Novinky

          • Deň učiteľov

          • Včera sme si pripomenuli sviatok – Deň učiteľov. Vy – naši učitelia, nám odovzdávate svoje vedomosti a skúsenosti s nekonečnou láskou a trpezlivosťou. Otvárate nám dvere do života a radujete sa z našich úspechov. Práca učiteľa je veľmi krásna, ale zároveň veľmi náročná. Učiteľ je vzorom pre svojich žiakov, a tak trochu druhou mamou alebo otcom. Dalo by sa ešte vypočítať, čo všetko znamená slovo učiteľ. A nebolo by toho málo. My Vám ďakujeme za všetko, čo ste nám odovzdali, čo ste nás naučili a za to Vám patrí naša veľká vďaka.

            Žiaci SSOŠ ELBA

          • Žiaci stredných škôl súťažili na Krajskom kole Stredoškolskej odbornej činnosti

          • Dňa 21. marca 2023 sa na pôde Súkromnej strednej odbornej školy ELBA zišli talentovaní žiaci stredných škôl Prešovského kraja. Zapojili sa do 45. ročníka Stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ).

            Súťažili v 17 odborných kategóriách týkajúcich sa prírodovedných, technických, humanitných a spoločensko-vedných odborov.

            Cieľom SOČ je podpora a vyhľadávanie talentovaných a nadaných žiakov SŠ, rozvíjať ich tvorivosť, kritické myslenie, odborné teoretické vedomosti a tiež praktické schopnosti a zručnosti.

            Do 45. ročníka Krajského kola Stredoškolskej odbornej činnosti bolo prihlásených 179 prác a 250 študentov celkom z 38 škôl Prešovského kraja. Žiaci zodpovedne prezentovali svoje práce v príjemnej pracovnej atmosfére v učebniach pripravených podľa požiadaviek súťažiacich a ich metodikov.

            V každom súťažnom odbore zhodnotila odborná komisia úroveň súťažných prác, ktoré žiaci obhajovali ústnou formou alebo praktickým prevedením. Na záver dňa boli v každom odbore vyhodnotené najlepšie práce, z ktorých dve postupujú na celoslovenské kolo, ktoré sa bude konať 25. – 28. apríla v Modre.

            Naša škola nielen organizovala Krajské kolo SOČ, ale aj sa aktívne zapojila súťažnou prácou Petra Berezovského (IV.U – TIS) v odbore Informatika.

            Ďakujeme všetkých zúčastneným za ich odbornú prípravu a hodnotiteľom za trpezlivosť pri hodnotení vedomostí a tvorivosti žiakov stredných škôl Prešovského kraja.

          • Lyžiarsky výcvik

          • Pozdravujeme z lyžiarskeho výcviku z rekreačného strediska Drienica – hotel Javorná. Kurzu sa zúčastňujú žiaci I.K triedy pod vedením Mgr. Emila Fuča, Ing. Marcely Gašparovičovej a Mgr. Miriam Šmajdovej. Žiaci stihli absolvovať základnú inštruktáž lyžovania, následne boli rozdelení do dvoch výkonnostných skupín. Na kurze prevláda príjemná atmosféra, k čomu prispieva počasie a podmienky strediska.  Tešíme sa na ďalšie dni.

          • Exkurzia žiakov tretieho ročníka SSOŠ ELBA na Fakulte výrobných technológii v Prešove.

          • Posúvaním vlastných hraníc a otváranie nepoznaných dverí našim žiakom je cieľom každého pedagóga. Ukázať nové cesty a možnosti budúceho vzdelávania sa stávajú prioritou, čím sa žiakom našej školy dostáva príležitosť navštíviť miesta, ktoré sú pre verejnosť takmer neprístupné. Jedna z takýchto možností bola návšteva Fakulty výrobných technológii v Prešove, konkrétne Katedry priemyselného inžinierstva a informatiky v Prešove.

            Po dohode SSOŠ ELBA a dekanátom fakulty sa práve tieto dvere otvorili našim študentom, kde mali možnosť nahliadnuť do tajov najnovších technológií a výskumných laboratórií. Hneď v úvode nás srdečne privítal vedúci katedry doc. Michal Balog CSc. , ktorý nás uviedol do školskej auly.

