Novinky

          • Účelové cvičenie

          •  

            Dňa 16.9.2022 (piatok) sa uskutočnilo účelové cvičenie SSOŠ ELBA, ktorého sa zúčastnili žiaci našej školy a vybraní pedagógovia. Účelové cvičenie sa konalo v blízkosti múzea, v lokalite Solivar. Žiaci absolvovali školenia na jednotlivých stanovištiach v topografii, zdravovede, civilnej obrane a tiež absolvovali hod maketou granátu na cieľ. Po absolvovaní týchto školení zodpovední učitelia vyhodnotili prácu a správanie žiakov na jednotlivých stanovištiach. Okrem hlavného cieľa účelového cvičenia – zvýšiť si svoju fyzickú zdatnosť a prehĺbiť vedomosti z vyššie menovaných oblastí – si účastníci účelového cvičenia aj prehĺbili priateľské vzťahy so svojimi kamarátmi. Účelové cvičenie bolo ukončené v poludňajších hodinách v  dobrej atmosfére pred nákupným strediskom Opál.  

          • Slávnostné otvorenie nového školského roka 2022/2023

          • Nový školský rok 2022/2023 sme privítali všetci spoločne na Nádvorí úspechov areálu SSOŠ Elba. Srdečne vítame všetkých žiakov školy, zvlášť žiakov prvých ročníkov. Všetkým želáme úspešný nový školský rok plný pohody a optimizmu.

          • Ukončenie školského roka

          • Včera sme spoločne so SSŠŠ ukončili školský rok 2021/2022. Tento rok sme skoro celý strávili v škole, žiaci mali plnohodnotné vyučovanie, odmaturovali sme a odnášame si krásne zážitky zo školských akcií aj z koncoročných výletov. Na Nádvorí úspechov sme ocenili našich najúspešnejších žiakov. Prajeme Vám pekné letné prázdniny.

          • Tanečné talenty z elokovaného pracoviska Súkromnej SOŠ Elba v Terni

          • V júni v elokovanom pracovisku v Terni vystúpila tanečná skupina Fitdance, ktorá má každodenné tréningy v komunitnom centre v Malom Slivníku pod vedením tanečnej lektorky, pôvodom z Čiech, pani Kataríny Giňovej.

            Majú spolu nacvičených už 40 choreografií – skupinové moderné i cigánske tance, párové spoločenské štandardné i latinskoamerické tance.

            Zvlášť tanečník František Giňa z 1. ročníka žije pre tanec dňom a nocou a jeho talent, hudobné a pohybové cítenie je očividné, priam strhujúce. Jeho tanečnou partnerkou je ďalšia tanečná nadšenkyňa Mária Giňová. Obaja sú študentmi školy v Terni. Medzi členmi tanečnej skupiny sú i naši budúci študenti.

            Naši milovníci tanca túžia vystupovať, preto sme opätovne nadviazali spoluprácu s Dokumentačno-informačným centrom rómskej kultúry v Štátnej vedeckej knižnici v Prešove a požiadali sme ich o zorganizovanie vystúpenia tejto tanečnej skupiny vo vhodných priestoroch s publikom, ktoré si ocení ich talent, úsilie a zápal.

            Zároveň sme kontaktovali tanečné štúdio FRIMart, jeho zakladateľa, manažéra a tanečného lektora, pána Mgr. Dušana Frimera, ktorý po zhliadnutí videí potvrdil talent našich tanečníkov a pozval nás pozrieť sa na ich tréning. Koncom júna sme ich navštívili v priestoroch tejto tanečnej školy. Veríme, že nás v budúcnosti čakajú zaujímavé spoločné akcie.

             

            Mgr. et Mgr. Natália Prostredná

          • Kozmetická súťaž

          • Dňa 10.6.2022 sa v Kežmarku uskutočnil 8. ročník Festivalu študentského remesla, na  ktorom sa zúčastnili aj žiačky našej školy odboru KaV - Daniela Švorcová a modelka Soňa Janíčková. Vo veľkej konkurencii získali veľmi pekné 2.miesto, k čomu im srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

          • Hodnoty a hodnotová orientácia človeka

          • V rámci predmetov sociálna komunikácia, etická a náboženská výchova sme si vymedzili pojmy hodnota, empatia a asertivita človeka, zamysleli sme sa nad komunikáciou v každodennom živote. Veľmi pútavou témou bola aj problematika ľudskej dôstojnosti a úcty k sebe samému. Ďakujem aj p. kaplánovi Františkovi Telvákovi za našu vzájomnú spoluprácu pri tvorbe celej aktivity.

