Novinky

        • 28. marec - Deň učiteľov
          • 28. marec - Deň učiteľov

          • Každoročne si pripomíname významný sviatok pedagógov: 28. marec - Deň učiteľov.

            Už od útleho detstva sa podieľajú na formovaní našej osobnosti spolu s rodičmi, učitelia a výchovní pracovníci. Nie je to ich zamestnanie, ale povolanie, poslanie, ktoré vykonávajú s láskou a pokorou na vysokej odbornej úrovni. Každý z nás si rád spomína na svojich učiteľov. Do 1. ročníka sme prišli ako nepopísané listy a vy ste nás trpezlivo a pomaly viedli cestičkami poznania, zapoľovali v nás záujem. Pozorným zrakom sledovali naše úspechy i nezdary. S rešpektom i obavami sme prichádzali až do 4. ročníka. Mnohí z nás si kládli tieto otázky: Zvládnem to? Budem sa vedieť vysporiadať s novými predmetmi, s novými učiteľmi, s maturitou? Aká bude moja nová triedna učiteľka?

            Všetky tieto pochybnosti sa rozplynuli ako dym, vďaka našim triednym učiteľom i ostatným učiteľom. Stali sme sa ich deťmi, o ktoré sa s láskou a pochopením starajú. Snažia sa nám primeranými formami a metódami priblížiť to nové vo svete vedy, techniky, estetiky či umenie, aby sme boli nielen múdri, ale aj dobrí, chápaví k problémom iných, láskaví a ochotní pomôcť tým, ktorí to potrebujú. Uvedomujeme si, že práca učiteľov je veľmi náročná a zodpovedná. Dnešný deň nám dáva príležitosť, nám žiakom poďakovať sa všetkým, ktorí sa snažia urobiť z nás zodpovednejších a vzdelanejších. Týmto im chceme vyjadriť našu úctu a veľké uznanie.

            Niekto múdry kedysi povedal: Kto chce zapaľovať, musí sám horieť.“. Tieto slová v plnej miere platia o učiteľoch našej školy. Dávajú nám zo seba to najlepšie. My im sme a budeme vďační za všetko, čo pre nás urobili a ešte urobia. 28. marec je deň, keď si pripomíname významného učiteľa národov Jána Amosa Komenského.

            Využívame túto slávnostnú chvíľu a želáme všetkým učiteľom veľa pevného zdravia, spokojnosti v rodinách, aby sa každý deň do školy tešili a domov odchádzali spokojní s výsledkami svojej práce a „aby ste horeli čo najdlhšie“.

            Jakub Lejko
            predseda ŽŠR a všetci žiaci školy

        • Exkurzia spojená s prednáškou pre študentov v Šarišskej galérii
          • Exkurzia spojená s prednáškou pre študentov v Šarišskej galérii

          • Súčasné výtvarné umenie mladšej generácie autorov zo zemplínskeho regiónu je názov výstavy, ktorá sa nachádza v týchto dňoch v priestoroch Šarišskej galérie. Deň 21. marec bol pre študentov 1. a 2. ročníka plný umeleckých zážitkov a nových poznaní z oblasti výtvarného umenia. Exkurzia ich zaujala nielen výstavou, ale aj prednáškou, ktorú si pre nich pripravila Mgr. Astrid Derfiňáková, ktorá ich previedla históriou umenia nielen vo svete, ale aj v Prešove. Po vyčerpávajúcej prednáške aj o umeleckých zbierkach, obrazoch, obsahu a formách umeleckých diel, sa študentov ujala odborná pracovníčka Šarišskej galérie Mgr. Ľubica Kotálová, ktorá ich previedla celou aktuálnou výstavou a neskôr im predviedla ako prebieha rozbor umeleckého diela, do ktorého sa zapájali aj samotní študenti.

            Týmto sa chceme v mene študentov našej školy poďakovať zamestnancom Šarišskej galérie, za ich ústretovosť, odbornú pripravenosť a príjemne umelecký deň.

            Autor článku: Mgr. Silvia Mňahončáková

        • Školské kolo v dekoratívnom líčení
          • Školské kolo v dekoratívnom líčení

          • Dnes, v piatok 22. marca žiačky všetkých ročníkov študijného odboru Kozmetička a vizážistka zabojovali v 9. ročníku školského kola v dekoratívnom líčení. Vyučujúce odborných predmetov Mgr. Renáta Nováková a Bc. Ľudmila Lendacká zvolili dve témy pre súťažiace. Prvou témou bol „Rokový festival“- fantazijné líčenie a druhou témou bola „Parížska elegancia“ – večerné líčenie. Dievčatá mali k práci vyčlenený súťažný čas, v ktorom museli zvládnuť líčenie a konečnú vizáž svojich modeliek. Porota prísnym okom hodnotila diela súťažiacich, bolo to veľmi vyrovnané a bodové hodnotenie veľmi tesné.

