Novinky

          • Imatrikulácia prvákov

          • Dňa 25.6.2021 sa uskutočnila dodatočná imatrikulácia žiakov prvého ročníka Súkromnej strednej odbornej školy ELBA. Vzhľadom k pandemickej situácii sa imatrikulácia odohrala v úzkom kruhu a v priestoroch našej školy. Prvákom sa slávnostne odovzdali stužky a svojím sľubom boli prijatí do cechu Elbákov. Želáme im veľa šťastia a úspešné štúdium

          • Jazykový workshop a literárne čítania v prírode

          • V peknom letnom čase sa na Nádvorí úspechov konal dnes jazykový workshop zo slovenského a anglického jazyka, ktorý nám mal hravou formou osviežiť naše znalosti. Napríklad v podobe tajničiek, doplňovačiek alebo tvorivého písania. V literárnej oblasti to bola disciplína pod názvom „Kniha ako najlepší priateľ človeka“. Vo všetkých týchto aktivitách sme si zopakovali veci, ktoré sme sa naučili už dávnejšie, zabavili sme sa a spolu prežili pekný deň. 

            PhDr. Andrea Marušinová

            Mgr. Miroslava Ozoroczy

          • Školské kolo súťaže v dekoratívnom líčení

          • Dňa 16.6.2021 sa uskutočnil na pôde SSOŠ Elba 10.ročník sútaže v dekoratívnom líčení pre odbor kozmetička a vizážistka. Na chvíľu sa naša škola zaplnila krásnymi modelkami, ktoré sa v rukách našich šikovných vizážistiek zmenili na ešte krajšie dievčatá. Porota v zložení pani riaditeľky školy Mgr. Romany Birošovej a niektorých pedagógov školy rozhodla takto: na 3.mieste sa umiestnila žiačka 1.T triedy Alexandra Belunková, na 2.mieste sa umiestnili žiačky 3.U triedy Viktória Michňáková a 1.T triedy Frederika Anna Magačová a na prvom mieste sa umiestnila žiačka 2.U triedy Valéria Gondžúrová. Zvláštnu cenu poroty získal žiak 3.U triedy Richard Maťašovský.Žiačky preukázali nadobudnuté zručnosti, ktoré získali počas štúdia na našej škole a zaslúžia si pochvalu aj za výber modeliek a navrhnutý styling.Tešíme sa na ďalší ročník sútaže.

          • Účelové cvičenie

          • Dňa 10.6. sa naši žiaci zúčastnili účelového cvičenia, kde mali pripravené rôzne stanovištia. Cvičenie bolo zamerané na topografiu, civilnú obranu, prvá pomoc a hod granátom. Počasie nám prialo a spoločne sme prežili pekný deň.

          • Beseda o knihe Lan Meer I

          • V týchto dňoch sme v priestoroch našej Elby mali vzácneho hosťa Ailu Sosa. Práve ona nám predstavila svoju prvú knižnú tvorbu pod názvom Lan Meer I. Beseda bola rozdelená do niekoľkých častí - predstavenie sa autorky, otázky o tvorbe a písaní, čítanie z knihy, otázky o knihe a diskusia na záver. Knihu by sme žánrovo začlenili do fantasy kategórie. Aila nám prezradila počiatky svojho písania, kritické momenty, dejovú líniu, hlavné postavy a prečítala nám aj krátky úryvok. Celá beseda bola pre nás všetkých obohatením. Táto mladá a začínajúca autorka má určite všetky predpoklady uplatniť sa v rozmanitom spisovateľskom svete. Na záver sme jej všetci srdečne zaželali veľa úspechov a radosti v jej ďalšom literárnom živote.

             

            PhDr. Andrea Marušinová

            Mgr. Miroslava Ozoroczy

          • Gratulácie úspešným angličtinárom – maturantom a dodatočne i olympionikom

          • Členovia maturitnej komisie si ako učitelia anglického jazyka naozaj vychutnali skvelé výkony čerstvých maturantov Michala Lengyela a Erika Wieleka zo IV.U triedy. Preukázali nielen svoju obsahovo bohatú a plynulú komunikačnú spôsobilosť na úrovni B2, ale aj svoje vyzreté názory mladých ľudí pripravených prekročiť bránu dospelosti. Pri tejto osviežujúcej príležitosti prezenčného režimu vyučovania boli dodatočne vecnými cenami odmenení i najúspešnejší účastníci olympiády z anglického jazyka.