            Po úvodnom príhovore  sa žiaci presunuli do laboratórií, kde ich čakali  Ing. Jozef Husár PhD.  a  Ing. Kamil Židek PhD. Tu mali žiaci možnosť vyskúšať si najnovšie technológie. Poslaním laboratórií je predovšetkým realizovať experimentálne činnosti orientované na riadenie a zlepšovanie manažérskych procesov vo výrobných prevádzkach. Širší odborný záber laboratórneho potenciálu katedry má za cieľ poskytnúť študentom realizovať experimentálny výskum ako aj výskum v reálnych podmienkach z oblasti, ktoré patria do náplne študijných programov.

            Laboratórium modelovania a simulácie výrobných procesov poukazuje a učí študentov ako využívať simulačné nástroje pri modelovaní a optimalizácií výrobných procesov. Študenti sa naučia ako správne simulovať vo virtuálnom prostredí výrobné pracoviská, linky a prevádzky. Pri simuláciách sa dodržiavajú princípy ergonómie, efektivity a účelnosti. Výhodou je, že študenti dokážu pracovať a zameriavať sa na využitie priestoru, strojov, dopravných zariadení a pracovníkov. Celá exkurzia bola popretkávaná ekonomickou problematikou, ktorá má neoddeliteľné zastúpenie nielen v obchodnej činnosti, ale dotýka sa nás každodenne aj v súkromnom život.

            Laboratórium informačných systémov umožňuje študentom využitím softvérových simulačných nástrojov vytvárať prípadové štúdie, tvorbu manuálov pre využiteľnosť IS v moduloch ako aj simulovať vplyv nových trendov v informačných technológiách so zameraním na bezpečnosť informačných systémov.

            Laboratórium mechatroniky, kybernetiky a umelej inteligencie poskytol študentom nielen nahliadnuť, ale si aj vyskúšať v praxi ovládanie robota alias ,, dvojča“ vo virtuálnom svete.

            Aká by to už bola exkurzia bez spokojného ukončenia. V závere nechýbal teplý čaj a  utuženie vzťahov pedagógov a žiakov v študenstkom prostredí.

            Týmto chcem poďakovať rovnako vedeniu školy ELBA za uvoľnenie žiakov z vyučovania, kolegom ktorých som obral o vyučovacie hodiny, ako aj vedeniu TUKE za skvelú prednášku a priestory, kolegyni  Mgr. Radke Mikolajovej, MBA za pedagogický dozor a v neposlednom rade všetkým študentom za disciplinovanosť a účasť.

          • „Kam po základnej škole“

          • 23. 2. 2023 sa na pôde Spojenej školy Ľudmily Podjavorinskej v Prešove uskutočnil 3. ročník prezentácie stredných škôl s názov „Kam po základnej škole“. Žiaci 9. ročníkov sa tak o našej škole dozvedeli množstvo nových informácií, odprezentovali sme im zaujímavé aktivity, ktoré Elba ponúka, a žiačky prvého ročníka odboru KaV predviedli svoje zručnosti. Deviatakom želáme šťastný výber strednej školy a veľa úspechov pri prijímacom konaní!

          • Dobro a zlo

          • V rámci predmetov občianska náuka, etická a náboženská výchova sme sa venovali téme: „Dobro a zlo v živote človeka“. Vypočuli sme si zaujímavú prezentáciu, ktorú nám predstavili žiaci Veronika Zacharovská a Maroš Kancír, vymedzili sme si pojmy dobro a zlo, svedomie, sloboda a zodpovednosť v živote človeka.

            Ďakujem za spoluprácu p. kaplánovi Františkovi Telvákovi a Mgr. Miroslave Ozoroczy pri tvorbe celej aktivity.

