Novinky

          • Poznaj svoju osobnosť, poznaj sám seba

          •  

            V rámci predmetov sociálna komunikácia, etická a náboženská výchova sme si mohli preveriť svoje poznatky z oblasti morálky a svedomia človeka, zamyslieť sa nad hodnotou priateľstva či vzťahov medzi nami. Veľmi pútavou témou bola aj problematika prvých lások, chodenia , vzájomného spoznávania sa a zamilovanosti mladých ľudí. Týmto sa chcem poďakovať aj p. kaplánovi Františkovi Telvákovi za našu vzájomnú spoluprácu pri tvorbe celej aktivity. Verím, že sme obaja prispeli k tomu, aby si títo mladí ľudia vedeli vybrať tú najhodnotnejšiu cestu v živote.

            PhDr. Andrea Marušinová

            Mgr. František Telvák

          • Súťaž v líčení

          • Dňa 5.5.2022 sa konal v priestoroch SSOŠ ELBA 11.ročník školskej súťaže odboru kozmetička-vizážistka v dekoratívnom líčení. Boli dané 2.témy „Summer party „ a „ Folklór na tvári“ fantazijné líčenie.

            Umiestnenie žiačok v téme „ Summer party“ :

            1.Švorcová Daniela ( I.K)

            2. Gondžúrová Valéria (III.U)

            3. Procházková Alexandra (I.K)

            „Folklór na tvári“:

            1. Macejová Timea Vanesa (I.K)

            2. Fedorová Zuzana (III.U)

            3. Varha Nikola (II.T)

            Cenu poroty získali žiačky Jurčáková Dorota (II.T) a Poláková Aneta (I.K)

            Ďakujeme všetkým súťažiacim a modelkám a tešíme sa na ďalšie kolo.

          • Elbáci na Štrbskom Plese

          • Sobota bola ako stvorená na vysnívaný tatranský výlet.

            Cesta vlakom bola príjemná. Z rýchlika sme vystúpili priamo v Štrbe a odtiaľ sme sa ozubnicovou železnicou odviezli až na Štrbské Pleso. Pre niektorých ukrajinských žiakov boli Tatry symbolom niečoho nepoznaného. Všetci sme obdivovali mohutné tatranské štíty, krásne výhľady z tatranskej veže a rôzne prírodné zákutia v okolí plesa. Naša turistická prechádzka sa začala pri pamätníku spisovateľky Maše Haľamovej, ktorej život a tvorba je úzko spätá práve s týmto miestom. Aby to bolo príťažlivejšie, hneď na mieste som vyhlásila súťaž o najkrajšiu tatranskú fotku, ktorá pozostáva z dvoch kategórií ( Tatranskí ľudia a Krása Tatier). Cesta okolo Štrbského plesa sa v tento deň stala pre našich elbákov mimoriadnou, keďže sa zapojili do fotografickej súťaže. Verím, že sa nám dostanú do rúk pekné a zaujímavé fotografie, ktoré budú osobitne posúdené a vyhodnotené odbornou porotou pod vedením dvoch skúsených fotografov – p. Ing. Juraja Olejníka a p. Mgr. Eduarda Sosu.

            Cesta domov nám ubehla veľmi rýchlo. Vo vlaku sme si aj trocha oddýchli, niektorí si počas cesty aj pospali. Výlet bol z pohľadu detí mimoriadne vydarený, s príjemnými zážitkami sme sa tak mohli vrátiť domov. Verím, že nám vďaka výletu ostali v našich srdciach len tie najkrajšie spomienky.

             

            PhDr. Andrea Marušinová

          • Stavanie mája

          • Tak ako je na našej škole zvykom, sme si aj tohto roku v okolí našej školy symbolicky pripomenuli stavanie mája. Pôvodne malý stromček bol symbolom boja zimy s jarou, symbol obnovujúcej sa prírody. Neskôr máje stavali mládenci pred domom dievčaťa na vydaj. Aj my sme si náš máj ozdobili farebnými stužkami a spoločne ho vztýčili s pedagógmi a žiakmi.

          • Vernisáž výstavy v Kokošovciach

          • Umenie je tvorivá činnosť a žiaci 1. až 4. ročníka odborov obalová technika, úžitková maľba a propagačná grafika nám to svojimi prácami dávajú jasne najavo. Po 3-ročnej prestávke sme mohli obdivovať ich práce v priestoroch Obecného úradu v Kokošovciach.

