Novinky

          • Elbáci na Štrbskom Plese

          • Sobota bola ako stvorená na vysnívaný tatranský výlet.

            Cesta vlakom bola príjemná. Z rýchlika sme vystúpili priamo v Štrbe a odtiaľ sme sa ozubnicovou železnicou odviezli až na Štrbské Pleso. Pre niektorých ukrajinských žiakov boli Tatry symbolom niečoho nepoznaného. Všetci sme obdivovali mohutné tatranské štíty, krásne výhľady z tatranskej veže a rôzne prírodné zákutia v okolí plesa. Naša turistická prechádzka sa začala pri pamätníku spisovateľky Maše Haľamovej, ktorej život a tvorba je úzko spätá práve s týmto miestom. Aby to bolo príťažlivejšie, hneď na mieste som vyhlásila súťaž o najkrajšiu tatranskú fotku, ktorá pozostáva z dvoch kategórií ( Tatranskí ľudia a Krása Tatier). Cesta okolo Štrbského plesa sa v tento deň stala pre našich elbákov mimoriadnou, keďže sa zapojili do fotografickej súťaže. Verím, že sa nám dostanú do rúk pekné a zaujímavé fotografie, ktoré budú osobitne posúdené a vyhodnotené odbornou porotou pod vedením dvoch skúsených fotografov – p. Ing. Juraja Olejníka a p. Mgr. Eduarda Sosu.

            Cesta domov nám ubehla veľmi rýchlo. Vo vlaku sme si aj trocha oddýchli, niektorí si počas cesty aj pospali. Výlet bol z pohľadu detí mimoriadne vydarený, s príjemnými zážitkami sme sa tak mohli vrátiť domov. Verím, že nám vďaka výletu ostali v našich srdciach len tie najkrajšie spomienky.

             

            PhDr. Andrea Marušinová

          • Stavanie mája

          • Tak ako je na našej škole zvykom, sme si aj tohto roku v okolí našej školy symbolicky pripomenuli stavanie mája. Pôvodne malý stromček bol symbolom boja zimy s jarou, symbol obnovujúcej sa prírody. Neskôr máje stavali mládenci pred domom dievčaťa na vydaj. Aj my sme si náš máj ozdobili farebnými stužkami a spoločne ho vztýčili s pedagógmi a žiakmi.

          • Vernisáž výstavy v Kokošovciach

          • Umenie je tvorivá činnosť a žiaci 1. až 4. ročníka odborov obalová technika, úžitková maľba a propagačná grafika nám to svojimi prácami dávajú jasne najavo. Po 3-ročnej prestávke sme mohli obdivovať ich práce v priestoroch Obecného úradu v Kokošovciach.

            Výstava pozostáva z prác žiakov 1. a 2. ročníka odboru obalová technika. Oliverovi Shvedovi a Robertovi Handerovi je veľmi blízka technika digitálnej kresby. Danka Vogel, Viktória Vašková, Nikita Palamarchuk, Jozef Čaja, Adelina Paliukh, Nicol Eperješiová a Dominika Gaislová prispeli prácami, v ktorých využili techniku ručnej kresby, linorytu, vitráže. Žiaci 3. ročníka odboru propagačná grafika a úžitková maľba prezentovali svoje poznatky z odborných predmetov a pracovali technikou perokresby (Simona Gešperová), digitálnej kresby (Mykola Tiuriutykov), šablónovania (Nazarii Saviuk). V maľbách môžeme vidieť ich neustále sa zdokonaľovanie, napr. v sérii drakov od Veroniky Sučkovej, kvetov od Rustama Khomiakevycha. Výstavu obohatila aj Yelizaveta Lakatosh, žiačka maturitného ročníka odboru úžitková maľba, ktorá prispela olejomaľbou v podobe diptychu.

            Chceli by sme vyjadriť poďakovanie pánovi starostovi, Miroslavovi Skičkovi, za poskytnuté priestory a ochotu spolupracovať. Vedeniu školy za materiálne vybavenie pre žiakov, pánovi učiteľovi Eduardovi Sosovi za inšpiratívny prístup a motiváciu. A žiakom za ich chuť tvoriť.

