Novinky

        • BeREADY FOR THE FUTURE
          • BeREADY FOR THE FUTURE

          • Dňa 28. novembra 2019 konferencia BeREADY FOR THE FUTURE na Technickej univerzite v Košiciach  bola miestom, kde odborníci z úspešných firiem ( Google, Unicorn, T-systems Slovakia, EY ...) zdieľali dôležité informácie o budúcnosti trhu práce, príležitostiach, ale aj hrozbách na ktoré študenti majú byť pripravení. Tejto konferencie zúčastnilo 400 študentov z vybraných stredných škôl východného Slovenska, medzi nimi boli aj naši študenti z III. U –TIS a IV. U – TIS našej školy. Študenti získali prehľad o aktuálnych trendoch a možných scenároch  budúcnosti, vďaka čomu budú vedieť robiť lepšie kariérne rozhodnutia.

            Ing. Valéria Jurčová

        • Originálne adventné vence
          • Originálne adventné vence

          • Čas vianočný sa blíži, pomaly už klope na dvere, ale počasie vonku je trochu netypické. Každý si uvedomuje, že prichádzajú Vianoce a pripravujeme sa na to krásne obdobie počas celého adventného obdobia. K adventu neodmysliteľne patrí aj adventný veniec, každú nedeľu si zažneme jednu sviecu a netrpezlivo očakávame tú zázračnú atmosféru. Dnes 26. novembra sme sa zúčastnili súťaže v zhotovení originálnych adventných vencov, ktoré organizovalo S CVČ ELBA v priestoroch EL parku. Naša škola získala prvé dve miesta. Obom družstvám srdečne blahoželáme a prajeme ešte veľa kreativity, nápadov a originality.

            1. miesto: Karolína Dobošová, Gabriela Kuhajdíková, Viktória Michňáková  
            2. miesto: Ivana Kandráčová, Annamária Pavlišinová, Valéria Gondžúrová

             Mgr. Romana Birošová
            riaditeľka školy

        • November ´89
          • November ´89

          • Žiaci SSOŠ Elba si okem iných aktivít pripomenuli 30. výročie Nežnej revolúcie aj divadelným predstavením November ´89, ktoré sa uskutočnilo v Kine Scala. Ako sa žilo v neslobode a s akými problémami sa musela pasovať mladá generácia v tých časoch nám zaujímavým spôsobom predstavili herci z Divadelného centra v Martine. Ich autorská dokumentárna inscenácia poukazuje na totalitné praktiky bývalého režimu (sledovanie ŠTB, domové prehliadky, obmedzovanie slobody, úteky cez hranice), objasňuje pád režimu v roku 1989 a nedokonalú snahu o nastolenie demokratického poriadku. Čo je zaujímavé, príbeh nekončí pred tridsiatimi rokmi, ale v súčasnosti, pretože pred rokom sme sa opäť ocitli na hrane a začali sme volať po slušnosti a tolerantnej krajine. Aj dnes skandujeme na námestiach heslá a slová so silným odkazom.

            Mgr. Miroslava Marcinková

        • Aha! Krásna matematika
          • Aha! Krásna matematika

          • Neveríte, že čísla, grafy a matematické zákony dokážu byť zábavné? Zažiť matematiku bez pera, papiera a knihy na našim žiakom zdalo nemožné, ale medzinárodná výstava z nemeckej Univerzity v Triéri a poľského vedeckého centra Hevelianum v meste Gdaňsk nás o tom presvedčila. 22. novembra 2019 sa žiaci I.U, II.U a III.U v rámci hodín matematiky zúčastnili tejto podnetnej interaktívnej výstavy. Odniesli si veľa zážitkov a nový pohľad na prírodné vedy.

            Ing. Tatiana Šefčíková
            Mgr. Miroslava Marcinková

        • Cestou-necestou za polárnym slnkom
          • Cestou-necestou za polárnym slnkom

          • Cestovanie pre niekoho znamená oddych, pre niekoho dobrodružstvo. Čo toto slovo znamená pre cestovateľa Svetozára Krna, sme sa dozvedeli na jeho prednáške, ktorá sa uskutočnila 20. novembra 2019 v Knižnici P.O. Hviezdoslava v Prešove. Žiaci prvého a druhého ročníka sa v rámci krúžkov Konverzácia v slovenskom jazyku a Krúžok slovenského jazyka zúčastnili prezentácie s týmto svetobežníkom, ktorému nie sú cudzie ani krajiny ako India, Čína či Nepál. Odznelo množstvo zaujímavých informácií a fotoprezentácia zachytávajúca krásy Islandu. Táto krajina na prvý pohľad pripomína potulky po Mesiaci, ale pri jej bližšom skúmaní nás očarí zeleným pobrežím a bohatstvom v podobe termálnych prameňov. Žiakom sa prezentácia páčila a niektorých možno inšpirovala, aby na vlastnej koži okúsili neprebádanosť krajiny.

