Novinky

          • Lyžiarsky výcvik, elokované pracovisko Terňa 2023

          • Neoficiálnym predĺžením jarných prázdnin bol kurz lyžiarskeho výcviku žiakov elokovaného pracoviska Terňa, počas ktorého sa našim žiakom úspešne podarilo absolvovať základný kurz lyžovania. Lyžiarsky výcvik prebiehal na lyžiarskom svahu Drienica pod vedením inštruktora lyžiarskeho výcviku Mgr. Emila Fuča a za asistencie učiteľov PaedDr. Mgr. Ing. Martina Galu, MBA a Mgr. Radky Mikolajovej, MBA. Požadovaný cieľ, ktorým bolo úspešné zlyžovanie celého svahu bez asistencie, bol naplnený. Dni nám spríjemňovalo krásne slnečné počasie a priateľská atmosféra. Úsmevy žiakov prezrádzali spokojnosť a nadšenie z nadobudnutých zručností. Večerný program prebiehal v spoločenskej miestnosti, na ktorom sa usporadúvali rôzne súťaže a hry. Veríme, že si naši žiaci priniesli domov okrem svalovice aj nezabudnuteľné zážitky na tento lyžiarsky výcvik.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným.

          • Vyhlásenie výsledkov fotografickej súťaže

          • V rámci krúžku slovenského jazyka a literatúry sa žiaci ešte vo februári zúčastnili výletu vo Vysokých Tatrách. Zároveň sa zapojili do fotografickej súťaže v dvoch kategóriách: Pohľady z Hrebienka a Ľudia z Hrebienka. V kategórii Pohľady z Hrebienka obsadila 1. miesto Veronika Zacharovská a v kategórii Ľudia z Hrebienka si 1.miesto vybojovala Diana Kryvomaz. Ďakujeme všetkým žiakom za krásne a zaujímavé fotografie, tiež aj odbornej porote pod vedením p. Ing. Juraja Olejníka za posúdenie a vyhodnotenie celej súťaže.

          • Krajské kolo súťaže „Za krásu slova“

          • Na pôde Gymnázia Leonarda Stöckela v Bardejove sa 30. 3. 2023 uskutočnila súťaž stredoškolákov Prešovského kraja v rétorike a prednese pripraveného i improvizovaného prejavu. Našu školu v nej reprezentoval žiak I. K – Bystrík Pecuch. Aj keď sa mu nepodarilo vybojovať umiestnenie, zo súťaže si odniesol nové skúsenosti a zážitky.

          • Deň učiteľov

          • Včera sme si pripomenuli sviatok – Deň učiteľov. Vy – naši učitelia, nám odovzdávate svoje vedomosti a skúsenosti s nekonečnou láskou a trpezlivosťou. Otvárate nám dvere do života a radujete sa z našich úspechov. Práca učiteľa je veľmi krásna, ale zároveň veľmi náročná. Učiteľ je vzorom pre svojich žiakov, a tak trochu druhou mamou alebo otcom. Dalo by sa ešte vypočítať, čo všetko znamená slovo učiteľ. A nebolo by toho málo. My Vám ďakujeme za všetko, čo ste nám odovzdali, čo ste nás naučili a za to Vám patrí naša veľká vďaka.

            Žiaci SSOŠ ELBA

          • Žiaci stredných škôl súťažili na Krajskom kole Stredoškolskej odbornej činnosti

          • Dňa 21. marca 2023 sa na pôde Súkromnej strednej odbornej školy ELBA zišli talentovaní žiaci stredných škôl Prešovského kraja. Zapojili sa do 45. ročníka Stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ).

            Súťažili v 17 odborných kategóriách týkajúcich sa prírodovedných, technických, humanitných a spoločensko-vedných odborov.

            Cieľom SOČ je podpora a vyhľadávanie talentovaných a nadaných žiakov SŠ, rozvíjať ich tvorivosť, kritické myslenie, odborné teoretické vedomosti a tiež praktické schopnosti a zručnosti.