             

            Mgr. Miroslava Ozoroczy

          • Veľká noc

          • Pokojné a požehnané veľkonočné sviatky praje SSOŠ ELBA

             

            Veľkonočné prázdniny trvajú do 19.4. 2022. V škole sa vidíme 20.4.2022

          • Návšteva knižnice

          • .„Existuje veľa ciest, ako obohatiť detský svet. Láska ku knihám je tou najlepšou zo všetkých.“

            – Jacqueline Kennedy

            Verím, že všetci máme radi knihy. Vďaka knihe sa dokážeme ponoriť do sveta fantázie a spolu s hlavným hrdinom prežiť nekonečné príbehy, radosti a zároveň aj spoznať svet hlavných hrdinov. Preto sme dňa 4.4.2022 spolu so žiakmi z I.K a I.T triedy navštívili Krajskú knižnicu P. O. Hviezdoslava v Prešove. Privítala nás p. Kráľovičová a vysvetlila nám systém organizácie celej knižnice a niektoré knihy sme si mohli aj pozrieť. Naši prváci si vypočuli všetky informácie o knižnici, jej službách, ktoré poskytuje, ale aj pripravovaných podujatiach a rôznych iných aktivitách. Z knižnice sme odchádzali spokojní a obohatení o nové vedomosti.

            PhDr. Andrea Marušinová

            Mgr. Miroslava Ozoroczy

          • Za krásu slova 2022

          • 31. marca sa uskutočnila súťaž Za krásu slova, v ktorej si žiaci našej školy otestovali svoje znalosti zo slovenského jazyka a rétoriky. Celá súťaž prebiehala v príjemnej atmosfére a pozostávala z dvoch častí – písomnej a ústnej. Žiaci vypracovali test zo slovenského jazyka, v ústnej časti prezentovali svoje rečnícke prejavy. Ocenení žiaci:

            1. miesto – Simona Gešperová (III.U)

            2. miesto – Dávid Jakub Katrenič (I.T)

            3. miesto – Laura Papcunová a Erika Forišová (IV.U)

            Súťažiacim srdečne blahoželáme a všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť.

             

            PhDr. Andrea Marušinová

            Mgr. Miroslava Ozoroczy

          • Turistická vychádzka

          • Sobotné popoludnie nás prekvapilo slnečným a teplým počasím. Mohli sme si posedieť pri Šarišských rybníkoch, vychutnať si peknú prírodu, zažiť skvelú náladu pri ohni a chutných špekáčikoch. Deň ako stvorený na relax, oddych a príjemnú komunikáciu v slovenskom jazyku, v ktorom sa naši ukrajinskí študenti neustále zdokonaľujú.

            PhDr. Andrea Marušinová

          • Výstava prác

          • Minulý týždeň sme sa so žiakmi I. až IV. ročníka zúčastnili výstav v Krajskej galérii v Prešove a Carrafovej väznici. Prezreli sme si výstavu Per Spectrum '22 - Hommage á Gregorová a práce jednotlivých autorov. V Carrafovej väznici sme navštívili Bienále kresby, maľby, grafiky aj počítačovej grafiky a videoartu 2022 -neprofesionálnej tvorby. Žiaci mohli načerpať nové inšpirácie, rozšíriť si obzory a obdivovať jednotlivé práce. Výstavy nás všetkých zaujali a sme vďační, že jednotlivé diela môžeme vidieť aj naživo.

          • Cestujeme svetom

          • Cestovanie je úžasné a jedinečné zároveň. Ponúka nám nielen pohľad na doposiaľ nevidené, ale taktiež množstvo zážitkov a nezabudnuteľných chvíľ. Vďaka cestovaniu môžete spoznať nových ľudí, nájsť si úžasných priateľov a nechať vašu myseľ voľne sa túlať po neznámych miestach.