            Mgr. Miroslava Marcinková

        • Herci v našej škole
          • Herci v našej škole

          • Miroslav Horníček raz povedal, že „Láska k divadlu sa začína tým, že do neho prídeme včas.“

            Aj my sme boli pripravení a plní očakávania návštevy hercov z divadla pod názvom Tvorivá skupina Ad 1, ktorá pôsobí vo Veľkom Šariši.

            Ide o divadelnú skupinu, ktorá spája profesionálov i amatérov z východného Slovenska. Práve títo herci nám pomohli nazrieť do sveta divadelného života a niektorí študenti boli zapojení do konkrétnych výstupov a čítali repliky postáv. Zároveň si vyskúšali, čo to znamená byť hercom a vcítili sa aj do života jednotlivých postáv. Táto interaktívna hodina odznela nielen v duchu čítaného slova, ale aj na spevu jednej z herečiek.

            Za svoje účinkovanie a odvahu prezentovať niektoré časti drámy bola študentom udelená aj milá odmena /lístok na konkrétne podujatie, magnetka a CD nahrávka /.

            Toto kultúrne podujatie bolo veľmi dojímavé a podnetné nielen pre našich študentov, ale aj nás pedagógov.

            PhDr. Andrea Marušinová

        • 30. výročie nežnej revolúcie
          • 30. výročie nežnej revolúcie

          • Dňa 18. novembra sa uskutočnila beseda k 30. výročiu Nežnej revolúcie, kde účastníkmi boli žiaci Strednej odbornej školy ELBA a Strednej športovej školy ELBA a pamätníci Nežnej revolúcie Ing. Emil Blicha a PaedDr. Miroslav Nagy a tiež z mladšej generácie PhDr. Miriam Berezovská a PhDr. Lýdia Mačíková, PhD.

        • Vyhodnotenie výtvarnej súťaže “Fantazijná krajina”
          • Vyhodnotenie výtvarnej súťaže “Fantazijná krajina”

          • Dna 19.11.2019 sa uskutočnilo vyhodnotenie výtvarných prac žiakov umeleckých študijných odborov, propagačná grafika, užitková maľba, konzervátorstvo a reštaurátorstvo a užitková fotografia.

            Výtvarné práce mohli žiaci posielať alebo doručiť do 18.11.2019 do S SOŠ – ELBA Prešov, Smetanova 2, 080 01. Prišlo 23 prác zhotovených z bohatých a zaujímavých výtvarných technik od ceruzokresieb cez voskovky až po olej špachtľou. Porota pozastavená z troch členov Mgr. Miriama Bezegová, Mgr. Mgr. Silvia Mňahončáková, Mgr. Eduardo Sosa a  z nich vybrala tri najlepšie práce, ktoré spĺňali vysokú úroveň kompozície, kvality a originality. Víťazom výtvarnej súťaže „fantazijná krajina 2019“ sa stal žiak druhého ročníka Dmytrii Babych odboru užitková fotografia s dielom zhotovené ceruzou pod názvom Vášeň. Druhé miesto získala žiačka prvého ročníka Simona Gešperová odboru propagačná grafika s fotomontážou z populárneho príbehu a tretie miesto získala žiačka druhého ročníka Yelizaveta Lakatosh odboru úžitková maľba s olejomaľbou zobrazujúca architektúru.

            Všetkým súťažiacim blahoželáme.

            Súťaž bola financovaná vlastnými prostriedkami S SOŠ – ELBA Prešov. Veľká vďaka patri vedeniu školy za umožnenie takejto krásnej súťaže.

        • Olympiáda v anglickom jazyku
          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Dňa 15. novembra sa na našej škole uskutočnila Olympiáda v anglickom jazyku. Sily si zmerali žiaci všetkých ročníkov. Olympiáda pozostávala z dvoch častí – písomnej a ústnej. Do ústnej postúpili najlepšie umiestnení žiaci z písomnej časti. Víťazom sa stal žiak II.U – Ján Vargoško, na 2. mieste sa umiestnil taktiež žiak II.U – Jakub Čus a tretie miesto obsadil žiak štvrtého ročníka Matej Kohút. Olympiádu pripravila Mgr. Ivana Kušnírová, učiteľka anglického jazyka.“