            Do 45. ročníka Krajského kola Stredoškolskej odbornej činnosti bolo prihlásených 179 prác a 250 študentov celkom z 38 škôl Prešovského kraja. Žiaci zodpovedne prezentovali svoje práce v príjemnej pracovnej atmosfére v učebniach pripravených podľa požiadaviek súťažiacich a ich metodikov.

            V každom súťažnom odbore zhodnotila odborná komisia úroveň súťažných prác, ktoré žiaci obhajovali ústnou formou alebo praktickým prevedením. Na záver dňa boli v každom odbore vyhodnotené najlepšie práce, z ktorých dve postupujú na celoslovenské kolo, ktoré sa bude konať 25. – 28. apríla v Modre.

            Naša škola nielen organizovala Krajské kolo SOČ, ale aj sa aktívne zapojila súťažnou prácou Petra Berezovského (IV.U – TIS) v odbore Informatika.

            Ďakujeme všetkých zúčastneným za ich odbornú prípravu a hodnotiteľom za trpezlivosť pri hodnotení vedomostí a tvorivosti žiakov stredných škôl Prešovského kraja.

          • Lyžiarsky výcvik

          • Pozdravujeme z lyžiarskeho výcviku z rekreačného strediska Drienica – hotel Javorná. Kurzu sa zúčastňujú žiaci I.K triedy pod vedením Mgr. Emila Fuča, Ing. Marcely Gašparovičovej a Mgr. Miriam Šmajdovej. Žiaci stihli absolvovať základnú inštruktáž lyžovania, následne boli rozdelení do dvoch výkonnostných skupín. Na kurze prevláda príjemná atmosféra, k čomu prispieva počasie a podmienky strediska.  Tešíme sa na ďalšie dni.

          • Exkurzia žiakov tretieho ročníka SSOŠ ELBA na Fakulte výrobných technológii v Prešove.

          • Posúvaním vlastných hraníc a otváranie nepoznaných dverí našim žiakom je cieľom každého pedagóga. Ukázať nové cesty a možnosti budúceho vzdelávania sa stávajú prioritou, čím sa žiakom našej školy dostáva príležitosť navštíviť miesta, ktoré sú pre verejnosť takmer neprístupné. Jedna z takýchto možností bola návšteva Fakulty výrobných technológii v Prešove, konkrétne Katedry priemyselného inžinierstva a informatiky v Prešove.

            Po dohode SSOŠ ELBA a dekanátom fakulty sa práve tieto dvere otvorili našim študentom, kde mali možnosť nahliadnuť do tajov najnovších technológií a výskumných laboratórií. Hneď v úvode nás srdečne privítal vedúci katedry doc. Michal Balog CSc. , ktorý nás uviedol do školskej auly.

            Po úvodnom príhovore  sa žiaci presunuli do laboratórií, kde ich čakali  Ing. Jozef Husár PhD.  a  Ing. Kamil Židek PhD. Tu mali žiaci možnosť vyskúšať si najnovšie technológie. Poslaním laboratórií je predovšetkým realizovať experimentálne činnosti orientované na riadenie a zlepšovanie manažérskych procesov vo výrobných prevádzkach. Širší odborný záber laboratórneho potenciálu katedry má za cieľ poskytnúť študentom realizovať experimentálny výskum ako aj výskum v reálnych podmienkach z oblasti, ktoré patria do náplne študijných programov.

            Laboratórium modelovania a simulácie výrobných procesov poukazuje a učí študentov ako využívať simulačné nástroje pri modelovaní a optimalizácií výrobných procesov. Študenti sa naučia ako správne simulovať vo virtuálnom prostredí výrobné pracoviská, linky a prevádzky. Pri simuláciách sa dodržiavajú princípy ergonómie, efektivity a účelnosti. Výhodou je, že študenti dokážu pracovať a zameriavať sa na využitie priestoru, strojov, dopravných zariadení a pracovníkov. Celá exkurzia bola popretkávaná ekonomickou problematikou, ktorá má neoddeliteľné zastúpenie nielen v obchodnej činnosti, ale dotýka sa nás každodenne aj v súkromnom život.

