Novinky

          • Vianočné reminiscencie

          • V tomto predvianočnom čase dňa 22. decembra o 9.00 hod. sa žiaci a učitelia SSOŠ ELBA stretli na Vianočných reminiscenciách 2022, aby si pripomenuli zvyky a tradície nášho regiónu. Každá trieda využila svoje talenty a pripravila krátky program. Prítomným sa tiež prihovorila pani zástupkyňa Mgr. Karina Kováčová a aj p. riaditeľka Mgr. Romana Birošová, MBA, ktorá zároveň vyhodnotila súťaž o najkrajšiu vianočnú výzdobu. Porotu najviac oslovila výzdoba IV.U triedy pod vedením Ing. Tatiany Ševčíkovej. Na záver sme si všetci zaspievali koledu Tichá noc.

          • Štvrtá zlatá adventná nedeľa elbákov v Salzburgu

          • Počas štvrtého adventného víkendu sa zamestnanci škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti Ing. Emila Blichu – ELBA a EVA zúčastnili spolu s rodinnými príslušníkmi a priateľmi krásneho a nezabudnuteľného výletu v kolíske „hymny Vianoc“ Tichá noc... Málokto vie, že práve v blízkosti Salzburgu po prvý raz zaznela koleda Tichá noc, ktorú tu aj napísali. Bez koledy Tichá noc si Vianoce ani nevieme predstaviť. Patrí k nim.

            Mesto Salzburg na západe Rakúska, ktorý susedí už s Nemeckom, je skvelým miestom na vychutnávanie si vianočnej atmosféry a na návštevu vianočných trhov. Celkom 56 pasažierov si prezrelo vianočné trhy na viacerých námestiach a námestíčkach. Salzburské trhy patria medzi najstaršie trhy, sú známe už od 15. storočia. Romantické stánky s lákavými maškrtami a nápady na predvianočné darčeky dokresľujú čarovnú atmosféru. Neodolali sme a ochutnali sme miestne tradičné lahôdky a dobroty, zohriali sme sa aj teplým punčom alebo vareným vínom.

            Druhý deň, zlatá adventná nedeľa bola vyhradená na prehliadku historickej časti mesta, a to za asistencie jasných slnečných lúčov. Dopoludnia sme navštívili Salzburskú katedrálu, Rezidenčné námestie, pevnosť Hohensalzburg a prezreli sme si Mozartov rodný dom. Veľmi nás zaujal aj Mirabell Palace so svojimi zasneženými záhradami a architektúrou. Na pevnosť sme sa vyviezli zubačkou. Počasie nám prialo a umožnilo zvečniť city, pocity a emócie aj do podoby fotografií. Ponúkol sa nám prekrásny 360 stupňový výhľad na historické mesto a jeho celé okolie.

            Ďakujeme za ďalší nezabudnuteľný predvianočný zážitok.

             

            Účastníci zájazdu ELBA Tour

          • Výlet na Štrbské Pleso

          • V sobotu sme v rámci krúžku slovenského jazyka prežili veľmi pekný deň na Štrbskom Plese. Ukrajinci, ktorí po prvýkrát v živote spoznali Tatry, boli očarení krásnou prírodou. Cesta vlakom bola príjemná a veselá, najviac sa im páčila cesta ozubnicovou železnicou. Vysvetlila som im, ako funguje systém prepravy, prečo sú kolieska ozubené a od toho odvodený aj názov vlaku – zubačka. Nezabudli sme ani na pamätník spisovateľky Maše Haľamovej, ktorej život a tvorba je úzko spätá práve s týmto miestom. Deti sa vyšantili na čerstvom snehu, postavili aj snehuliaka Elby a uprostred tatranskej prírody sme si spoločne zaspievali aj veselú vianočnú pieseň. Počas prechádzky som vyhlásila súťaž o najkrajšiu tatranskú fotku, ktorá pozostáva z dvoch kategórií ( Tatranskí ľudia a Krása Tatier). Verím, že sa nám dostanú do rúk pekné a zaujímavé fotografie, ktoré budú osobitne posúdené a vyhodnotené odbornou porotou pod vedením skúseného fotografa – p. Ing. Juraja Olejníka.

            Cesta domov nám ubehla veľmi rýchlo. Stihli sme aj výborný obed v reštaurácii Lenka, ktorá je vychýrená nielen dobrou cenou, ale aj výberom chutných jedál. Vo vlaku sme si trocha oddýchli, niektorí si počas cesty aj pospali. Výlet bol z pohľadu detí mimoriadne vydarený, s príjemnými zážitkami sme sa tak mohli vrátiť domov.

             

            PhDr. Andrea Marušinová