            Výstava pozostáva z prác žiakov 1. a 2. ročníka odboru obalová technika. Oliverovi Shvedovi a Robertovi Handerovi je veľmi blízka technika digitálnej kresby. Danka Vogel, Viktória Vašková, Nikita Palamarchuk, Jozef Čaja, Adelina Paliukh, Nicol Eperješiová a Dominika Gaislová prispeli prácami, v ktorých využili techniku ručnej kresby, linorytu, vitráže. Žiaci 3. ročníka odboru propagačná grafika a úžitková maľba prezentovali svoje poznatky z odborných predmetov a pracovali technikou perokresby (Simona Gešperová), digitálnej kresby (Mykola Tiuriutykov), šablónovania (Nazarii Saviuk). V maľbách môžeme vidieť ich neustále sa zdokonaľovanie, napr. v sérii drakov od Veroniky Sučkovej, kvetov od Rustama Khomiakevycha. Výstavu obohatila aj Yelizaveta Lakatosh, žiačka maturitného ročníka odboru úžitková maľba, ktorá prispela olejomaľbou v podobe diptychu.

            Chceli by sme vyjadriť poďakovanie pánovi starostovi, Miroslavovi Skičkovi, za poskytnuté priestory a ochotu spolupracovať. Vedeniu školy za materiálne vybavenie pre žiakov, pánovi učiteľovi Eduardovi Sosovi za inšpiratívny prístup a motiváciu. A žiakom za ich chuť tvoriť.

             

            Mgr. Miroslava Ozoroczy

          • Veľká noc

          • Pokojné a požehnané veľkonočné sviatky praje SSOŠ ELBA

             

            Veľkonočné prázdniny trvajú do 19.4. 2022. V škole sa vidíme 20.4.2022

          • Návšteva knižnice

          • .„Existuje veľa ciest, ako obohatiť detský svet. Láska ku knihám je tou najlepšou zo všetkých.“

            – Jacqueline Kennedy

            Verím, že všetci máme radi knihy. Vďaka knihe sa dokážeme ponoriť do sveta fantázie a spolu s hlavným hrdinom prežiť nekonečné príbehy, radosti a zároveň aj spoznať svet hlavných hrdinov. Preto sme dňa 4.4.2022 spolu so žiakmi z I.K a I.T triedy navštívili Krajskú knižnicu P. O. Hviezdoslava v Prešove. Privítala nás p. Kráľovičová a vysvetlila nám systém organizácie celej knižnice a niektoré knihy sme si mohli aj pozrieť. Naši prváci si vypočuli všetky informácie o knižnici, jej službách, ktoré poskytuje, ale aj pripravovaných podujatiach a rôznych iných aktivitách. Z knižnice sme odchádzali spokojní a obohatení o nové vedomosti.

            PhDr. Andrea Marušinová

            Mgr. Miroslava Ozoroczy

          • Za krásu slova 2022

          • 31. marca sa uskutočnila súťaž Za krásu slova, v ktorej si žiaci našej školy otestovali svoje znalosti zo slovenského jazyka a rétoriky. Celá súťaž prebiehala v príjemnej atmosfére a pozostávala z dvoch častí – písomnej a ústnej. Žiaci vypracovali test zo slovenského jazyka, v ústnej časti prezentovali svoje rečnícke prejavy. Ocenení žiaci:

            1. miesto – Simona Gešperová (III.U)

            2. miesto – Dávid Jakub Katrenič (I.T)

            3. miesto – Laura Papcunová a Erika Forišová (IV.U)

            Súťažiacim srdečne blahoželáme a všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť.

             

            PhDr. Andrea Marušinová

            Mgr. Miroslava Ozoroczy

          • Turistická vychádzka

          • Sobotné popoludnie nás prekvapilo slnečným a teplým počasím. Mohli sme si posedieť pri Šarišských rybníkoch, vychutnať si peknú prírodu, zažiť skvelú náladu pri ohni a chutných špekáčikoch. Deň ako stvorený na relax, oddych a príjemnú komunikáciu v slovenskom jazyku, v ktorom sa naši ukrajinskí študenti neustále zdokonaľujú.