            Laboratórium informačných systémov umožňuje študentom využitím softvérových simulačných nástrojov vytvárať prípadové štúdie, tvorbu manuálov pre využiteľnosť IS v moduloch ako aj simulovať vplyv nových trendov v informačných technológiách so zameraním na bezpečnosť informačných systémov.

            Laboratórium mechatroniky, kybernetiky a umelej inteligencie poskytol študentom nielen nahliadnuť, ale si aj vyskúšať v praxi ovládanie robota alias ,, dvojča“ vo virtuálnom svete.

            Aká by to už bola exkurzia bez spokojného ukončenia. V závere nechýbal teplý čaj a  utuženie vzťahov pedagógov a žiakov v študenstkom prostredí.

            Týmto chcem poďakovať rovnako vedeniu školy ELBA za uvoľnenie žiakov z vyučovania, kolegom ktorých som obral o vyučovacie hodiny, ako aj vedeniu TUKE za skvelú prednášku a priestory, kolegyni  Mgr. Radke Mikolajovej, MBA za pedagogický dozor a v neposlednom rade všetkým študentom za disciplinovanosť a účasť.

          • „Kam po základnej škole“

          • 23. 2. 2023 sa na pôde Spojenej školy Ľudmily Podjavorinskej v Prešove uskutočnil 3. ročník prezentácie stredných škôl s názov „Kam po základnej škole“. Žiaci 9. ročníkov sa tak o našej škole dozvedeli množstvo nových informácií, odprezentovali sme im zaujímavé aktivity, ktoré Elba ponúka, a žiačky prvého ročníka odboru KaV predviedli svoje zručnosti. Deviatakom želáme šťastný výber strednej školy a veľa úspechov pri prijímacom konaní!

          • Dobro a zlo

          • V rámci predmetov občianska náuka, etická a náboženská výchova sme sa venovali téme: „Dobro a zlo v živote človeka“. Vypočuli sme si zaujímavú prezentáciu, ktorú nám predstavili žiaci Veronika Zacharovská a Maroš Kancír, vymedzili sme si pojmy dobro a zlo, svedomie, sloboda a zodpovednosť v živote človeka.

            Ďakujem za spoluprácu p. kaplánovi Františkovi Telvákovi a Mgr. Miroslave Ozoroczy pri tvorbe celej aktivity.

            PhDr. Andrea Marušinová

          • Elbáci vo Vysokých Tatrách

          • V sobotu sme sa vybrali na výlet do Vysokých Tatier. Cesta vlakom bola príjemná. Z rýchlika sme vystúpili priamo v Poprade a odtiaľ sme sa tatranskou železnicou odviezli až do Starého Smokovca. Prvou zastávkou bol Tatranský ľadový dóm, kde sme si mohli všimnúť, ako sa umelci inšpirovali sakrálnou Bazilikou Božieho hrobu v Jeruzaleme a symbolickou Krížovou cestou Via Dolorosa. Počas cesty som vyhlásila fotografickú súťaž pod názvom „Pohľady z Hrebienka a jeho okolia“. Študenti si krátili chvíle fotografovaním. Splnili sme si turistický cieľ: Rainerova útulňa, snehový Betlehem, Veľký vodopád a Zamkovského chata (1475 m. n. m.). Turistické chodníky boli bezpečné a veľmi dobre upravené. Cestou z Hrebienka sme však poriadne vyhladli a vysmädli. Svoju turistiku sme ukončili v Starom Smokovci, už sme sa aj potešili chutnému obedu, dobrej tatranskej káve a koláčikom v kaviarničke ešte pred odchodom vlaku. Aj keď nás naše topánky nie vždy poslúchali, túra sa nezaobišla bez drobných pádov či pošmyknutia, napriek tomu sme to brali s humorom. Veríme, že sa nám dostanú do rúk pekné fotografie, ktoré budú osobitne posúdené a vyhodnotené odbornou porotou pod vedením skúseného fotografa – p. Ing. Juraja Olejníka. Cesta vlakom domov prebehla bez problémov, tam sme si aj trocha oddýchli a niektorí aj pospali. Náš elbácky výlet sa šťastne skončil, odniesli sme si veľa príjemných zážitkov a veríme, že do Tatier ešte pocestujeme.

