Novinky

          • Krajské kolo ekonomickej olympiády

          • Dňa 22. 3. 2021 sa Erik Wielek, žiak IV. U TIS, zúčastnil krajského kola ekonomickej olympiády 2020/21, ktoré prebehlo online prostredníctvom aplikácie Zoom.

            V úvode súťažiaci boli oboznámení s pokynmi k testovaniu.

            Požiadavkou na účasť bola zapnutá web kamera a mikrofón, ktoré slúžili na monitorovanie testovania a zabezpečenie čo najobjektívnejšieho priebehu. Po krátkom úvode nasledoval test v testovej aplikácii, pozostával z jedného otvoreného zadania a 25 testových otázok.

            Vyhodnotenie krajského kola EO bude 15. apríla 2021.

             

            Ing. Valéria Jurčová

          • Za krásu slova 2021

          • 24. marcový deň sa v tomto školskom roku opäť niesol v znamení súťaže Za krásu slova, v ktorej si žiaci našej školy otestovali svoje znalosti zo slovenského jazyka a rétoriky. Celá súťaž sa niesla v príjemnej atmosfére a pozostávala z dvoch častí – písomnej a ústnej. Žiaci vypracovali test zo slovenského jazyka, v ústnej časti prezentovali svoje rečnícke prejavy. Aktivita prebehla online formou . Prvé 3 najcennejšie miesta si vybojovali žiačky:

            1. miesto – Laura Papcunová (III.U)
            2. miesto – Erika Forišová (III.U)
            3. miesto – Simona Gešperová (II.U)

            Dievčatám srdečne  blahoželáme a všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť.

                                                                                                                                                    PhDr. Andrea Marušinová

                                                                                                                                                    Mgr. Miroslava Marcinková

          • Literárny kvíz

          • V súvislosti s marcom mesiacom kníh a blížiacimi sa maturitami sme sa rozhodli žiakom 4. ročníka pripraviť literárny kvíz, kde si mohli preveriť svoje vedomosti z oblasti literárnej vedy a teórie.

            Aktivita prebehla v stredu (10.3.2021) online formou prostredníctvom edupage. Súťaž bola vyrovnaná a prvé 3 najcennejšie miesta si vybojovali žiačky Annamária Pavlišinová (1. miesto), Alexandra Najmanová (2. miesto) a Viktória Kaliničová (3. miesto).

            Výherkyniam blahoželáme a všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť.

             

                                                                                        PhDr. Andrea Marušinová

                                                                                        Mgr. Miroslava Marcinková

          • Medzinárodný deň žien

          • Dnes si pripomíname medzinárodný deň žien, každoročne pripadajúci na 8. marec

            Medzinárodný deň žien je medzinárodne uznávaný sviatok OSN k výročiu štrajku newyorských krajčírok, ktoré bojovali za lepšie pracovné podmienky.

            Nezabudnime dnes na žiadnu ženu. Krásny sviatok MDŽ

          • Výtvarná súťaž COVID 19 mojimi očami

          • Dňa 19.02.2021 sa uskutočnilo vyhodnotenie výtvarných prác žiakov umeleckých študijných odborov, propagačná grafika a užitková maľba.

            Výtvarné práce mohli žiaci elektronicky doručiť do 17.02.2021 do S SOŠ – ELBA Prešov, Smetanova 2, 080 01. Prišlo 21 prác zhotovených z bohatých a zaujímavých výtvarných technik od ceruzokresieb, cez akvarel až po fotomontáž. Porota pozastavená z troch členov Mgr. Miriama Bezegová, Mgr. Silvia Mňahončáková, Mgr. Eduardo Sosa z nich vybrala tri najlepšie práce, ktoré spĺňali vysokú úroveň kompozície, kvality a originality.