            PhDr. Andrea Marušinová

            Mgr. František Telvák

          • Rozlúčka s maturantami

          • Posledné májové dni sa na našej škole búdu niesť v znamení ústnych maturitných skúšok. Milým zvykom býva rozlúčka maturantov s vedením školy, pedagogickým zborom a so žiakmi. 20. mája sme si na Nádvorí úspechov vypočuli príhovor maturantky Laury Kováčikovej zo Súkromnej strednej športovej školy ELBA, po nej slová Sone Janíčkovej, žiačky prvého ročníka Súkromnej strednej odbornej školy ELBA. Našim maturantom sa prihovoril a poprial veľa síl aj pán zriaďovateľ, Ing. Emil Blicha.

            Štvrtákom prajeme veľa motivácie počas akademického týždňa a šťastnú ruku na maturitnej skúške!

          • Vernisáž výstavy fotografií žiakov SOŠ ELBA

          • Dňa 17.5.2022 o 12.30 hod. sa uskutočnila vernisáž výstavy fotografií žiakov 4.U triedy Dmytria Babycha, žiaka odboru “Úžitková fotografia“ a Oleksandry Tsivkach, žiačky odboru “Propagačná grafika“. Ide o usilovných a talentovaných ukrajinských žiakov, ktorí chcú svoj talent v odbore fotografia rozvíjať aj po skončení našej školy, či už pokračovaním v štúdiu na vysokej škole, alebo prácou v danom odbore.

            Vernisáž výstavy otvoril jej kurátor a učiteľ vystavujúcich žiakov Ing. Juraj Olejník. Následne predniesli svoje príhovory obaja vystavujúci žiaci, p. riaditeľka Mgr. Romana Birošová a p. zriaďovateľ Ing. Emil Blicha. Slová, ktoré sme si z ich úst vypočuli vhodne doplnili a podčiarkli umeleckú atmosféru podujatia. Vyvrcholením vernisáže bola prehliadka fotografií oboch vystavujúcich žiakov. Výstavne priestory, ktoré sme na konci opúšťali, získali v podobe vystavených fotografií svoj nový a krásny šat. Fotografie si v priestoroch našej školy môžete pozrieť až do 31.5., do kedy bude výstava v týchto priestoroch inštalovaná.

          • Literárna exkurzia

          • 18. mája 2022 sa žiaci I.K,II.T a III.U zúčastnili literárnej exkurzie v Kežmarku, počas ktorej navštívili 3 objekty.

            Lyceálna knižnica, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, sa pýši 150000 zväzkami všetkých možných odborov i svetových jazykov a študovalo tu i pôsobilo množstvo osobností slovenských i európskych dejín. Žiaci sa tu dozvedeli aj veľa zaujímavostí o vzácnych knihách a o tom, ako sa tu kedysi dávno študovalo, aké prísne tresty študenti dostávali za neplnenie si povinností.

            Drevený artikulárny kostol, ktorý je od r. 2008 zapísaný v UNESCO, nás zaujal svojou bohatou výzdobou i históriou.

            Nový evanjelický kostol v jeho susedstve je zas výnimočnou stavbou, ktorá pripomína viac synagógu či mešitu ako kresťanský chrám. Jeho súčasťou je aj mauzóleum Imricha Thökӧlyho, kežmarského rodáka a vodcu veľkého protihabsburského stavovského povstania.

            Počasie nám prialo, po týchto aktivitách sme aj dosť vyhladli. V centre mesta sme sa dobre a chutne najedli. Spokojní a obohatení o nové vedomosti sme sa v popoludňajších hodinách vrátili domov. Poďakovanie patrí hlavne mojim kolegom Ing. Matúšovi Gregovi a Ing. Daniele Mitaľovej, za ich ochotu a spoluprácu pri príprave a organizačnom zabezpečení tejto literárnej akcie.

          • Elback ocenený v striebornom pásme

          • Dňa 18.5. 2022 sa v Knižnici P.O. Hviezdoslava v Prešove uskutočnil 8. ročník súťaže stredoškolských časopisov Prešovského kraja, ktorý sa konal pod záštitou Prešovského samosprávneho kraja. Do súťaže sa zapojilo 16 škôl z rôznych kútov nášho kraja.Okrem printových verzií časopisov sa do súťaže zapojili aj online verzie časopisov, dokonca aj newsletter.