            Víťazkou prvej disciplíny sa stala Diana Sabolová, na druhom mieste sa umiestnila Zuzana Čajová a tretie miesto obsadila Natália Mitríková.

            V druhej disciplíne si prvé miesto vybojovala Ivana Kandráčová, druhé miesto obsadila Annamária Pavlišinová a na treťom mieste sa umiestnila Silvia Velebírová.

            Porota udelila aj zvláštnu cenu a to za získania najvyššieho počtu bodov  od poroty v porovnaní oboch disciplín. S najväčším počtom bodov sa absolútnou víťazkou v tomto 9. ročníku stala Ivana Kandráčová v disciplíne „Parížska elegancia“.

            Hlavným cieľom súťaže je dať priestor dievčatám, aby si zmerali svoje sily a aby predviedli svoj talent a preukázali, čo sa počas štúdia naučili.

            Víťazkám srdečne blahoželáme, modelkám ďakujeme a tešíme sa na ďalší jubilejný desiaty ročník súťaže.

             

            Mgr. Romana Birošová, riaditeľka

        • Marec - mesiac knihy 2019
          • Marec - mesiac knihy 2019

          • „Za všetko, čo je vo mne dobré, vďačím knihe.” Maxim Gorkij

            „Knihy sú pre ľudí tým, čím sú pre vtákov krídla.”

            „Knihy sú otvorené dvere do čarovného sveta.”

            „Človek, ktorý číta, prežije tisíc životov, kým zomrie. Človek, ktorý nikdy nečítal, prežije iba jeden.”

            Tretí mesiac v kalendárnom roku sa nám obvykle spája nielen s príchodom jari, ale hlavne s tým, že si pripomíname význam kníh v našom živote. Marec bol od roku 1955 vyhlásený za mesiac knihy, a to na počesť Mateja Hrebendu, významného buditeľa, ktorý sa podieľal na šírení slovenskej knižnej kultúry.

            V rámci tohto mesiaca učitelia slovenského jazyka a literatúry naplánovali pre žiakov veľmi zaujímavé aktivity, ktoré sú venované podpore čítania, rozširovaniu slovnej zásoby a rozvíjaniu komunikačných schopností žiakov.

            1. Deň čitateľskej gramotnosti – vyučovacie hodiny venované rozvoju čitateľskej gramotnosti a rozvoju tvorivého čítania (puzzle, kolektívne písanie, mapa, poprehadzované verše, hra - čo mám na chrbte, kocka...)

            2. Číta celá Elba  - tiché a hlasné čítanie počas 2 minút

            3. Najrýchlejší čítač – súťaž žiakov v hlasnom čítaní  

            4. Knihomoľ školy – koľko kníh si prečítal?

            5. Dobre vedieť! - súťažno-zábavný literárny kvíz 

            6. Milujeme literatúru – čítanie a prezentácia literárnych ukážok

            7. Ako sa robí interview? – interview so zaujímavou osobnosťou

            8. Výstava kníh – v priestoroch školy počas celého mesiaca marec

            9. Beseda o knihe – výber knihy podľa ročníka

            10. Návšteva knižnice- žiaci sa zúčastnia návštevy knižnice

            11. Literárne dielo ako emoji – názvy slovenských a svetových literárnych diel zašifrovaných do emoji; súťaž

            V mesiaci knihy je top akciou školy krajské kolo súťaže „Za krásu slová“, kde sme aj my spoluorganizátorom spolu s Maticou slovenskou a Odborom školstva PSK. Táto súťaž si zaslúži zvláštnu pozornosť, pretože sa uskutoční už jej 21. ročník a podporuje u mladých ľudí vzťah k nášmu krásnemu slovenskému jazyku.

        • Relax s hudbou a hviezdna obloha
          • Relax s hudbou a hviezdna obloha

          • Hudba pod hviezdnou oblohou, Antonio Vivaldi a jeho Štyri ročné obdobia spríjemnili večer našim študentom v rámci krúžku slovenského jazyka na jednom z predstavení v Planetáriu a hvezdárni v Prešove. Ide o známe hudobné dielo skladateľa žijúceho na prelome 17.a 18. storočia. Študenti sa tak mohli oboznámiť s Vivaldiho hudbou a výtvarnými dielami majstrov baroka. Program splnil svoj cieľ, poskytol nám všetkým nielen oddych, ale aj relaxáciu v príjemnom prostredí pod umelou hviezdnou oblohou. Cesta na internát nám ubehla rýchlo a svoje dojmy z predstavenia si študenti medzi sebou veselo rozprávali. Veľmi sa teším, že naši ukrajinskí študenti sa chcú aj naďalej zdokonaľovať v slovenskom jazyku a radi pôjdu aj na iné kultúrne a športové podujatie v blízkej dobe.

             

            PhDr.Andrea Marušinová