            Víťazom výtvarnej súťaže „fantazijná krajina 2021“ sa stal žiak druhého ročníka Martin Luščák odboru propagačná grafika s fotomontážou kontrastnej grafiky. Druhé miesto získala žiačka tretieho ročníka Oleksandra Tsivkach odboru propagačná grafika s maľbou vyváženej kompozície a tretie miesto získala žiačka druhého ročníka Veronika Sučková odboru úžitková maľba s kresbou zobrazujúca pandemický príbeh.

             

            Všetkým súťažiacim blahoželáme

          • 2% daň

          • Milí rodičia a priatelia školy,

            aj tento rok môžete rozhodnúť o darovaní 2 % zaplatenej dane zo svojich príjmov. Podpora vzdelávania, výchovy a rozvoj telesnej kultúry našich detí a žiakov sa realizuje aj prostredníctvom nášho Školského klubu - ELBA, ktorý bol zriadený za účelom poskytovania všeobecne prospešných služieb v športovej a telovýchovnej oblasti našich žiakov a členov. Klub sa snaží touto cestou prispieť ku skvalitneniu výchovno-vzdelávacieho procesu žiakov.

            Obraciame sa na Vás, našich priateľov a priaznivcov škôl a školských zariadení s požiadavkou o poukázanie Vášho finančného príspevku na účet Školského klubu  ELBA.  Vaše presne identifikované finančné čiastky budú výlučne použité na úhradu školských, športových a voľnočasových aktivít našich žiakov.

                            Darovaním 2 % zaplatenej dane z príjmov rozhodnete o hodnotnejšom a kvalitnejšom živote žiakov našich škôl a o tom, že podiel z Vašej zaplatenej dane bude využitý adresne, transparentne, efektívne a zmysluplne. Obraciame sa na Vás ešte raz s prosbou o podporu vytvárania lepších, nadštandardných výchovno-vzdelávacích podmienok.

            Ak sa rozhodnete podporiť náš školský klub,Vaše rozhodnutie bude správne a podporíte naozaj dobré činy,za čo Vám úprimne ďakujeme

          • Súťaž

          • Pri príležitosti Roka sestier a pôrodných asistentiek (ktorému je zasvätený rok 2020 s presahom do roka 2021) prichádza Prešovský samosprávny kraj s literárnou súťažou pre žiakov ZŠ a SŠ s názvom „Daj fotke príbeh“.

            Cieľom literárnej súťaže je vytvoriť krátky literárny prozaický alebo básnický príbeh

            k ľubovoľnej fotografii zdravotnej sestry či pôrodnej asistentky od fotografa J. Štovku – MQEP, a aj takýmto spôsobom poukázať a pozdvihnúť zmienené zdravotnícke povolanie, ktoré je celoživotným poslaním.

                        Propozície k súťaži a link k fotografiám nájdete v priloženom súbore. Súťaž prebieha do 18.2.2021. Práce posielajte vyučujúcim na mailové adresy: miroslava.marcinkova@elbaci.sk; andrea.marusinova@elbaci.sk

          • Olympiáda ľudských práv

          • „Extrémisti sa kníh boja, sila vzdelania ich desí. Kniha a pero, to sú naše najsilnejšie zbrane.“ Výrok najmladšej nositeľky Nobelovej ceny za mier – Malály Júsufzajovej - sa stal mottom aj našej olympiády ľudských práv.

            Žiaci všetkých štyroch ročníkov si v piatok 22.1.2021 online formou zmerali sily vo vedomostiach týkajúcich sa ľudských práv. Potrápili sa otázkami v testovej forme a prezentovali svoje názory na tému, ktorá sa ich bezprostredne týka, a to právo na vzdelanie. Výsledky boli tesné a prvé tri miesta obsadili títo žiaci:

            1. miesto – Viktor Žiga (III.U)
            2. miesto – Erika Forišová (III.U)
            3. miesto – Zoe Šarossyová (I.T)

            Všetkým zúčastneným ďakujem!

            Mgr. Miroslava Marcinková