Novinky

          • Olympiáda z anglického jazyka

          • Dňa 11.11.2021 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo v olympiáde z anglického jazyka. Súťaže sa zúčastnili dvaja zástupcovia z každej triedy. Prvá časť olympiády bola venovaná gramatickému testu, kde si študenti preverili svoje vedomosti zo slovnej zásoby, gramatiky, počúvania a čítania s porozumením. Druhu časť olympiády tvorila ústna časť, kde si študenti preverili svoje schopnosti rozumieť, reagovať a plynule komunikovať v anglickom jazyku. Po sčítaní bodov z oboch časti sa na treťom mieste umiestnila Oleksandra Tsivkach zo 4.U. Druhé miesto vybojoval Pavol Potočňák z 2.T a prvé miesto získal Ján Vargoško zo 4.U. Špeciálnu cenu za tvorivý, zábavný, ale zároveň profesionálny prejav počas ústnej časti si odniesol Peter Berezovský.Tento rocnik olympiady bol špeciálny aj tým, že sa ho mali možnosť zúčastniť všetci študenti maturujuci v tomto školskom roku na úrovni B2 a tak si vyskúšať obe časti maturitnej skúšky v trocha inej, uvoľnenejšej atmosfére. Tento ročník olympiády sa aj napriek vysokej úrovni testu v písomnej časti, ako aj náročnosti ústnej časti niesol vo veľmi príjemnej priateľskej a veselej atmosfére. Ďakujem touto cestou všetkým účastníkom olympiády za to, že tento ročník urobili výnimočným.PaedDr. Eva Lange, PhD.

          • Angličtina v športe alebo ako sme si zacvičili po anglicky

          • Integrovanie medzipredmetových vzťahov do vyučovania anglického jazyka je jedným z dôležitých aspektov úspešného osvojovania si cudzieho jazyka. 

            My sme v rámci nášho vyučovania anglického jazyka na EP vo Varhaňovciach so žiakmi prepojili nie len Telesnú výchovu a žiaci sa tak mali možnosť zoznámiť s olympijskou tyčou a anglickými názvami jednotlivých cvikov, ktoré s ňou dokážeme zacvičiť, ale túto tému sme integrovali aj do predmetu Občianska náuka, kde sa žiaci spolu s pánom učiteľom Bruzdom venovali téme Motivácia.

            Porozprávali sme sa o  športe, pohybe, regenerácii a strave, ako aj dôležitosti motivácie na to, aby sme dokázali integrovať zdravý životný štýl do svojho života.

            Žiakom sa hodina veľmi páčila, o čom svedčila aj ich niekoľkodňová svalovica a prosba, aby sme si takéto hodiny zopakovali aj častejšie.

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry na elokovaných pracoviskách

          • V dňoch 25.10. a 4.11. 2021 sa na EP v Terni a Varhaňovciach uskutočnilo školské kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry.

            Pozostávala z písomnej a ústnej časti. Žiaci si preverili svoje vedomosti v gramatike, slovných druhoch a vetných členoch.

             

            EP Terňa :

            1. Vanesa Gáborová

            2. František Giňa

            3. Denisa Ferková

            EP Varhaňovce:

            1. Kristián Balog

            2. Marek Gábor

            3. Agáta Gáborová

            .

            Všetkým účastníkom olympiády srdečne blahoželáme a veríme, že ich to bude motivovať k ďalším úspechom.

            PhDr. Andrea Marušinová

            Mgr. Miroslava Ozoroczy

          • Olympiáda v anglickom jazyku EP Varhaňovce

          • Dňa 27.10 2021 sa na EP vo Varhaňovciach uskutočnilo školské kolo v olympiáde z anglického jazyka.

            Žiaci si preverili svoje vedomosti v gramatike, slovnej zásobe, ako aj porozumení jednoduchého textu. Zo všetkých zúčastnených dosiahol najlepšie výsledky Radek Žiga, ktorý len potvrdil svoje výborné poznatky z anglického jazyka. Na druhom mieste sa umiestnil Patrik Gábor a tretie miesto si vybojoval Lukáš Gábor.

            Všetkým účastníkom olympiády srdečne gratulujeme a veríme, že aj takéto akcie budú prínosom pri budovaní pozitívneho vzťahu žiakov k anglickému jazyku.

          • Výstava prác E. Sosu

          • V piatok 22.10. sme sa so žiakmi I.K, II.T IV.U vybrali na výstavu Eduarda Sosu v OC Eperia. Práce sú charakteristické rýchlymi ťahmi a pestrými farbami. Pán učiteľ svoje diela vytvára iba rukami bez použitia štetcov. Žiaci sa mohli informovať o technikách, postupoch práce a vybraných motívoch na obrazoch.  Všetkým sa nám práce páčili a sme radi, že sme sa mohli inšpirovať niečím novým.

          • Olympiáda zo slovenského jazyka

          • Olympiáda v slovenskom jazyku sa uskutočnila v priestoroch našej školy dňa 20.10.2021. Pozostávala z vedomostného testu a ústnej časti. Žiaci pracovali s ukážkami, určovali vetné členy, hľadali básnické prostriedky, cibrili si štylistiku a jazykové útvary. Na 1. mieste sa umiestnila študentka Simona Gešperová /III.U/, 2. miesto patrilo Erike Forišovej /IV.U/ a 3. miesto obsadil Dávid Jakub Katrenič /I.T/.

            Na záver pani zástupkyňa Mgr. Karina Kováčová srdečne poďakovala všetkým študentom za účasť, najlepším odovzdala diplomy a vecné ceny.