            PhDr. Andrea Marušinová

          • Elbáci vo Vysokých Tatrách

          • V sobotu sme sa vybrali na výlet do Vysokých Tatier. Cesta vlakom bola príjemná. Z rýchlika sme vystúpili priamo v Poprade a odtiaľ sme sa tatranskou železnicou odviezli až do Starého Smokovca. Prvou zastávkou bol Tatranský ľadový dóm, kde sme si mohli všimnúť, ako sa umelci inšpirovali sakrálnou Bazilikou Božieho hrobu v Jeruzaleme a symbolickou Krížovou cestou Via Dolorosa. Počas cesty som vyhlásila fotografickú súťaž pod názvom „Pohľady z Hrebienka a jeho okolia“. Študenti si krátili chvíle fotografovaním. Splnili sme si turistický cieľ: Rainerova útulňa, snehový Betlehem, Veľký vodopád a Zamkovského chata (1475 m. n. m.). Turistické chodníky boli bezpečné a veľmi dobre upravené. Cestou z Hrebienka sme však poriadne vyhladli a vysmädli. Svoju turistiku sme ukončili v Starom Smokovci, už sme sa aj potešili chutnému obedu, dobrej tatranskej káve a koláčikom v kaviarničke ešte pred odchodom vlaku. Aj keď nás naše topánky nie vždy poslúchali, túra sa nezaobišla bez drobných pádov či pošmyknutia, napriek tomu sme to brali s humorom. Veríme, že sa nám dostanú do rúk pekné fotografie, ktoré budú osobitne posúdené a vyhodnotené odbornou porotou pod vedením skúseného fotografa – p. Ing. Juraja Olejníka. Cesta vlakom domov prebehla bez problémov, tam sme si aj trocha oddýchli a niektorí aj pospali. Náš elbácky výlet sa šťastne skončil, odniesli sme si veľa príjemných zážitkov a veríme, že do Tatier ešte pocestujeme.

             

            PhDr. Andrea Marušinová

          • Stužková slávnosť

          • Ako by to bolo len včera, čo študenti 4.U triedy prvýkrát prekročili brány našej školy. Maturitný ročník sa im zdal vzdialený a obraz stužkovej slávnosti poznali prevažne z rozprávania. Ale ubehlo to veľmi rýchlo...

            Dňa 3. februára 2023 si to študenti plne uvedomili, nastupujúc pred svojich rodičov a učiteľov v Obradnej sieni Mestského úradu v Prešove. Hlavou im prebleskli okamihy strávené v školských laviciach aj mimo nich. Poďakovania a príhovory, ktoré odzneli, vtisli slzy do očí rodičov, pedagógov, ale aj žiakov.

            Do života si študenti odnesú dobre mienené rady, ktoré do svojich príhovorov zahrnul pán poslanec Rudolf Dupkala, zriaďovateľ školy - pán Ing. Emil Blicha, pani riaditeľka - Mgr. Romana Birošová, MBA a aj triedna učiteľka - Ing. Tatiana Šefčíková. Slová povzbudenia pre študentov a poďakovanie učiteľom v mene rodičov predniesol Ing. Juraj Luščák. Za žiakov sa úprimne poďakovali učiteľom aj rodičom Pavlo Fedorák a Simona Gešperová.

            Pripnuté zelené stužky sú symbolom nádeje a povzbudenia pred blížiacimi sa maturitami, a preto prajeme maturantom veľa chuti do učenia a úspešné zvládnutie maturitných skúšok.

          • Študenti TIS súťažili v krajskom kole ekonomickej olympiády

          • Študenti IV. U a III. T odboru technicko-informatické služby v elektrotechnike sa zapojili do ekonomickej olympiády, ktorú organizuje Inštitút ekonomických a spoločenských analýz. Zo školského kola do krajského kola postúpili študenti Branislav Bednár, Zoe Sarossyová a Martin Bačenko.

            Krajské kolo sa uskutočnilo 27. januára 2023 V Prešove na Prešovskej univerzite – fakulte manažmentu, ktoré otvoril dekan fakulty Róbert Štefko a Monika Budzák, riaditeľka Ekonomickej olympiády INESS. Študenti boli testovaní na základe písomného testu, ktorý sa skladal z uzavretých a otvorených otázok z ekonomických tém a financií.

            Na vyhodnotenie krajských kôl na celom Slovensku si študenti musia počkať do 3. apríla 2023.

             

            Ďakujeme im za reprezentáciu školy.

          • Vyhodnotenie fotografickej súťaže

          • V rámci krúžku slovenského jazyka a literatúry sa žiaci ešte v decembri zúčastnili výletu vo Vysokých Tatrách. Zároveň sa zapojili do fotografickej súťaže v dvoch kategóriách: Krása Tatier a Tatranskí ľudia. V kategórii Krása Tatier obsadil 1. miesto Bystrík Pecuch a v kategórii Tatranskí ľudia si 1. miesto vybojovala Yevheniia Lakatosh. Ďakujeme všetkým žiakom za krásne a zaujímavé fotografie, tiež aj odbornej porote pod vedením p. Ing. Juraja Olejníka za posúdenie a vyhodnotenie celej súťaže.

