Novinky

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Od 23. decembra 2019 do 7. januára 2020 sú vianočné prázdniny.

            Nástup do školy je 8. januára 2020.

        • Vianočné reminiscencie
          • Vianočné reminiscencie

          • V tomto predvianočnom čase dňa 18. decembra 2019 o 15.00 hod. sa žiaci a učitelia SSOŠ ELBA stretli na Vianočných reminiscenciách 2019, aby si pripomenuli zvyky a tradície nášho regiónu. Každá trieda využila svoje talenty a pripravila krátky program. Prítomným sa tiež prihovorila pani riaditeľka Romana Birošová a zriaďovateľ Emil Blicha.

            Po reminiscenciách bola pripravená pre všetkých vianočná kapustnica, oblátky a koláče.

            Na záver žiaci II.U všetkým zavinšovali:

            Zvončeky už zvonia a ihličie vonia,
            svetlo sviečok mihotavé, Vianoce k nám prišli práve.

            Preto sviatky krásne majte v pohode ich prežívajte.

        • Finančná zbierka
          • Finančná zbierka

          • Zbierka pre obyvateľov postihnutých tragédiou na Mukačevskej ulici v Prešove prebiehala pod patronátom Žiackej školskej rady pri S SOŠ ELBA a pod dohľadom koordinátorky ŽŠR Bc. Ľudmily Lendackej. Peniaze sme zrátali a odovzdali na oficiálny účet, ktorý založilo mesto Prešov za týmto účelom.

        • Výstava „Party“ v Šarišskej galérii v Prešove
          • Výstava „Party“ v Šarišskej galérii v Prešove

          • Dňa 17.12.2019 sa žiaci 1.-3. ročníka študijných odborov UZM a KaR zúčastnili výstavy limitovanej kolekcie obrazov pod názvom Party v Šarišskej galérii v Prešove.

            Limitovaná edícia 50 obrazov takmer zaniknutých slovenských párt a vencov.  Z každého vizuálu boli vyhotovené iba 3 originálne diela v rozmeroch 60x90cm, 80x120cm a 120x180cm. Všetky ORIGINÁLNE DIELA boli vytvorené kombinovanou technikou ako mix umelecky stvárnenej fotografie a maľby akrylovými farbami na plátne.

        • Ekonomická olympiáda
          • Ekonomická olympiáda

          • V dňoch 10. a 11. decembra 2019 jedenásti žiaci z odboru technicko-informatické služby v elektrotechnike riešili úlohy školského kola Ekonomickej olympiády. Ekonomická olympiáda je celoslovenská súťaž v znalostiach z ekonómie a financií, ktorá je určená študentom stredných škôl. Test má časový limit 40 minút a skladá sa z 25 uzavretých otázok (5 možností, vždy len jedna správna). Test môže byť písaný len v online forme v týždni od 9. 12. - 14. 12. 2019.

            Otázky do súťaže a koncepciu Ekonomickej olympiády spoluvytvárajú ekonómovia a odborníci z inštitútu INESS, Národnej banky Slovenska,  Ekonomickej fakulty UMB, Ekonomickej univerzity.

            V školskom kole boli najúspešnejší   Ján Vargoško, Miroslav Marton, Tomáš Marek a Martin Prusák. Do krajského kola postupia žiaci podľa počtu získaných bodov.

            Ing. Valéria Jurčová

        • Oznam
          • Oznam

          • Súkromnej strednej odbornej škole ELBA nie je ľahostajná tragédia, ktorá sa odohrala v piatok 6.12.2019 na Mukačevskej ulici pri výbuchu plynu v paneláku, kde prišlo o život niekoľko obyvateľov. Túto hroznú udalosť sme si uctili pietnou minútou ticha v pondelok na prvej vyučovacej hodine spolu so žiakmi a učiteľmi. Taktiež chceme prejaviť spolupatričnosť a poskytnúť finančnú pomoc.

            Myšlienka uskutočniť zbierku vzišla od žiakov našej školy. Zbierka pre obyvateľov postihnutých tragédiou bude prebiehať pod patronátom Žiackej školskej rady pri S SOŠ ELBA a pod dohľadom koordinátorky ŽŠR Bc. Ľudmily Lendackej. Peniaze budú odovzdané na oficiálny účet, ktorý založilo mesto Prešov za týmto účelom.

            Mgr. Romana Birošová, riaditeľka školy

             

            INFORMÁCIA MESTA PREŠOV

            Mesto Prešov zverejňuje číslo účtu, na ktoré môžu ľudia prispieť pre občanov postihnutých tragickým výbuchom na Mukačevskej ulici.