            PhDr. Andrea Marušinová

          • Výstava prác

          • Minulý týždeň sme sa so žiakmi I. až IV. ročníka zúčastnili výstav v Krajskej galérii v Prešove a Carrafovej väznici. Prezreli sme si výstavu Per Spectrum '22 - Hommage á Gregorová a práce jednotlivých autorov. V Carrafovej väznici sme navštívili Bienále kresby, maľby, grafiky aj počítačovej grafiky a videoartu 2022 -neprofesionálnej tvorby. Žiaci mohli načerpať nové inšpirácie, rozšíriť si obzory a obdivovať jednotlivé práce. Výstavy nás všetkých zaujali a sme vďační, že jednotlivé diela môžeme vidieť aj naživo.

          • Cestujeme svetom

          • Cestovanie je úžasné a jedinečné zároveň. Ponúka nám nielen pohľad na doposiaľ nevidené, ale taktiež množstvo zážitkov a nezabudnuteľných chvíľ. Vďaka cestovaniu môžete spoznať nových ľudí, nájsť si úžasných priateľov a nechať vašu myseľ voľne sa túlať po neznámych miestach.

            Elokované pracoviská Terňa a Varhaňovce si pre svojich žiakov pripravili veľmi podnetnú a zaujímavú prezentáciu o rôznych štátoch sveta. Boli to miesta, ktoré naši učitelia aj osobne navštívili a prezentovali svoje skúsenosti. Miesta, ktoré im navždy ostanú v srdciach. Zároveň chceme poďakovať aj všetkým našim učiteľom, ktorí sa do tejto aktivity zapojili.

             

            Kolektív učiteľov EP Terňa a Varhaňovce

          • Prešov a jeho výhľady

          • V rámci krúžku slovenského jazyka a literatúry sme si spríjemnili pondelkové popoludnie a navštívili sme vyhliadkovú vežu v centre. Vďaka slnečnému počasiu sa nám naskytli krásne výhľady na mesto. Čas ubehol veľmi rýchlo vďaka zaujímavým rozhovorom o histórii, kultúre a živote nášho mesta. Svoje dojmy z prehliadky mesta si študenti medzi sebou veselo rozprávali. Teším sa, že naši ukrajinskí študenti sa v Prešove cítia dobre a hlavne bezpečne.

            PhDr. Andrea Marušinová

          • Kurz ochrany života a zdravia a Psychologický výcvik na Drienici

          • V dňoch 14.3-16.3. 2022 sa žiaci prvého až tretieho ročníka zúčastnili kurzu ochrany života a zdravia a Psychologického výcviku na Drienici pod vedením pedagógov PaedDr. Evy Lange, PhD., Bc. Ľudmily Lendackej, Mgr. Emila Fuča, Ing. Marcely Gašparovičovej a Ing. Matúša Gregu. 

            Naši žiaci sa zúčastnili športových aktivít, ktorých súčasťou bola túra na Lysú, kondičný tréning spojený s krátkou prednáškou o výžive. Žiaci sa naučili správnej technike cvičenia s vlastnou váhou tela a dýchania pri cvičení. Veľmi zaujímavou aktivitou bola pre žiakov streľba zo vzduchovky, kde sa oboznámili so správnou technikou športovej streľby v stoji a ľahu.

            Okrem iného sme si pre žiakov pripravili prednášky z oblasti civilnej ochrany, riešenia mimoriadnych situácií, ochrany života a zdravia a prvej pomoci.

            Psychologický výcvik bol tematicky zameraný na konflikt a jeho riešenie, predsudky a zvládanie záťažových situácií. 

            Týmto kurzom sme reagovali aj na aktuálnu situáciu vo svete a nie len našim ukrajinským žiakom sprostredkovali aktuálne poznatky z oblasti riešenia mimoriadnych situácií. 

            Pedagógovia sa aj individuálne venovali žiakom a strávili veľa času rozhovormi so žiakmi. 

            Žiaci nie len získali nové vedomosti, ale aj zrelaxovali v príjemnom prostredí.

          • Choď a foť 2021

          • V piatok 11.3. sa žiaci I.K a II.T zúčastnili výstavy v OC Eperia pod názvom Choď a foť 2021. Mohli si pozrieť všetky fotografie víťazov a finalistov súťaže. Výstava bola príjemným spestrením celého dňa a všetky fotografie sa žiakom veľmi páčili.