Ing. Emil Blicha a zaželali krásne prežitie letných prázdnin.

          • Súťaž v líčení

          • 9.6. sa v Kežmarku uskutočnil Festival študentského remesla pod záštitou PSK. Žiačka II.K Daniela Švorcová súťažila v umeleckom líčení na tému "Neskrotná husitská žena" a umiestnila sa na krásnom 3.mieste. Modelkou bola žiačka I.K Liliana Luchyn. Ďakujeme za peknú prezentáciu.

          • Vyhodnotenie stredoškolských časopisov PSK - IX. ročník

          • Dňa 8.6.2023 v priestoroch krajskej knižnice P.O. Hviezdoslava v Prešove naši žiaci odboru propagačná grafika získali bronzové pásmo na IX. ročníku Súťaže stredoškolských časopisov Prešovského kraja za rok 2022. Súťaže sa zúčastnilo 23 stredných škôl s vysokou úrovňou tlačovín. Akcia bola spojená s hodnotením časopisov odbornou porotou, ako i slávnostne vyhlásenie výsledkov s odovzdávaním cien. Časopisy boli hodnotené podľa obsahu, štylistiky, vizuálu a kreativity.

          • Odborná exkurzia žiakov 1. ročníka, odbor TIS

          • 1.6.2023 sa žiaci 1. K triedy, odboru TIS zúčastnili s Ing.Tatianou Šefčikovou v rámci odbornej praxe exkurzie v PCP Prešov na Budovateľskej ulici, v bývalom výrobnom závode ZPA Křižík . V závode ich privítal riaditeľ spoločnosti Ing. Jakub Maruš , ktorý spolu s Ing.Tiborom Šefčíkom, dlhoročným manažerom pre energetiku , oboznámili žiakov s niekdajšou výrobou a súčasným obsadením priestorov tohto areálu. Žiaci mali možnosť vidieť výstavu produktov od založenia spoločnosti ZPA Křižík od roku 1949 až po j útlm jej výroby v roku 2015. Súčasťou výstavy boli elektromery rôzneho prevedenia, ktoré boli hlavným produktom spoločnosti. Okrem toho žiaci videli aj ďalšie produkty- magnetickú pásku, valcový zapisovač, masážne strojčeky, elektrické pohony a rôzne komponenty do týchto výrobkov. Zaujímavou súčasťou výstavy boli aj elektromery z rokov 1920-30 americkej a poľskej výroby.

          • Maľovanie na tvár

          • Dňa 5.6.2023 žiačky odboru KaV Daniela Švorcová a Liliana Luchyn prezentovali školu Elba v perleťovom tetovaní a maľovaní na tvár na MDD a DOD v Divadle Jonáša Záborského. Ďakujeme

          • Exkurzia

          • Dňa 26.5.2023 sa žiaci triedy 1.K – TIS, v sprievode učiteľov odborných elektrotechnických predmetov – Ing. Juraja Olejníka a Ing. Tatiany Šefčíkovej zúčastnili odbornej exkurzie vo firme Exel s.r.o., ktorá sa zaoberá výrobou dosiek plošných spojov. Spoločnosť s viac ako 20 ročnou tradíciou na slovenskom trhu poskytuje plošné spoje a kompletné služby v oblasti exportu elektroniky, od počiatočného osadenia DPS, testovania, finálnej montáže až po dodávku komponentov potrebných pre finalizáciu projektu. Účastníci exkurzie videli jednotlivé pracoviská spoločnosti, názorne sa oboznámili s procesom výroby dosiek plošných spojov a rozšírili si svoje vedomosti v danej oblasti vďaka odbornému výkladu pracovníka spoločnosti, ktorý nás exkurziou sprevádzal. Aj vďaka nemu sme si odniesli z exkurzie veľa zaujímavých informácii a dojmov.

          • Rozlúčka maturantov

          • Každoročným zvykom v máji býva rozlúčka maturantov s vedením školy, s pedagogickým zborom aj so spolužiakmi.

            19. mája sme sa na Nádvorí úspechov mohli rozlúčiť s maturanti a zároveň im odovzdať Pamätné listy, niektorí dostali aj Pochvalné listy, napríklad za výborný prospech, za reprezentovanie školy, za šírenie dobrého mena školy...

            Všetci im k maturitným skúškam popriala šťastnú ruku pri ťahaní otázok.

            Našim úspešným absolventom prajeme veľa šťastia a osobných úspechov do ďalšieho života a veríme, že nezabudnú na svoju Alma mater.

          • Návšteva Archeoparku

          • Dňa 16. 5. 2023 sme sa so žiakmi 1. - 3. ročníka zúčastnili exkurzie v Hanušovciach nad Topľou.

            Archeopark je jediným živým archeologickým múzeom pod holým nebom na Slovensku.

            Veľké priestranstvo a 30 000 rokov v čase na dosah. Obydlia z piatich období praveku a včasného stredoveku, jednoduchý nábytok a predmety dennej potreby, figuríny v dobových odevoch.

            Archeopark bol pre nás všetkých dňom zážitku. Aspoň na chvíľu sme sa všetci preniesli do dôb minulých a zakúsili tak obraz života ľudí v tej – ktorej dobe.

          • SÚŤAŽ PACKAGING STAR 2023

          • Žiaci odboru obalová technika Dana Vogel (II.K) a Yehor Lukashyn (I.K) sa zúčastnili medzinárodnej súťaže obalárov pod názvom „Packaging Star 2023“, ktorú organizovala Stredná odborná škola polygrafická v Bratislave. Organizátori tejto medzinárodnej súťaže mali za cieľ podporiť a oceniť žiakov škôl, ktorí sa pripravujú na povolanie v odbore dizajnu obalov. Žiaci si mohli overiť a porovnať vedomosti získané v škole na medzinárodnej úrovni, mohli získať nové poznatky v odbore, prehĺbiť si nadobudnuté vedomosti pri riešení konkrétnych zadaní, zdôrazniť hrdosť na svoje povolanie a nadviazať neformálne styky s ostatnými žiakmi a pedagógmi pôsobiacimi v polygrafickom a obalovom odvetví.

            Prvý ročník tejto súťaže úspešne preveril vedomosti žiakov, ich logické a priestorové myslenie. Súťažiaci samostatne navrhli konštrukčnú aj výtvarnú stránku obalu a etikety. Výsledným produktom boli kartónový obal na čaj a etiketa na sklenený obal pre ovocný mušt. Popri súťaži žiaci mali možnosť nahliadnuť do výroby etikiet a absolvovali aj okružnú jazdu Bratislavou.

            Za účasť v tejto súťaži získali naši študenti diplom. Ukázali svoje zručnosti a vedomosti a medzi konkurenciou sa nestratili, o čom svedčí aj samostatné ocenenie Dane Vogel za najlepšiu krabičku na čaj.