            Našu školu na súťaži reprezentovali žiaci Propagačnej grafiky Simona Gešperová a Nazarii Saviuk, ktorí zastupovali redakčnú radu nášho školského časopisu Elback, ktorý vychádza pod vedením Mgr. Eduarda Sosu.

            Získali sme ocenenie v striebornom pásme. Porota ocenila dlhoročnú tradíciu nášho časopisu. Tento rok vyšiel už jeho 15. ročník. Pochválená bola aj obsahová stránka časopisu, množstvo zaujímavých tém v časopise, ako aj fotografií. Tento úspech je pre nás veľkou motiváciou do ďalšej práce.

          • Celoslovenské kolo 44. ročníka súťaže SOČ

          • V dňoch 27.4. – 29.4. sa konalo na Strednej odbornej škole ekonomiky, hotelierstva a služieb Jána Andraščíka v Bardejove celoslovenské kolo 44. ročníka súťaže SOČ. Z našej školy sa v tomto šk. roku 2021/22 zúčastnili súťaže SOČ v odbore č.12 – Elektrotechnika, hardware, mechatronika dvaja žiaci – Ján Vargoško a Martin Prusák, pod vedením učiteľa Ing. Juraja Olejníka. Žiaci absolvovali najskôr školské kolo, ktoré sa na našej škole uskutočnilo 3.3.2022. Po jeho úspešnom absolvovaní sa zúčastnili krajského kola, ktoré sa konalo 1.4.2022 online formou na SOŠ elektrotechnickej v Poprade -Matejovciach. Krajského kola sa zúčastnilo 14 najlepších riešiteľov z jednotlivých škôl prešovského kraja. Náš žiak Ján Vargoško obsadil na krajskom kole s prácou s názvom „Inteligentná nabíjačka Li-Ion/LiPo batérií“ 2. miesto a postúpil na celoslovenské kolo 44. ročníka súťaže SOČ. Aj na tomto celoslovenskom kole, hoci sa neumiestnil medzi 5-timi najlepšími žiakmi v danej kategórii, reprezentoval našu školu veľmi dobre a dôstojne, z čoho máme veľkú radosť.

            Obaja naši zástupcovia v tohtoročnom ročníku súťaže SOČ – Ján Vargoško a Martin Prusák, svojím prístupom a spôsobom, akým sa v tomto školskom roku popasovali s účasťou v tejto renomovanej odbornej súťaži, ukázali pozitívny príklad aj ostatným študentom našej školy a príkladne reprezentovali našu školu v celoslovenskom porovnaní s inými školami. Za to si určite zaslúžia náš obdiv a pochvalu.

          • Poznaj svoju osobnosť, poznaj sám seba

          •  

            V rámci predmetov sociálna komunikácia, etická a náboženská výchova sme si mohli preveriť svoje poznatky z oblasti morálky a svedomia človeka, zamyslieť sa nad hodnotou priateľstva či vzťahov medzi nami. Veľmi pútavou témou bola aj problematika prvých lások, chodenia , vzájomného spoznávania sa a zamilovanosti mladých ľudí. Týmto sa chcem poďakovať aj p. kaplánovi Františkovi Telvákovi za našu vzájomnú spoluprácu pri tvorbe celej aktivity. Verím, že sme obaja prispeli k tomu, aby si títo mladí ľudia vedeli vybrať tú najhodnotnejšiu cestu v živote.

            PhDr. Andrea Marušinová

            Mgr. František Telvák

          • Súťaž v líčení

          • Dňa 5.5.2022 sa konal v priestoroch SSOŠ ELBA 11.ročník školskej súťaže odboru kozmetička-vizážistka v dekoratívnom líčení. Boli dané 2.témy „Summer party „ a „ Folklór na tvári“ fantazijné líčenie.

            Umiestnenie žiačok v téme „ Summer party“ :

            1.Švorcová Daniela ( I.K)

            2. Gondžúrová Valéria (III.U)

            3. Procházková Alexandra (I.K)

            „Folklór na tvári“:

            1. Macejová Timea Vanesa (I.K)

            2. Fedorová Zuzana (III.U)

            3. Varha Nikola (II.T)

            Cenu poroty získali žiačky Jurčáková Dorota (II.T) a Poláková Aneta (I.K)

            Ďakujeme všetkým súťažiacim a modelkám a tešíme sa na ďalšie kolo.