            Elokované pracoviská Terňa a Varhaňovce si pre svojich žiakov pripravili veľmi podnetnú a zaujímavú prezentáciu o rôznych štátoch sveta. Boli to miesta, ktoré naši učitelia aj osobne navštívili a prezentovali svoje skúsenosti. Miesta, ktoré im navždy ostanú v srdciach. Zároveň chceme poďakovať aj všetkým našim učiteľom, ktorí sa do tejto aktivity zapojili.

             

            Kolektív učiteľov EP Terňa a Varhaňovce

          • Prešov a jeho výhľady

          • V rámci krúžku slovenského jazyka a literatúry sme si spríjemnili pondelkové popoludnie a navštívili sme vyhliadkovú vežu v centre. Vďaka slnečnému počasiu sa nám naskytli krásne výhľady na mesto. Čas ubehol veľmi rýchlo vďaka zaujímavým rozhovorom o histórii, kultúre a živote nášho mesta. Svoje dojmy z prehliadky mesta si študenti medzi sebou veselo rozprávali. Teším sa, že naši ukrajinskí študenti sa v Prešove cítia dobre a hlavne bezpečne.

            PhDr. Andrea Marušinová

          • Kurz ochrany života a zdravia a Psychologický výcvik na Drienici

          • V dňoch 14.3-16.3. 2022 sa žiaci prvého až tretieho ročníka zúčastnili kurzu ochrany života a zdravia a Psychologického výcviku na Drienici pod vedením pedagógov PaedDr. Evy Lange, PhD., Bc. Ľudmily Lendackej, Mgr. Emila Fuča, Ing. Marcely Gašparovičovej a Ing. Matúša Gregu. 

            Naši žiaci sa zúčastnili športových aktivít, ktorých súčasťou bola túra na Lysú, kondičný tréning spojený s krátkou prednáškou o výžive. Žiaci sa naučili správnej technike cvičenia s vlastnou váhou tela a dýchania pri cvičení. Veľmi zaujímavou aktivitou bola pre žiakov streľba zo vzduchovky, kde sa oboznámili so správnou technikou športovej streľby v stoji a ľahu.

            Okrem iného sme si pre žiakov pripravili prednášky z oblasti civilnej ochrany, riešenia mimoriadnych situácií, ochrany života a zdravia a prvej pomoci.

            Psychologický výcvik bol tematicky zameraný na konflikt a jeho riešenie, predsudky a zvládanie záťažových situácií. 

            Týmto kurzom sme reagovali aj na aktuálnu situáciu vo svete a nie len našim ukrajinským žiakom sprostredkovali aktuálne poznatky z oblasti riešenia mimoriadnych situácií. 

            Pedagógovia sa aj individuálne venovali žiakom a strávili veľa času rozhovormi so žiakmi. 

            Žiaci nie len získali nové vedomosti, ale aj zrelaxovali v príjemnom prostredí.

          • Choď a foť 2021

          • V piatok 11.3. sa žiaci I.K a II.T zúčastnili výstavy v OC Eperia pod názvom Choď a foť 2021. Mohli si pozrieť všetky fotografie víťazov a finalistov súťaže. Výstava bola príjemným spestrením celého dňa a všetky fotografie sa žiakom veľmi páčili.

          • LYŽIARSKY VÝCVIK SSOŠ ELBA

          • Medzi tradície našej školy patrí aj každoročný lyžiarsky výcvik, ktorý sa konal aj tohto roku v dňoch 28.2-4.3 2022. Zúčastnili sa ho žiaci prvých ročníkov a druhého ročníka SSOŠ Elba v Prešove.

            Pod vedením skúsených lyžiarskych inštruktorov sa žiaci zdokonalili v lyžiarskych disciplínach a aj tí, ktorí ešte nikdy nestáli na lyžiach sa naučili základy lyžovania.

            Okrem lyžovania bolo aj cieľom lyžiarskeho kurzu scelenie kolektívu, nadviazanie nových priateľstiev a vzájomná súdržnosť žiakov. K tomu nám dopomohli rôzne večerné aktivity.