             

            PhDr. Andrea Marušinová

            Mgr. Mirka Ozoroczy

          • Deň učiteľov - udeľovanie najvyšších ocenení EMANUEL

          • Je zvykom, že deň učiteľov sa na Slovensku slávi 28.3 ako spomienka narodenia Jana Amosa Komenského. Výbor OSN pre vzdelanie vedu a kultúru (UNESCO) vyhlásil za medzinárodný deň učteľov 5.október

            Keďže sme pre pandémiu tento deň neoslavovali v marci, pripomenuli sme si ho 8.októbra. Na pozvanie pána zriaďovateľa Ing. Emila Blichu sa uskutočnilo v priestoroch EL PARKU udeľovanie najvyšších ocenení EMANUEL za roky 2020/2021

            Učiteľské uznanie 2020/2021 za organizačnú zložku Súkromná stredná odborná škola, bolo udelené:

            Ing. Tatiana Šefčíková, Ing. Marcela Hadviždžáková,

            Učiteľské uznanie za organizačnú zložku Súkromné odborné učilište, bolo udelené:

            PhDr. Andrea Marušinová, Mgr. Peter Fatľa

            Manažérske uznanie bolo udelené:

            Mgr. Erika Marušáková, Ing Branislav Blicha

            Taktiež sme zablahoželali kolegom, ktorí v roku 2020/2021 oslávili životné jubileum.

            Všetkým oceneným gratulujeme. 

             

          • Deň verejného zdravia

          • V dnešný deň v rámci prevencie proti COVID-19 k nám zavítal dobrovoľný hasičský zbor z Ľubotíc, ktorý otestoval žiakov a aj zamestnancov školy. Chceme viesť žiakov k zodpovednosti a aby sa v škole cítili bezpečne. Testovanie dopadlo veľmi dobre, pozitívne sme boli iba naladení.

          • Lisovanie hrozna na Nádvorí úspechov

          • Ako každý rok, tak aj tento sa žiaci prvých ročníkov zúčastnili tradície lisovania hrozna na nádvorí školy. Spolu s pedagogickým dozorom sa prváci stali súčasťou tradície a dozvedeli sa viac o spôsobe spracovania tohto ovocia. Vďaka pánovi zriaďovateľovi a tohtoročnej úrode žiaci aj učitelia mohli ochutnať lahodnú šťavu našich plodov.

          • Zbierka Biela pastelka

          • Verejná zbierka Biela pastelka vznikla v roku 2002, takže už 19 rokov pomáha ľuďom so zrakovým postihnutím, teda nevidiacim a slabozrakým. Patrí k najväčším a najdôveryhodnejším zbierkam na Slovensku. Jej organizátorom je Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS). Ambasádorkou zbierky je obľúbená moderátorka Adela Vinczeová a Fero Joke. Zakúpením symbolickej pastelky, ľubovoľným príspevkom do zbierkovej pokladničky alebo svojou dobrovoľnou pomocou robíme veľkú vec - pomáhame niekomu zmeniť život k lepšiemu. Dňa 24.9.2021 sa naša škola zapojila do tejto zbierky. Dobrovoľníčkami boli žiacky 3.U triedy Valéria Gondžúrová a Karolína Dobošová. Bc. Ľudmila Lendacká koordinátorka ŽŠR

          • Návšteva Šarišskej galérie v Prešove

          • Dňa 23.9.2021 si žiaci I.K,II.T, III.U a IV.U prezreli výstavu v Šarišskej galérii. Žiaci si mali možnosť prezrieť diela Edity Vološčukovej, Štefana Hapáka, Františka Veselého a iných. Dané práce študentov zaujali a dúfame, že si odniesli nové inšpirácie.

          • Lekvárovo-chlebíkové hody ELBA day

          • V piatok sa v areáli našej školy uskutočnil Elba day - každoročné varenie lekváru a pečenie chleba. V príjemnom prostredí relaxačného altánku si žiaci mohli vyskúšať varenie s dlhoročným a najosvedčenejším spôsobom prípravy lekváru, typickým hlavne pre východ Slovenska. 

            Vsádzanie bochníkov do pece a správne pečenie zabezpečil tvorca myšlienky lekvárovo-chlebíkových hodov zriaďovateľ škôl ELBA Ing. Emil Blicha.

          • Slávnostné otvorenie nového školského roka 2021/2022

          • Dnes sme spolu so žiakmi a so SSŠŠ privítali nový školský rok 2021/2022 na nádvorí úspechov. Srdečne vítame všetkých žiakov školy, zvlášť žiakov prvých ročníkov. Všetkým želáme úspešný nový školský rok, plný pohody a optimizmu.

        • Slávnostné otvorenie školského roka
          • Slávnostné otvorenie školského roka

          • Riaditeľstvo SSOŠ ELBA Vás pozýva na slávnostné otvorenie školského roka 2021/2022

             

            2. septembra 2021 o 9.00 hod. v sídle  školy  na Smetanovej 2Prešove

                                     

            Vyučovanie sa začne 3. septembra 2021.

            Zároveň Vás prosíme o doručenie nasledujúcich dokladov:

            1. rodný list žiaka

            2. vysvedčenie z 9. ročníka

             

            S pozdravom

                                                                      Mgr. Romana Birošová, MBA

                                                                                  riaditeľka školy

          • Ukončenie školského roka

          • V stredu sme spoločne so SSŠŠ Elba ukončili školský rok 2020/2021. Aj keď bol tento rok nezvyčajný,  odniesli sme si aj pekné zážitky a spomienky. Na Nádvorí úspechov sme ocenili našich najúspešnejších žiakov. Prajeme Vám pekné letné prázdniny.