            Mgr. Romana Birošová, riaditeľka

        • Zdravá výživa
          • Zdravá výživa

          • Tradičné slovenské jedlá - to bola téma dňa - zdravej výživy konanej dňa 20.11.2019 v priestoroch SSOŠ ELBA. Žiaci všetkých ročníkov našej školy spolu so svojimi triednymi učiteľmi chystali jedlá s plným nasadením a veľkou chuťou. Každá trieda voňala pripravovanými pochutinami a v každej vládla dobrá nálada. Žiaci pripravovali zdravé jedlá so zreteľom na tradície slovenskej kuchyne. Na prípravu používali cviklu, mrkvu, bryndzu, ale osvedčila sa aj slanina a domáci "šmalec". Vkusne naservírované jedlá hodnotila porota zložená z učiteľov našej školy Mgr. Silvie Mňahončákovej, Mgr. Miriamy Bezegovej a Bc. Ľudmily Lendackej. Predsedníčkou poroty bola riaditeľka SSOŠ ELBA Mgr. Romana Birošová a čestným členom bol zriaďovateľ školy Ing. Emil Blicha. Rozhodovanie o víťazovi bolo ťažké, lebo všetky jedlá boli chutné a dobre odprezentované. Víťazom sa stali žiaci 3.U triedy s triednym učiteľom Ing. Jurajom Olejníkom. Porota rozhodla, že všetky ostatné triedy sa umiestnili na druhom mieste. Ďakujeme za skvelú ochutnávku a tešíme sa na ďalší ročník.                                                                                                                  

            Bc. Ľudmila Lendacká

            koordinátorka zdravej výživy

        • Exkurzia v transformovni
          • Exkurzia v transformovni

          • Dňa 19.11.2019 (utorok) sa študenti našej školy, odboru TIS (technicko-informačné služby v elektrotechnike) zúčastnili odbornej exkurzie v transformovni 400/220/110 kV v Lemešanoch. Táto transformovňa patrí k najväčším na Slovensku. Študenti si  počas tejto exkurzie mohli pozrieť jednotlivé pracoviská transformovne  a elektrické prístroje a zariadenia v nich inštalované. Veľký záujem u študentov vzbudila hlavne návšteva skúšobne VN, kde bol demonštrovaný preskok elektrického oblúka na izolátore pri veľmi vysokom napätí. Zamestnanec transformovne,  ktorý nás exkurziou sprevádzal nám poskytol odborný a veľmi erudovaný komentár a ochotne odpovedal na všetky naše otázky. Aj touto cestou by sme sa mu radi poďakovali za jeho vysoko profesionálny a ľudský prístup počas exkurzie. Aj z ohlasov študentov bolo cítiť, že exkurzia splnila svoj účel – rozšíriť odborné vedomosti študentov o ich prepojenie na prax.

            Ing. Juraj Olejník

        • OZNAM - triedny aktív
          • OZNAM - triedny aktív

          • Dnes t.j. 15. novembra sa uskutoční triedny aktív pre rodičov a zákonných zástupcov žiakov našej školy. Začiatok triednych aktívov je o 16:30 hod. v jednotlivých triedach.

            Rodičovská rada má stretnutie o 16:15 hod. v zasadačke školy.

            šetkých rodičov a zákonných zástupcov srdečne pozývame na priateľské stretnutie s triednymi učiteľmi.

             

            Mgr. Romana Birošová,
            riaditeľka školy

        • Štvrťročné práce žiakov PRŽ a VYK.
          • Štvrťročné práce žiakov PRŽ a VYK.

          • Na Elokovanom pracovisku v Terni študujú žiačky v dvojročnom učebnom odbore Praktická žena. Pod vedením kvalifikovanej majsterky odbornej výchovy pani Bc. Emílii Miklošovej vznikli tieto práce. Myslím, že si zaslúžia pochvalu.

            Mgr. Romana Birošová

        • Olympiáda zo slovenského jazyka
          • Olympiáda zo slovenského jazyka

          • Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom. Tak znie známa fráza, ale ako dobre ovládame ten náš – slovenský? To sme zistili počas olympiády v slovenskom jazyku, ktorá sa uskutočnila 6.11.2019 v priestoroch našej školy. Pozostávala z vedomostného testu. Žiaci pracovali s ukážkami, určovali vetné členy, hľadali básnické prostriedky, cibrili si štylistiku a jazykové útvary. Na 1. mieste sa umiestnil študent Jakub Čus /II.U/, 2. miesto patrilo Petrovi Berezovskému /I.U/ a 3. miesto obsadila Erika Forišová /II.U/.

            Na záver pani riaditeľka Mgr. Romana Birošová srdečne poďakovala všetkým študentom za účasť, najlepším odovzdala diplomy a vecné ceny.

             

            PhDr.Andrea Marušinová
            Mgr.Mirka Marcinková

        • Imatrikulácia prvákov
          • Imatrikulácia prvákov

          • 17. októbra 2019 sa prvýkrát uskutočnila imatrikulácia žiakov prvého ročníka Strednej odbornej školy ELBA v priestoroch ELparku.

            Medzi elbákov boli prijatí dvadsiatištyria žiaci prvého ročníka, desať z nich je ukrajinskej národnosti. Títo žiaci spolu s triednou učiteľkou Ing. Tatianou Šefčíkovou pripravili krátky ale hodnotný program. 

            Vo fotoalbume prinášame zopár zaujímavých momentov tejto udalosti.