          • Vianočné reminiscencie

          • V tomto predvianočnom čase dňa 22. decembra o 9.00 hod. sa žiaci a učitelia SSOŠ ELBA stretli na Vianočných reminiscenciách 2022, aby si pripomenuli zvyky a tradície nášho regiónu. Každá trieda využila svoje talenty a pripravila krátky program. Prítomným sa tiež prihovorila pani zástupkyňa Mgr. Karina Kováčová a aj p. riaditeľka Mgr. Romana Birošová, MBA, ktorá zároveň vyhodnotila súťaž o najkrajšiu vianočnú výzdobu. Porotu najviac oslovila výzdoba IV.U triedy pod vedením Ing. Tatiany Ševčíkovej. Na záver sme si všetci zaspievali koledu Tichá noc.

          • Štvrtá zlatá adventná nedeľa elbákov v Salzburgu

          • Počas štvrtého adventného víkendu sa zamestnanci škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti Ing. Emila Blichu – ELBA a EVA zúčastnili spolu s rodinnými príslušníkmi a priateľmi krásneho a nezabudnuteľného výletu v kolíske „hymny Vianoc“ Tichá noc... Málokto vie, že práve v blízkosti Salzburgu po prvý raz zaznela koleda Tichá noc, ktorú tu aj napísali. Bez koledy Tichá noc si Vianoce ani nevieme predstaviť. Patrí k nim.

            Mesto Salzburg na západe Rakúska, ktorý susedí už s Nemeckom, je skvelým miestom na vychutnávanie si vianočnej atmosféry a na návštevu vianočných trhov. Celkom 56 pasažierov si prezrelo vianočné trhy na viacerých námestiach a námestíčkach. Salzburské trhy patria medzi najstaršie trhy, sú známe už od 15. storočia. Romantické stánky s lákavými maškrtami a nápady na predvianočné darčeky dokresľujú čarovnú atmosféru. Neodolali sme a ochutnali sme miestne tradičné lahôdky a dobroty, zohriali sme sa aj teplým punčom alebo vareným vínom.

            Druhý deň, zlatá adventná nedeľa bola vyhradená na prehliadku historickej časti mesta, a to za asistencie jasných slnečných lúčov. Dopoludnia sme navštívili Salzburskú katedrálu, Rezidenčné námestie, pevnosť Hohensalzburg a prezreli sme si Mozartov rodný dom. Veľmi nás zaujal aj Mirabell Palace so svojimi zasneženými záhradami a architektúrou. Na pevnosť sme sa vyviezli zubačkou. Počasie nám prialo a umožnilo zvečniť city, pocity a emócie aj do podoby fotografií. Ponúkol sa nám prekrásny 360 stupňový výhľad na historické mesto a jeho celé okolie.

            Ďakujeme za ďalší nezabudnuteľný predvianočný zážitok.

             

            Účastníci zájazdu ELBA Tour

          • Výlet na Štrbské Pleso

          • V sobotu sme v rámci krúžku slovenského jazyka prežili veľmi pekný deň na Štrbskom Plese. Ukrajinci, ktorí po prvýkrát v živote spoznali Tatry, boli očarení krásnou prírodou. Cesta vlakom bola príjemná a veselá, najviac sa im páčila cesta ozubnicovou železnicou. Vysvetlila som im, ako funguje systém prepravy, prečo sú kolieska ozubené a od toho odvodený aj názov vlaku – zubačka. Nezabudli sme ani na pamätník spisovateľky Maše Haľamovej, ktorej život a tvorba je úzko spätá práve s týmto miestom. Deti sa vyšantili na čerstvom snehu, postavili aj snehuliaka Elby a uprostred tatranskej prírody sme si spoločne zaspievali aj veselú vianočnú pieseň. Počas prechádzky som vyhlásila súťaž o najkrajšiu tatranskú fotku, ktorá pozostáva z dvoch kategórií ( Tatranskí ľudia a Krása Tatier). Verím, že sa nám dostanú do rúk pekné a zaujímavé fotografie, ktoré budú osobitne posúdené a vyhodnotené odbornou porotou pod vedením skúseného fotografa – p. Ing. Juraja Olejníka.

            Cesta domov nám ubehla veľmi rýchlo. Stihli sme aj výborný obed v reštaurácii Lenka, ktorá je vychýrená nielen dobrou cenou, ale aj výberom chutných jedál. Vo vlaku sme si trocha oddýchli, niektorí si počas cesty aj pospali. Výlet bol z pohľadu detí mimoriadne vydarený, s príjemnými zážitkami sme sa tak mohli vrátiť domov.

             

            PhDr. Andrea Marušinová