            Tento výcvik sa konal v malebnom prostredí Drienica, kde sme boli ubytovaní v hoteli Javorná, ktorý nám zabezpečil ubytovanie a celodennú stravu.

            Lyžiarskeho výcviku sa zúčastnilo 27 žiakov pod vedením PaedDr. Evy Lange, PhD., Bc. Ľudmily Lendackej, Ing. Marcely Gašparovičovej, Mgr. Emila Fuča a Mgr. Marcela Feňuša. Počas lyžiarskeho výcviku vládla skvelá nálada a príjemná atmosféra.

          • Slávnostné odovzdávanie stužiek

          • „Nádej hoci je malá, zelená sa.“ Napísal taliansky renesančný básnik Dante Alighieri. Možno práve preto sa zelené stužky stali symbolom nádeje, ktorá má pomôcť študentom prejsť maturitnou skúškou. Sme radi, že aj naši štvrtáci už hrdo nosia zelené stužky, ktoré im boli pripnuté 17. 2. 2022 v priestoroch školskej jedálne. O necelý mesiac ich čaká prvá skúška dospelosti a my im preto želáme veľa síl, motivácie a odhodlania.

            Mgr. Miroslava Ozoroczy

          • Spoznávame literatúru anglicky hovoriacich krajín

          • Naši štvrtaci, ktorí sa pripravujú na vyššiu úroveň maturity z anglickeho jazyka B2 sa dňa 10.2.222 zúčastnili online prednášky, ktorú zorganizovalo pre našu školu American Spaces v Košiciach , ktoré funguje ako knižnica a študovňa pre študentov zaujimajucich sa o literatúru anglicky hovoriacich krajín.Prednášku si pripravila študentka a dobrovoľnička Radka, ktorá vo voľnom čase vypomáha v knižnici.

            Študenti sa zaujímavou a zábavnou formou oboznámili so známymi dielami americkej literatúry ako napríklad The Catcher in The Rye alebo The Great Gatsby.

            Takouto formou si nie len precvičili svoje porozumenie v anglickom jazyku, ale aj vedomosti o vybraných dielach literatúry.

            Na konci prednášky naši žiaci absolvovali aj kviz, ktorého úspešní riešitelia boli odmenení knihami z American Spaces, za čo im touto cestou srdečne ďakujeme.

            Víťazom kvízu sa stal Jakub Čus, ktorému srdečne blahoželáme.

          • Vyhodnotenie výtvarnej súťaže “CESTA DO FANTÁZIE”

          • Dňa 27.01.2022 sa uskutočnilo vyhodnotenie výtvarných prác žiakov umeleckých študijných odborov, propagačná grafika, užitková maľba a obalová technika.

            Výtvarné práce mohli žiaci elektronicky doručiť do 24.01.2022 do S SOŠ – ELBA Prešov, Smetanova 2, 080 01. Prišlo 16 prác zhotovených z bohatých a zaujímavých výtvarných techník od ceruzokresieb cez digitálnu maľbu až po sochy zo snehu. Porota pozastavená z troch členov Mgr. Miriama Bezegová, Mgr. Miroslava Ozoroczy, Mgr. Eduardo Sosa vybrala tri najlepšie práce, ktoré spĺňali vysokú úroveň kompozície, kvality a originality.

            Víťazkou výtvarnej súťaže „cesta do fantázie 2022“ sa stala žiačka prvého ročníka Dana Vogel odboru obalová technika s impozantnými sochami zo snehu, ktoré hneď na prvý pohľad očaria, druhé miesto získal žiak tretieho ročníka Mykola Tiuriutykov odboru propagačná grafika s digitálnou maľbou vyváženej kompozície, ktorá poukazuje na environmentálny problém našej planéty. Tretie miesto získala žiačka tretieho ročníka Sučková Veronika odboru úžitková maľba s maľbou zobrazujúca fantazijný svet.

            Všetkým súťažiacim blahoželáme