Novinky

        • Olympiáda z anglického jazyka
          • Olympiáda z anglického jazyka

          • Školské kolo Olympiády z anglického jazyka sa uskutočnilo v dňoch 26. – 27. novembra. Olympiáda bola rozdelená na dve časti. V pondelok sa konala písomná časť olympiády, na ktorej sa zúčastnilo 9 žiakov z troch ročníkov. Písomný test obsahoval počúvanie s porozumením, slovotvorbu, gramatickú časť a čítanie s porozumením. Žiaci, ktorí úspešne prešli písomnou časťou, postúpili do ďalšej, ústnej časti, ktorá sa konala v utorok 27. novembra. Na ústnej časti žiaci opisovali obrázky, odpovedali na otázky a vyjadrovali svoj názor. Ústnej časti sa zúčastnilo 6 žiakov a odborná komisia vybrala troch najlepších. Vedomosti na olympiáde hodnotila odborná komisia v zložení: Mgr. Karina Kováčová, zástupkyňa riaditeľky školy a vyučujúce anglického jazyka Mgr. Veronika Semancová a Mgr. Barbara Bačinská.

            Prvé tri miesta jednoznačne patrili žiakom I.U. - 1. miesto získal Jakub Čus, 2. miesto získala Oleksandra Tsivkach a 3. miesto obsadil Ján Vargoško.

            Na záver pani riaditeľka Mgr. Romana Birošová srdečne poďakovala všetkým študentom, ocenila vedomosti a chuť súťažiť. Žiaci si aj takýmto spôsobom môžu overovať nadobudnuté vedomosti, získané zručnosti a osvojené postoje. Za účasť najlepším žiakom pani riaditeľka odovzdala diplomy a vecné ceny. Sme veľmi radi, že sa prváci umiestnili na prvých miestach. Anglický jazyk je svetovým jazykom a stal sa nevyhnutým komunikačným nástrojom dnešnej doby. Už si ani neuvedomuje, koľko slov je prevzatých z anglického jazyka, bežne ich používame a našli si svoje stále miesto aj v slovníku slovenského jazyka.

            Ďakujem všetkým, ktorí sa zúčastnili anglickej olympiády, vrátane žiakov, pani riaditeľky Mgr. Romany Birošovej, pani zástupkyni Mgr. Karine Kováčovej, pani kolegyni Mgr. Barbare Bačinskej a kolegovi Mgr. art. Kamilovi Jurašekovi za fotenie.

            Autor článku: Mgr. Veronika Semancová

        • Olympiáda ľudských práv
          • Olympiáda ľudských práv

          • Školské kolo Olympiády ľudských práv sa na našej škole uskutočnilo 26. novembra. Študenti si zmerali svoje sily vo vedomostnom teste. Celkovo súťažilo 11 študentov. Vedomostný test obsahoval 40 otázok, ktoré boli zamerané na rôzne okruhy tém (Ústava SR, osobné práva a sloboda prejavu, trestné stíhanie mladistvých, právo a sloboda v demokratickej spoločnosti, práva detí a utečencov a mnohé iné aktuálne a zaujímavé témy). Prvé tri miesta patrili jednoznačne študentom II.U triedy - 1. miesto Richard Cap, 2. miesto Erik Wielek, 3. miesto Annamária Pavlišinová.

            Na záver pani riaditeľka  Mgr. Romana Birošová srdečne poďakovala všetkým študentom za účasť a najlepším študentom odovzdala diplomy a vecné ceny. Sme radi, že aj takto môžeme mladých ľudí motivovať k získavaniu nových poznatkov v oblasti ľudských práv.

            PhDr. Andrea Marušinová

        • Deň zdravej výživy
          • Deň zdravej výživy

          • Aj na našej škole sme si tento školský rok pripomenuli Deň zdravej výživy. Vieme, že výživa je významným faktorom životného štýlu, ktorý ovplyvňuje naše zdravie. Úvodné slovo mala p. riaditeľka Mgr. Romana Birošová. Potom nasledovali prezentácie venované vode, pôde a vzduchu, ktorú pripravila Mgr. Veronika Semancová, a prezentácia o odpadoch, ktorú pripravila Mgr. Zuzana Skurková. Všetky triedy sa úspešne zapojili a obohatili nás o nové recepty. Žiaci do súťaže zaradili bryndzovú, krabiu a špenátovú pomazánku, pričom sme mali možnosť ochutnať aj zeleninový šalát, ovocný šalát a malinové smoothie. Pri príprave jedál sa nezabudlo ani na rôzne druhy ovocia a zeleniny, ktoré poskytujú bohaté množstvo vitamínov. Všetky triedy sa svedomito pripravili a pred porotu prinášali nielen zdravé, chutné, ale aj pekne vyzerajúce jedlá. Porotu tvorili Ing. Valéria Jurčová, Mgr. Eduardo Sosa, Mgr. Zuzana  Skurková, Mgr. Miroslava Marcinková. Jedlá starostlivo ochutnali a vybrali víťazné jedlo. Tohtoročným víťazom sa stala trieda IV.U pod vedením triednej učiteľka Mgr. Romany Birošovej. Na druhom mieste skončila II.U a  tretie miesto patrilo III.U. Už teraz sa tešíme na tvorivosť a nové nápady našich žiakov o rok.

             

            PhDr. Andrea Marušinová
            Mgr. Mirka Marcinková

        • Prezentácia tvorby nášho kolegu
          • Prezentácia tvorby nášho kolegu

          • Dňa 22. októbra sme sa s kolegami zúčastnili prezentácie tvorby nášho kolegu Mgr. art. Kamila Jurašeka. Prezentácia sa uskutočnila v priestoroch literárnej kaviarne Christiania na Hlavnej ul. Ešte som sa nezúčastnila takejto prezentácie tvorby, nevedela som, čo ma čaká, aký bude program, ako to bude prebiehať. Celým večerom nás sprevádzal sám autor. Bolo to veľmi príjemné stretnutie a posedenie pri šálke kávy, čaju s kolegami a nechať sa unášať tvorbou autora. Jeho tvorba je zaujímavá hlavne tým, že ako jediný používa techniku maľovania obrazov s fosforom. Za tmy sa vám ukáže celkom iný obraz. Autor svojou tvorbou prenikol až k samotnej podstate bytia. V popredí jeho tvorby sú hodnoty šťastia, zmyslu života a lásky. Na prezentácii boli aj autorovi kolegovia z plenéra z okolitých štátov – z Poľska, Ukrajiny a Slovenska, ktorých diela budú vystavené v Sklade soli na Solivare. Samozrejme nechýbali naši renomovaní maliari.

            Autor predstavil sám seba, svoju tvorbu v dvoch krátkych filmoch, ktoré boli odvysielané v televíziach. Predstavil svoje diela v jednotlivých cykloch, obdobiach a technikách. Kamil Jurašek je uznávaným autorom v umeleckej obci, je kreatívnym umelcom, maliarom, ktorému sú blízke rôzne techniky. Venuje sa grafike, 3D objektom, fotografii, plastike a šperku. Je zážitkom pre zmysly pozrieť si jeho diela.

            Z večera sme si odnášali pekné zážitky, ale aj pekné darčeky od autora.

            Umelcovi prajem veľa nápadov a kreativity v tvorbe.

             

            Mgr. Romana Birošová
            riaditeľka školy