          • Odovzdávanie cien

          • Počas dištančného vzdelávania uskutočnila naša škola množstvo súťaží a olympiád (súťaž o najkrajšiu vianočnú výzdobu, súťaž o najkrajšiu vianočnú báseň/poviedku, literárna súťaž Za krásu slova, olympiáda zo slovenského jazyka, olympiáda ľudských práv).

             

            Žiakom sa podarilo preukázať znalosti v rôznych oblastiach a tí najšikovnejší si vybojovali diplomy a vecné ceny, ktoré sme im ale počas dištančného vzdelávania nemohli odovzdať. O to viac nás teší, že sme tak urobili dnes – 1.6.2021. Žiaci 1. až 3. ročníka si z rúk pani riaditeľky prebrali ceny v podobe diplomov, kníh a darčekových balíčkov. Všetkým srdečne blahoželáme!

            Mgr. Miroslava Ozoroczy

          • Výstava portrétov

          • Včera 27.5. sme sa so žiakmi druhého ročníka PRG a tretieho ročníka KaR zúčastnili výstavy portrétov Radovana Zimmermanna v OC Eperia.  Videli sme sériu rozličných portrétov, ktoré boli zobrazené z rôznej perspektívy. Autor vo svojej tvorbe využíval olejové farby a farebné kombinácie, ktoré nás svojou sýtosťou a pestrosťou hneď upútali. Výstava nás zaujala a naplnila novými pohľadmi a inšpiráciami.

          • Najvzácnejšie v živote nie sú veci, ale prežité chvíle

          • Čas, ktorý tu  strávili naši milí maturanti ,bude určite patriť k  najkrajším obdobiam našich životov. Prežili tu štyri  nezabudnuteľné roky, ktoré pre nás všetkých veľa znamenali. Bol to čas rozširovania  vedomostí a rozvíjania  talentov, ale aj čas ich dozrievania, prvých lások, sklamaní i poznania, že život so sebou prináša svetlé i tienisté stránky. Maturanti sa rozlúčili a boli im odovzdané stužky za prítomnosti vedenia školy, triedneho učiteľa a ostatných pedagógov. Poprajme im šťastný krok do ďalšieho života!

             

                                                                                                           PhDr. Andrea Marušinová

                                                                                                           Mgr. Miroslava Ozoroczy

          • Úspešná online burza kníh

          • Na začiatku sme si povedali, že sa užitočne „zbavíme“ knihy, darujeme ju do našej online burzy a pomôžeme inému. V tomto duchu sme vyzbierali veľa kníh, z toho sa podarilo za symbolickú cenu 1€ predať spolu 32 kníh. Túto sumu sme s radosťou venovali vedeniu školy. Ďakujeme všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k realizácii online burzy.

             

            Mgr. Miroslava Ozoroczy

            PhDr. Andrea Marušinová

          • Stavanie mája

          • V piatok 30. apríla sme si v okolí našej školy symbolicky pripomenuli stavanie mája. Pôvodne malý stromček bol symbolom boja zimy s jarou, symbol obnovujúcej sa prírody. Neskôr máje stavali mládenci pred domom dievčaťa na vydaj. Aj my sme si náš máj ozdobili farebnými stužkami a spoločne ho vztýčili s pedagógmi a žiakmi.

          • Tvoriť alebo sťahovať si z intertnetu?

          • Vytvoriť  úplne každú časť prírody vo photoshope je výzvou keď človek len zriedkavo otvára softvér. Naši žiaci zo študijných odborov propagačná grafika a obalová technika v rámci predmetu PRAX  to dokázali tvrdým tréningom počas online vzdelávania, je to skvelý pocit, čo na to poviete?

          • Úspešný marec – mesiac kníh

          • Uplynulý mesiac bol venovaný knihám. Nielen na hodinách slovenského jazyka sme sa hravou formou dozvedeli množstvo cenných informácií o slovenských a zahraničných autoroch. Lúštili sme tajničky, riešili prešmyčky a hrali kvíz. Naši maturanti sa zúčastnili aj literárneho kvízu, ktorý bol opakovaním všetkých nadobudnutých vedomostí počas štúdia. Študenti ale najviac ocenili online burzu kníh, do ktorej prispeli ozaj hodnotnými kúskami. Knihy, ktoré by inak u niekoho zapadali prachom, dostali šancu byť znovu prečítané.

            PhDr. Andrea Marušinová

            Mgr. Miroslava Marcinková

          • Veľká noc

          • Pokojné prežitie veľkonočných sviatkov v kruhu najbližších Vám praje S SOŠ ELBA Prešov

            Veľkonočné prázdniny budú prebiehať v termíne od 1.4 - 6.4