             

            PhDr. Andrea Marušinová

          • Stužková slávnosť

          • Ako by to bolo len včera, čo študenti 4.U triedy prvýkrát prekročili brány našej školy. Maturitný ročník sa im zdal vzdialený a obraz stužkovej slávnosti poznali prevažne z rozprávania. Ale ubehlo to veľmi rýchlo...

            Dňa 3. februára 2023 si to študenti plne uvedomili, nastupujúc pred svojich rodičov a učiteľov v Obradnej sieni Mestského úradu v Prešove. Hlavou im prebleskli okamihy strávené v školských laviciach aj mimo nich. Poďakovania a príhovory, ktoré odzneli, vtisli slzy do očí rodičov, pedagógov, ale aj žiakov.

            Do života si študenti odnesú dobre mienené rady, ktoré do svojich príhovorov zahrnul pán poslanec Rudolf Dupkala, zriaďovateľ školy - pán Ing. Emil Blicha, pani riaditeľka - Mgr. Romana Birošová, MBA a aj triedna učiteľka - Ing. Tatiana Šefčíková. Slová povzbudenia pre študentov a poďakovanie učiteľom v mene rodičov predniesol Ing. Juraj Luščák. Za žiakov sa úprimne poďakovali učiteľom aj rodičom Pavlo Fedorák a Simona Gešperová.

            Pripnuté zelené stužky sú symbolom nádeje a povzbudenia pred blížiacimi sa maturitami, a preto prajeme maturantom veľa chuti do učenia a úspešné zvládnutie maturitných skúšok.

          • Študenti TIS súťažili v krajskom kole ekonomickej olympiády

          • Študenti IV. U a III. T odboru technicko-informatické služby v elektrotechnike sa zapojili do ekonomickej olympiády, ktorú organizuje Inštitút ekonomických a spoločenských analýz. Zo školského kola do krajského kola postúpili študenti Branislav Bednár, Zoe Sarossyová a Martin Bačenko.

            Krajské kolo sa uskutočnilo 27. januára 2023 V Prešove na Prešovskej univerzite – fakulte manažmentu, ktoré otvoril dekan fakulty Róbert Štefko a Monika Budzák, riaditeľka Ekonomickej olympiády INESS. Študenti boli testovaní na základe písomného testu, ktorý sa skladal z uzavretých a otvorených otázok z ekonomických tém a financií.

            Na vyhodnotenie krajských kôl na celom Slovensku si študenti musia počkať do 3. apríla 2023.

             

            Ďakujeme im za reprezentáciu školy.

          • Vyhodnotenie fotografickej súťaže

          • V rámci krúžku slovenského jazyka a literatúry sa žiaci ešte v decembri zúčastnili výletu vo Vysokých Tatrách. Zároveň sa zapojili do fotografickej súťaže v dvoch kategóriách: Krása Tatier a Tatranskí ľudia. V kategórii Krása Tatier obsadil 1. miesto Bystrík Pecuch a v kategórii Tatranskí ľudia si 1. miesto vybojovala Yevheniia Lakatosh. Ďakujeme všetkým žiakom za krásne a zaujímavé fotografie, tiež aj odbornej porote pod vedením p. Ing. Juraja Olejníka za posúdenie a vyhodnotenie celej súťaže.

          • Vianočné reminiscencie

          • V tomto predvianočnom čase dňa 22. decembra o 9.00 hod. sa žiaci a učitelia SSOŠ ELBA stretli na Vianočných reminiscenciách 2022, aby si pripomenuli zvyky a tradície nášho regiónu. Každá trieda využila svoje talenty a pripravila krátky program. Prítomným sa tiež prihovorila pani zástupkyňa Mgr. Karina Kováčová a aj p. riaditeľka Mgr. Romana Birošová, MBA, ktorá zároveň vyhodnotila súťaž o najkrajšiu vianočnú výzdobu. Porotu najviac oslovila výzdoba IV.U triedy pod vedením Ing. Tatiany Ševčíkovej. Na záver sme si všetci zaspievali koledu Tichá noc.