            Číslo účtu: SK90 7500 0000 0040 0859 1229
            Variabilný symbol:  6122019

            Pre zahraničné platby:

            Príjemca: MESTO Prešov                                     
            adresa : Hlavná 73, Prešov

            Číslo účtu: SK90 7500 0000 0040 0859 1229
            BIC (SWIFT) :
             CEKOSKBX
            Variabilný symbol:  6122019

            Mesto Prešov po intenzívnom rokovaní s bankou zverejňuje odkaz ohľadom zverejnenia vkladateľov na darovací verejný účet mesta IBAN: SK 90 7500 0000 0040 0859 1229. Všetky platby si vkladatelia môžu overiť tu: https://www.csob.sk/sk/otvoreny-ucet-mesto-presov

            Darca berie na vedomie zverejnenie jeho mena, priezviska a výšky finančného daru zaslaného na vyššie uvedený verejný účet.

        • Remeslo má zlaté dno
          • Remeslo má zlaté dno

          • Je čas adventu a v minulosti sa tento čas využíval na stretávanie sa žien pri rôznych ručných prácach ako boli páračky, vyšívanie, tkanie,... V rámci oživenia tradícii sa dňa 4. decembra 2019 sa v priestoroch S SOŠ ELBA konalo poobedie tvorivej dielne, kde sme si sčasti pripomenuli tieto dávne tradície. Bola to veľmi pekná myšlienka našej pani riaditeľky Mgr. Romany Birošovej. Pod jej vedením sa stretol kolektív učiteľov a priateľov ručných prác v tomto zastúpení: Mgr. Karina Kováčová, Ing. Marcela Hadviždžáková, Bc. Emília Miklošová, Ing. Erika Marušáková, Bc. Zdenka Kačšáková, Mgr. Miroslava Marcinková, Mgr. Miriama Bezegová, Mgr. Zuzana Skurková.

            Cieľom nášho stretnutia bola ručná výroba obalov na knihy a jednoduchých peračníkov. Z množstva pripraveného materiálu a drobnej prípravy, sa podarilo vyhotoviť niekoľko veľmi pekných výrobkov v štýle hand made a vintage. Pri práci sa ukázala ochota, kreativita a zručnosť kolektívu. Príjemné prostredie dotvorila aj vianočná atmosféra v podobe kolied a vianočnej výzdoby.

        • Olympiáda v ruskom jazyku
          • Olympiáda v ruskom jazyku

          • Dňa 03. 12. 2019 sa našej škole konalo školské kolo olympiády v ruskom jazyku. Suverénnou víťazkou sa stala žiačka II. U triedy Oleksandra Tsivkach. Na 2. mieste so zhodným počtom bodov sa umiestnili dvaja žiaci I. U triedy – Pavlo Fedorak a Mykola Tiuriutykov.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme a víťazom blahoželáme.

        • Veľtrh vzdelávania PRO EDUCO
          • Veľtrh vzdelávania PRO EDUCO

          • 13. medzinárodný veľtrh vzdelávania PRO EDUCO sa toho roku konal 4. a 5. decembra 2019 v Steel Aréne v Košiciach. Študenti oktávy a IV. U a III. U triedy Súkromnej strednej odbornej školy ELBA školy spolu s učiteľmi PhDr. Marušinovou, Mgr. Kušnírovou a Ing. Jurčovou  sa aj toho roku zúčastnili tohto veľtrhu, kde získali celé spektrum informácií v oblasti vzdelávania na všetkých úrovniach, tak v rámci štandardných foriem štúdia ako aj mimo nich. Popri téme vzdelávania veľtrh prezentoval aj ďalšie formy mimoškolských aktivít, rozvoja osobnosti, možností pracovného uplatnenia, cestovania a doplnkového vzdelávania mladých ľudí. Na ploche výstaviska mali priestor aj zamestnávatelia, obzvlášť tí, ktorí vo svojej činnosti aplikujú systém duálneho vzdelávania a vytvárajú priestor pre uplatnenie sa absolventov stredných či vysokých škôl.

            Ing. Valéria Jurčová

        • Vianočná výzdoba
          • Vianočná výzdoba

          • Naša škola si každoročne predvianočný, adventný čas spríjemňuje vianočnou výzdobou spoločných priestorov a tried. Triedy medzi sebou súťažia o najkrajšiu výzdobu a na akcii Vianočné reminiscencie najsnaživejšia, najúspešnejšia resp. najtvorivejšia trieda získa sladkú odmenu. Držíme palce.