          • Štvrtá zlatá adventná nedeľa elbákov v Salzburgu

          • Počas štvrtého adventného víkendu sa zamestnanci škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti Ing. Emila Blichu – ELBA a EVA zúčastnili spolu s rodinnými príslušníkmi a priateľmi krásneho a nezabudnuteľného výletu v kolíske „hymny Vianoc“ Tichá noc... Málokto vie, že práve v blízkosti Salzburgu po prvý raz zaznela koleda Tichá noc, ktorú tu aj napísali. Bez koledy Tichá noc si Vianoce ani nevieme predstaviť. Patrí k nim.

            Mesto Salzburg na západe Rakúska, ktorý susedí už s Nemeckom, je skvelým miestom na vychutnávanie si vianočnej atmosféry a na návštevu vianočných trhov. Celkom 56 pasažierov si prezrelo vianočné trhy na viacerých námestiach a námestíčkach. Salzburské trhy patria medzi najstaršie trhy, sú známe už od 15. storočia. Romantické stánky s lákavými maškrtami a nápady na predvianočné darčeky dokresľujú čarovnú atmosféru. Neodolali sme a ochutnali sme miestne tradičné lahôdky a dobroty, zohriali sme sa aj teplým punčom alebo vareným vínom.

            Druhý deň, zlatá adventná nedeľa bola vyhradená na prehliadku historickej časti mesta, a to za asistencie jasných slnečných lúčov. Dopoludnia sme navštívili Salzburskú katedrálu, Rezidenčné námestie, pevnosť Hohensalzburg a prezreli sme si Mozartov rodný dom. Veľmi nás zaujal aj Mirabell Palace so svojimi zasneženými záhradami a architektúrou. Na pevnosť sme sa vyviezli zubačkou. Počasie nám prialo a umožnilo zvečniť city, pocity a emócie aj do podoby fotografií. Ponúkol sa nám prekrásny 360 stupňový výhľad na historické mesto a jeho celé okolie.

            Ďakujeme za ďalší nezabudnuteľný predvianočný zážitok.

             

            Účastníci zájazdu ELBA Tour

          • Výlet na Štrbské Pleso

          • V sobotu sme v rámci krúžku slovenského jazyka prežili veľmi pekný deň na Štrbskom Plese. Ukrajinci, ktorí po prvýkrát v živote spoznali Tatry, boli očarení krásnou prírodou. Cesta vlakom bola príjemná a veselá, najviac sa im páčila cesta ozubnicovou železnicou. Vysvetlila som im, ako funguje systém prepravy, prečo sú kolieska ozubené a od toho odvodený aj názov vlaku – zubačka. Nezabudli sme ani na pamätník spisovateľky Maše Haľamovej, ktorej život a tvorba je úzko spätá práve s týmto miestom. Deti sa vyšantili na čerstvom snehu, postavili aj snehuliaka Elby a uprostred tatranskej prírody sme si spoločne zaspievali aj veselú vianočnú pieseň. Počas prechádzky som vyhlásila súťaž o najkrajšiu tatranskú fotku, ktorá pozostáva z dvoch kategórií ( Tatranskí ľudia a Krása Tatier). Verím, že sa nám dostanú do rúk pekné a zaujímavé fotografie, ktoré budú osobitne posúdené a vyhodnotené odbornou porotou pod vedením skúseného fotografa – p. Ing. Juraja Olejníka.

            Cesta domov nám ubehla veľmi rýchlo. Stihli sme aj výborný obed v reštaurácii Lenka, ktorá je vychýrená nielen dobrou cenou, ale aj výberom chutných jedál. Vo vlaku sme si trocha oddýchli, niektorí si počas cesty aj pospali. Výlet bol z pohľadu detí mimoriadne vydarený, s príjemnými zážitkami sme sa tak mohli vrátiť domov.

             

            PhDr. Andrea Marušinová